avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 357 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... P.F.A .(I.I). contributii asig.sociale ,somaj si ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

P.F.A .(I.I). contributii asig.sociale ,somaj si sanatate

sunt salariat bugetar ,unde am toate cotributiile platite la zi catre stat;pe langa serviciu mi-am facut un P.F.A.in 2005,ulterior schimbat in I.I..SUNT OBLIGAT SA MAI PLATESC INCA ODATA ASIGURARILE SOCIALE ,SOMAJ SI SANATATE? mi se pare ce-a mai mare hotie sa platesti un seviciu de doua ori si sa beneficiezi decit o singura data!
Cel mai recent răspuns: Popu , utilizator 13:05, 6 Septembrie 2010
da, trebuie sa platiti si pentru veniturile din activitatile independente, atat sanatatea (care trebuia platita si inainte de intrarea in vigoare a OUG nr. 58/2010), cat si contributia la asigurarile sociale si la somaj.

de ce vi se pare hotie?
daca de exemplu ati renunta la I.I., iar salariul din sectorul bugetar v-ar fi marit exact cu cat ati fi castigat din activitatea independenta, nu s-ar calcula contributii sociale la intreg venitul?
de ce cineva care are un salariu lunar de 5.000 lei sa plateasca contributii la intreaga suma, iar cineva care are un salariu de 2.500 lei si in plus castiga inca 2.500 lei lunar din activitati independente sa plateasca contributii numai pe 2.500 lei?
este echitabil?
danike a scris:

.... salariul din sectorul bugetar v-ar fi marit exact cu cat ati fi castigat din activitatea independenta, .........


Chiar daca este echitabil, sunt , cum a spus popa: vise, vise draga mea!

&... chiar daca este echitabil si legal, la coplata doctorul nu zice, stai mey, ca tu nu platesti 50 de lei pe o injectie, numai 1 leu pentru ca contribui de 50 de ori mai mult la CASA decat nenea care are salariul minim pe ecomonie....#-o
Ultima modificare: Duminică, 5 Septembrie 2010
Darie Tudor, utilizator
@danike a scris:
daca de exemplu ati renunta la I.I., iar salariul din sectorul bugetar v-ar fi marit exact cu cat ati fi castigat din activitatea independenta

“Orice propozitie care incepe cu <<daca>> e moarta din start” (nu mai stiu cine a zis, dar avea dreptate).

Poate ca pfa-ul utilizatorului nu are legatura cu locul de munca unde e platit de la buget… Poate ca a fost obligat (mai mult sau mai putin direct) sa infiinteze aceasta pfa (ulterior i.i ) pt a putea pastra locul de munca si pt ca bugetul statului sa fie scutit de anumite cheltuieli… Multi “poate” si multi “daca”.

Din punctul meu de vedere toti cei care au c.i.m. si au si p.f.a. sau i.i. nu ar trebui sa mai plateasca aceste contributii ca pfa sau i.i… Cei care sunt “privatizati” 100% n-ar trebui sa mai plateasca aceste cotizatii… Sa fie facultative, da – iar la somaj nici macar facultative – insa nu obligatoriu; se presupune ca “independentii” nu au de gand sa ajunga la “mila statului” si isi asuma riscul a orice ar urma daca aleg sa nu plateasca.

Cat timp toti suntem obligati sa platim e o aiureala si… suna bine a “plata dubla”. Pentru ca oricat as plati ma bucur de aceleasi conditii aiuritoare… Protectia sociala e doar frectie la picior de lemn – o scuza pentru stat sa stoarca bani de la oricine alege sa fie pe cont propriu…
@trope_doi
Unul dintre principiile unei societati democratice( sau nu) este agalitatea dintre oameni. Iar aceasta trebuie sa fie la toate nivelurile, inclusiv la taxele si impozitele platite.
Unde vedeti dumneavoastra echitabilitatea in situatia in care o persoane cu CIM plateste jumatete din cat munceste la stat iar un PFA deloc( dupa cum sugerati dumneavoastra).
Eu inteleg si principiul "daca nu vreau sa nu platesc", insa nu poate fi vorba despre asa ceva in cazul de fata. Sistemele de asigurari de sanatate, pensie, somaj, sunt sisteme sociale, si tocmai asta e principiul de constructie si functionare a lor - adica toata lumea trebuie sa cotizeze ca sa poata beneficia oricine (inclusiv copiii dumneavoastra).
In mod normal sistemul social ar trebui sa dispara. Un sistem ok ar fi sistemul in care iti faci o asigurare de sanatate pentru o suma si platesti pentru suma respectiva asigurarea. Nu ai asigurare nu beneficiezi de nimic, problema ta...
Sistemul american parca asa e, DAR am inteles ca ei vor sa treaca acum la un sistem social !?
Eu as merge pe asigurari de sanatate in trepte, un sistem de pachete.
1000 RON / an, poti beneficia de servicii de 100.000 RON
2500 RON / an, beneficiezi de servicii de maxim 250.000 RON / an
5000 RON / an, servicii maxim 500.000 RON / an.
samd
Plateste toata lumea, eventual pentru copii / pensionari un sistem cu reducere. Asa ai avea un sistem hibrid, sistem social combinat cu sistem capitalist.

Alte discuții în legătură

P.f.a.-uri sunt obligate sa plateasca pensiile? lupearobertmihai lupearobertmihai As dori sa stiu daca eu ca PFA sunt obligat sa platesc la casa de pensii, pentru pensia de limita de varsta? (vezi toată discuția)
Pfa pensionar contributii Nicoletamaria Nicoletamaria Tatal meu este pensionar si are un PFA deschis, comert. Pana acum platea impozit 16% la diferenta dintre venituri si cheltuieli. Acum plateste si ... (vezi toată discuția)
Noua lege a pensiilor - impact asupra pfa-urilor Popu Popu Dintre cei ce au studiat noua lege a pensiilor cine / ce a dedus din noua lege in ceea ce-i priveste pe cei ce realizeaza venituri din activitati ... (vezi toată discuția)