avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Acordarea tichete de masa in cazul contractelor cu ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Acordarea tichete de masa in cazul contractelor cu timp partial

Citind legea tichetelor de masa nu am gasit nici un nici un articol care sa conditioneze acordarea tichetelor in cazul contractelor de munca cu timp partial. Am gasit doar articolul, in care acordarea este conditionata de numarul zilelor lucratoare. In cazul in care am un angajat cu un contract de munca cu 2 ore pe zi,si lucreaza toata luna,poti sa-i acord tichete de masa ,si daca da, cate bucati - in functie de numarul zilelor lucratoare, luand in calcul atat nr.zilelor lucratoare si nr.orelor lucrate. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Magda Staicu , Consultant fiscal 10:51, 13 Septembrie 2010
Potrivit art. 35 din Codul muncii, orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea. De asemenea, salariatii care cumuleaza mai multe functii sunt obligati sa declare fiecarui angajator locul unde exercita functia pe care o considera de baza.
Daca salariatul in cauza a declarat drept functie de baza celalalt loc de munca, acel angajator este singurul care ii poate acorda tichete de masa.

In acest moment, tichetele de masa sunt considerate venituri asimilate salariilor si se impoziteaza ca venituri din salarii in luna in care sunt primite.
Potrivit art. 103 din Codul muncii- (2) Drepturile salariale ale celui incadrat cu contract de munca cu timp partial se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

Presupunem luna de 22 zile lucratoare. Deci, daca pentru un salariat cu 4 ore se acorda 22 / 2 = 11 tichete, pentru cel cu 2 ore va fi 22 / 4 = 5,50 = 6 tichete (rotunjit in favoarea salariatului).
Si daca eu vreau sa ii acord unui angajat la 2 ore, pentru 22 zile lucrate 22 de tichete e vreo problema? Deoarece sunt impozitate oricum....
1. Eu personal nu cunosc vreo lege care sa conditioneze acordarea tichetelor de masa de functia de baza.
2. Atunci cand stabiliti politica de acordare a tichetelor de masa trebuie sa fiti impartial si just; ori a acorda unui angajat cu 2 ore/zi acelasi nr de tichete de masa ca unuia cu 8 ore/zi nu prea este just. Totusi, daca aceasta politica de acordare a tichetelor de masa este prinsa in ROI (regulament de ordine int) si/sau in contractul colectiv la nivel de unitate atunci nu cred ca ar fi o problema.
Ultima modificare: Vineri, 10 Septembrie 2010
dgnConsulting, Contabil
ART. 35
În cazul cumulului de funcţii, tichetele de masă pot fi acordate numai de către angajatorii unde salariaţii în cauză îşi au funcţia de bază, potrivit legii.

din HOTÃRÂRE Nr. 5 din 14 ianuarie 1999
pentru aprobarea Normelor de aplicare a Legii nr. 142/1998 privind acordarea tichetelor de masă
In baza acestui temei legal , consider ca se pot acorda tichete deductibile la calculul impozitului pe profit doar pentru functia de baza .
Daca totusi , doriti sa acordati tichete si pentru salariatii care nu au declarata functia de baza la firma dvs, atunci acestea vor fi considerate avantaje si vor fi taxate corespunzator ( cu impozit si taxe sociale- pensie, sanatate, somaj ).
Despre optiunea asupra functiei de baza - nu cunosc un temei legal care sa spuna ca functia de baza nu poate fi cea de 2 ore in locul celei de 8 ore , sa zicem .

Ce se intampla in cazul in care la functia de baza angajatul respectiv nu primeste tichete de masa? Nici in acest caz nu pot sa-i dau?

Alte discuții în legătură

Bonuri de masa toma_claudia toma_claudia Buna ziua, As dori sa primesc un raspuns de la persoane avizate Eu lucrez la o firma care acorda bonuri de masa, pentru zilele efectiv lucrate (aproximativ ... (vezi toată discuția)
Tichete de masa anonim anonim Daca am 2 contracte de munca dintre care unul cu timp partial, beneficiez de tichete de masa in baza acestui contract, binenteles prroportional cu timpul ... (vezi toată discuția)
Acordare tichete de masa gabihob gabihob In situatia in care o persoana este angajata cu contract de munca partial de 4 ore pe zi la o firma care acorda tichete de masa are dreptul sa primeasca ... (vezi toată discuția)