avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Instalare indicator limitare viteza in localitate
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Instalare indicator limitare viteza in localitate

Va adresez rugamintea de a ma ajuta cu baza legala, eventual sfaturi asupra modului de a proceda in situatia descrisa mai jos.

Pe stada unde locuiesc isi au ruta 3 linii de transport in comun. Datorita gabaritului autobuzelor, dar mai ales a modului de conducere a acestora, se simt vibratii in toata casa, foarte asemanatoare cu cele proocate de un cutremur. In camera copilului, cand lustra incepe sa se clatine stiu ca un autobuz se apropie la 20 - 30 metri de casa. Pe aceasta am renovat-o acum un an, dar deja au inceput sa apara crapaturi. Autobuzele in cauza depasesc constant viteza legala, fapt verificat mergand cu automobilul personal in spatele lor .
Pentru ca nu vreau sa tintesc prea sus prea repede, in prima faza ma gandesc sa solicit autoritatilor locale instalarea unui limitator de viteza pentru autobuze, cum de altfel am vazut ca exista pe alte sectoare ale traseului. Ca baza legala, pana acum, singura referinta am gasit-o in Codul Rutier si anume:
Art.128. - (1) Autoritatile administratiei publice locale au urmatoarele atributii:
b) iau masuri pentru instalarea, aplicarea si întretinerea mijloacelor de semnalizare rutiera si a echipamentelor destinate sigurantei circulatiei, conform standardelor în vigoare, tinând evidenta acestora;
c) întocmesc si actualizeaza planurile de organizare a circulatiei pentru localitatile urbane si iau masuri pentru realizarea lucrarilor ce se impun în vederea asigurarii fluentei si sigurantei traficului, precum si a reducerii nivelurilor de emisii poluante, cu avizul politiei rutiere;

Rugamintea mea este sa ma indrumati cum trebuie sa procedez pentru a solicita instalarea unui astfel de limitator, eventual daca exista norme specifice, nationale sau europene, cu privire la transportul in comun si mai ales limitele acestuia.

Multumesc anticipat pentru amabilitate.
Ultima modificare: Marți, 7 Septembrie 2010
2.r.egg, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 09:51, 7 Septembrie 2010
Normele specifice sunt cuprinse in Codul Rutier, cod armonizat cu legislatia UE.
Pentru instalarea unui indicator de limitare a vitezei trebuie sa va adresati cu o cerere consiliului local. Este bine ca solicitarea sa fie semnata de mai multi cetateni afectati de trafic. Proiectul de hotarare trebuie sa aiba avizul organelor de politie care soseste, de celele mai multe ori cu viteza melcului (caz fericit) alteori nici macar... atat! Eu astept un astfel de aviz cam de vreo 2-3 ani.
Solutia data de colegul de forum Darie Tudor este cea mai buna in prima faza.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctionare administrator drum public pentru lipsa marcajelor rutiere. Nonynel Nonynel Buna ziua. Pe stada unde locuiesc intr-o comuna din Ilfov, in urma cu mai bine de un an, dupa mai multe memorii si sesizari, au fost infiintate treceri de ... (vezi toată discuția)
Circulatie autovehicole de mare tonaj peste 3.5 t elenaangel elenaangel In urma petitiilor efectuate , incepand cu anul 2015, adresate Primariei Muncipiului Bucuresti, Primariei de sector, Administratiei Strazilor, ... (vezi toată discuția)
Pot politistii locali sa dirijeze traficul rutier? Ioio13 Ioio13 Pot politistii locali sa dirijeze traficul rutier sau doar sa fluidizeze acest trafic? (vezi toată discuția)