avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 608 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Act aditional formare profesionala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Act aditional formare profesionala

Am semnat un act aditional de formare profesionala, formare profesionala care dureaza 1 an in Franta, urmand sa se finalizeze in februarie 2008. In actul aditional scrie ca aceasta formare profesionala se poate continua timp de inca un an. Ce se intampla daca nu vreau sa continui inca un an aceasta formare profesionala? Mentionez ca firma din Romania nu are inca infiintat postul pentru care ma pregatesc afara (Departament constructii ), urmand sa fie infiintat cam intr-un an jumatate. Am fost angajat, inainte de plecarea in Franta, in tara, timp de 2 saptamani, iar apoi contractul de munca a fost suspendat, dar nu inteleg cum poate fi suspendat un contract de munca, pentru un post de care firma spune ca nu exista. mentionez de asemenea ca sunt obligat sa lucrez 3 ani dupa absolvirea acestui curs la firma din Romania. Daca voi semna in februarie un alt act aditional pentru formare profesionala timp de un an, mi s-a spus ca va trebui sa stau 3 ani dupa absolvirea celui de-al doilea act aditional. Suma pe care trebuie sa o dau inapoi in acest moment este de 40.000 de euro. Daca voi semna un al doilea act aditional, va trebui sa dau inapoi cel mult 80.000 de euro, sau ramane aceeasi suma anterioara? Exista vreo obligatie pentru angajator ca pe parcursul anului de formare profesionala, sa imi acorde alte beneficii ? Cum pot negocia mai bine in februarie in sensul cresterii indemnizatiei care mi se plateste? Trebuie sa ma declar multumit cu ceea ce imi ofera ei, fara nicio discutie, intrucat sunt legat de ei? Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: vladutvladut , utilizator 10:17, 13 Noiembrie 2007
Un nou act aditional, o alta perioada de 3 ani, perioada va curge de la data finalizarii noului stagiu de pregatire. In acest timp va trece un an din obligatia asumata prin actul aditional deja semnat. Sigur ca si cheltuielile vor creste cu formarea profesionala. Trebuie sa ai in vedere sa nu fie o suma cumulata in noul act aditional ci cheltuieli doar pentru noul stagiu de perfectionare, aceasta noua pregatire fiind independenta de prima.

Art. 194. - (1) in cazul in care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala este initiata de angajator, toate cheltuielile ocazionate de aceasta participare sunt suportate de catre acesta.
(2) in cazul in care, in conditiile prevazute la alin. (1), participarea la cursurile sau stagiile de formare profesionala presupune scoaterea partiala din activitate, salariatul participant va beneficia de drepturi salariale astfel:
a) daca participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioada ce nu depaseste 25% din durata zilnica a timpului normal de lucru, acesta va beneficia, pe toata durata formarii profesionale, de salariul integral corespunzator postului si functiei detinute, cu toate indemnizatiile, sporurile si adaosurile la acesta;
b) daca participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioada mai mare de 25% din durata zilnica a timpului normal de lucru, acesta va beneficia de salariul de baza si, dupa caz, de sporul de vechime.
(3) Daca participarea la cursurile sau la stagiul de formare profesionala presupune scoaterea integrala din activitate, contractul individual de munca al salariatului respectiv se suspenda, acesta beneficiind de o indemnizatie platita de angajator, prevazuta in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.
(4) Pe perioada suspendarii contractului individual de munca in conditiile prevazute la alin. (3), salariatul beneficiaza de vechime la acel loc de munca, aceasta perioada fiind considerata stagiu de cotizare in sistemul asigurarilor sociale de stat.

Art. 195. - (1) Salariatii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesionala mai mare de 60 de zile in conditiile art. 194 alin. (2) lit. b) si alin. (3) nu pot avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel putin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesionala.
(2) Durata obligatiei salariatului de a presta munca in favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesionala, precum si orice alte aspecte in legatura cu obligatiile salariatului, ulterioare formarii profesionale, se stabilesc prin act aditional la contractul individual de munca.
(3) Nerespectarea de catre salariat a dispozitiei prevazute la alin. (1) determina obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatirea sa profesionala, proportional cu perioada nelucrata din perioada stabilita conform actului aditional la contractul individual de munca.
(4) Obligatia prevazuta la alin. (3) revine si salariatilor care au fost concediati in perioada stabilita prin actul aditional, pentru motive disciplinare, sau al caror contract individual de munca a incetat ca urmare a arestarii preventive pentru o perioada mai mare de 60 de zile, a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva pentru o infractiune in legatura cu munca lor, precum si in cazul in care instanta penala a pronuntat interdictia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
Multumesc pentru raspunsul anterior.
Intrucat postul se va infiinta in Romania abia peste un an jumatate, as avea o intrebare: daca in februarie refuz semnarea unui alt act aditional, si le spun sa ma tina in tara, ar avea motiv sa-mi impute suma de 40000 de euro, din moment ce perioada de un an a expirat integral si mi-am indeplinit angajamentul? In codul muncii scrie ca al doilea an de formare profesionala poate avea loc doar cu acordul partilor.
Vreau sa gasesc o varianta prin care sa obtin o majorare a acelei indemnizatii prevazuta in codul muncii, in cel mai rau caz, deoarece salariile in tara au crescut si cresc, si apoi, un an ar insemna ca am iar blocat castigul lunar. Mentionez ca am 6 ani vechime in domeniu, si nu sunt luat de pe bacile scolii. Multumesc anticipat pentru raspuns si pentru promptitudine si apreciez raspunsurile propmpte, care sunt de ajutor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie in perioada de proba cu clauza formare profesionala Little_skip Little_skip Buna seara, As dori sa stiu daca in perioada de proba intra in vigoare clauza de formare profesionala. Mentionez ca nu am beneficiat pana in prezent de ... (vezi toată discuția)
Clauza de scolarizare in cim tiliuta tiliuta buna ziua, asi dori sa stiu in ce situatie ma aflu daca incalc o clauza de scolarizare pe care o am prevazuta in cim :``angajatul dispune de formare ... (vezi toată discuția)
Baza legala pentru a restitui salariul pe parcursul formarii profesionale asaveid asaveid Care este baza legala, conform careia se poate restitui salariul, in cazul in care 15 zile lucratoare salariatul a participat la un curs de formare ... (vezi toată discuția)