avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... calatoria in strainatate cu un minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

calatoria in strainatate cu un minor

Buna tuturor!
Sunt Mihaela si sunt casatorita cu un cetatean strain (egiptean). Acum sunt in Romania si sunt insarcinata iar in decembrie voi deveni mamica. Sotul este in strainatate. Dupa ce vom deveni parinti am hotarat sa ne stabilim in Egipt asta inseamna ca trebuie sa calatoresc cu bebe. Din informatiile detinute stiu ca minorul nu poate calatori daca nu are si acordul tatalui. Cum tatal este in strainatate (nu poate calatori in Romania din motive financiare) cum putem intocmi acea hartie prin care isi da acordul pentru calatoria noastra?
In cazul in care va sosi in Romania inainte de nasterea copilului poate da aceasta declaratie sau e nevoie de certificatul de nastere si implicit de pasaport?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 23:43, 8 Septembrie 2010
Buna seara .
Este nevoie de acordul tatalui,prin declaratie notariala, in caz ca nu calatoriti impreuna si este nevoie si de pasaport, ori separat ori pe pasaportul dvs., pentru copil .
Marius Bote .
Daca sotul este in starintata, va da acolo unde se afla o decalaratie notariala prin care isi exprima acordul ca dvs. sa calatoriti cu copilul.
Acea declaratie o va trimit, si dvs, o veti prezenta la iesirea din tara.

La intrebaea doi nu stiu ce sa va raspund, pentru ca nu imi dau sema daca cei de la vama vor accepta o declaratie data inainte de nasterea copilului (juridc, nu ar avea de ce sanu o accepte, insa practic, nu stiu).
Nu mai exista posibilitatea inscrierii minorului pe pasaportul unuia dintre parinti, trebuie sa aiba pasaport individual.
Si pt eliberarea pasaportului aveti nevoie de procura din partea tatalui.
Dupa ce se naste copilul, sa va faca procurile la consulatul roman din Egipt si sa vi le trimita prin posta in original. Pt ambele e nevoie de actele copilului, fiiind nenascut, inca nu are acte, deci orice procura e caduca ( fara obiect) deci nu e valabila.
Asteptati sa se nasca.
Succes!
Cred ca procura si declaratia pot fi autentificate la consulatul roman doar daca sotul vorbeste limba romana.
De pe website-ul ambasadei Romaniei la Cairo:
"Nota : in cazul in care cetatenii egipteni trebuie sa faca un act notarial valabil in Romania urmatoarea procedura trebuie urmata : declaratia va fi data in limba araba in fata unui notar public, apoi actul va fi supralegalizat la Ministerul de Externe egiptean si la ambasada Romaniei, precum si in Romania la Ministerul de Externe, strada Aleea Alexandru, nr.24, sector 1, Bucuresti."
In primul rand multumesc pentru raspunsuri! Imi sunt foarte utile!

adutescu a scris:

Si pt eliberarea pasaportului aveti nevoie de procura din partea tatalui.

Asta inseamna ca eu ca si mama nu pot sa iau decizii fara acordul scris al tatalui?

Dar daca tatal imi face procura notariala prin care in da drept de semnatura sau nu se poate asta in acest caz?

Alte discuții în legătură

Pasaport minor evelinebloos evelinebloos Buna ziua , Am un copilas de un an si asi dori sa ii fac pasaport romanesc ( copilul are dubla cetatenie romana-egipteana , tatal este cetatean egiptean ) Am ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pentru casatorie cu un cetatean egiptean anamarya anamarya Buna dimineata.Va rog, imi puteti spune ce acte imi trebuiesc pentru a ma castori cu un cetatean din Egipt.Am inteles ca am nevoie de un act scris in engleza ... (vezi toată discuția)
Viza expirata a unui copil minor evelinebloos evelinebloos Buna ziua , Am un copil minor de un an cu dubla cetatenie ( egipteana- romana ) , nascut in egipt ( tatal egiptean ). Are certificat de nastere egiptean ... (vezi toată discuția)