Buna ziua ,
Am un copilas de un an si asi dori sa ii fac pasaport romanesc ( copilul are dubla cetatenie romana-egipteana , tatal este cetatean egiptean )
Am nevoie de acordul tatalui pt ai face pasaportul, iar tatal nu se afla in Romania
Ce trebuei sa fac in cazul acesta ?
Multumesc
Tatal minorului isi poate da consimtamantul la eliberarea unui pasaport pentru copil fie personal in fata lucratorului de la serviciul de pasapoarte fie prin inscris autentic intocmit la notariat (sau la o misiune diplomatica a Romaniei din strainatate).
Trebuie insa sa mai stiti ca la serviciul de pasapoarte vi se vor solicita si actele parintilor in original si copie legalizata.
In aceste conditii ar fi bine sa solicitati o audienta pentru clarificarea tuturor acestor aspecte la serviciul de pasapoarte.
Daca tatal este cetacean egiptean cum sa mearga la consulatul Romaniei?
Consultatul Romaniei deserveste cetatenii Romani!
Domnul tb sa dea o declaratie prin care isi exprima acordul in functie de obiceiul locului unde se afla, adica in Egipt. Acolo nu exista notariat de drept Latin, insa o poate da potrivit legislatiei egiptene in vigoare, trimsa in Romania tradusa, apostolata sau supralegalizata , nu stiu daca Egiptul este semnatar al conventiei de la Haga, si asta este tot.
Sunt norme de drept international privat!
Insa in niciun caz la consulatul Romaniei pt ca nu este cetatean roman tatal!
Normal ca ar mai fi si situatia in care acesta ar veni in Romania si s ar prezenta la serviciul pasapoarte sau in fata unui notar public care ar intocmi declaratia Luanda consimtamantul prin interpret de engleza sau Araba.