avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Exista un termen de executare silita?
Discuție deschisă în Executare silită

Exista un termen de executare silita?

Am inteles ca daca dosarul ajunge la un executor judecatoresc pentru recuperarea unei datorii acesta are la dispozitie 3 ani pentru a face aceste lucru? In conditiile in care persoana vizata nu are niciun bun si nici alte venituri?

Am mai auzit ca ar fi vorba de 3 ani de la ultima instiintare. Instiintare de care s-a luat la cunostinta cu semnatura sau lasata in usa? Sau nu are importanta?

Imi poate explica cineva cum este pana la urma? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Sirbu Cristina , Avocat 17:33, 8 Septembrie 2010
1. Art. 405 din Codul de procedura civila arata ca dreptul de a cere executarea silita se prescrie in termen de 3 ani, daca legea nu prevede altfel si ca acest termen de 3 ani se intrerupe (dupa fiecare intrerupere va incepe sa curga un nou termen de 3 ani) in mai multe modalitati, fie prin indeplinirea de catre debitor a unui act de executare a obligatiei, prin indeplinirea unui act de executare, etc. De asemenea cursul prescriptiei este suspendat (adica nu curge, ca si cand ceasul care masoara cei trei ani ar sta pe loc) intre altele daca debitorul isi sustrage bunurile si veniturile de la urmarire.
2. Citatrea se poate face si prin afisare pentru ca debitorul poate sa urmareasca sa evite sa fie citat insa astfel de masuri nu-l scapa de executare silita.
ubik in primul rand iti multumesc mult pentru raspuns.
Eu am intrebat aici pentru o ruda din familie. Situatia respectivului este ca sunt 2 ani si 7 luni de cand a fost instiintat de executorul judecatoresc ca e "cu ochii pe el". Dar respectiva persoana nu a avut niciun bun pe numele sau si a muncit pe unde a apucat "ne negru" in domeniul constructiilor deci salariu in acte nu a avut in aceasta perioada si nu are nici in acest moment. Doar a primit de 3 ori pana acum somatii. Pe prima si a treia le-a gasit in cutia postala, pt a doua a semnat tatal lui. Asta e si motivul pt care am intrebat daca are vreo importanta.

Te mai deranjez asadar cu inca 3 intrebari:

1. Sa inteleg ca daca in urmatoarele 5 luni respectivul nepot nu are loc de munca cu carte de munca si bunuri nu are nici atat datoria lui se prescrie?

2. Pentru cunostinta mea generala cum poate dovedi executorul ca debitorul isi sustrage veniturile de la urmarire? Cu acte, dovezi clare? Sau doar ca intreaba 2 vecini care ii confirma ca vecinul de vis-a-vis mai munceste pe la unul pe la altul si ii varuieste sau pune parchet si atunci poate considera ca isi sustrage veniturile de la urmarire? E pe baza de acte sau doar ca asa considera executorul si completeaza undeva ca a aflat el ca X are venituri la negru" si atunci poate sa lungeasca problema la nesfarsit?

3. Ce inseamna "daca legea nu prevede altfel"? Legea ca element scris sau ceea ce decide judecatorul la proces? Si cum poate sti respectiva persoana cum a prevazut legea in cazul lui? Sau mai bine zis in ce situatii ce vizeaza persoane fizice legea poate prevede alte durate?

Iti multumesc mult pentru raspuns si astept eventuale pareri.
Ultima modificare: Miercuri, 8 Septembrie 2010
24seven, utilizator
somatiile pe care le-ati primit au intrerupt prescriptia iar executare se perima doar daca timp de 6 luni nu s-au facut acte de executare.de la fiecare somatie a inceput un nou termen de prescriptie.cei 3 ani se refere la faptul ca nu se mai poate cere executarea unui titlu daca nu ai cerut-o in interiorul unui termmen de 3 ani de cand a devenit executoriu.
Deci ca sa imi fie si mie clar daca executorul trimite cate o somatie la fiecare 6 luni el prelungeste din acel moment cu cate 3 ani perioada in care poate urmari si executa silit un bun sau venit?
Codul de procedura civila prevede ca daca nu sunt bunuri urmaribile executorul judecatoresc restituie creditorului titlul executoriu. Executarea se pate relua la cererea creditorului daca debitorul, in interiorul termenului de prescriptie, dobandesta bunuri.

Alte discuții în legătură

Executare silita EastAndrei EastAndrei Daca am primit instiintare de la BIROU EXECUTORESC prin care am fost instiintat ca am fost executat silit ptr suma de 42.000 lei in cat timp se prescrie ? Adik ... (vezi toată discuția)
Contestatie executare silita bogdandaniel87 bogdandaniel87 buna ziua, in data de 31.01.2018 am pramit la sediul firmei o instiintare de popriore pe salariu de la un birou executor in baza unei hotarari judecatoresti ... (vezi toată discuția)
Prescriptie executare silita george10 george10 V-as ruga daca m-ati putea lamuri, in privinta unei decizii de executare silita,care este durata in care decizia se poate anula (vezi toată discuția)