avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divrot Grecia
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divrot Grecia

Buna seara tuturor!
Sunt casatorita 5 ani cu un cetatean grec, casatoria a avut loc in Grecia, din pacate nu am declarat casatoria in Romania,deoarece domicilui nostru comun a fost in Grecia.
De aproximativ doi ani eu am parasit domiciliul comun, nu mai traim impreuna, intre timp,el are un copil, nou nascut cu o alta femeie (tot romanca), care locuieste momentan cu el la fostul nostru domiciliu comun (in Greci). Dupa parasirea domiciliului comun din Grecia, eu am venit in Elvetia unde am acum domiciliul stabil.Dupa lungi rugaminti, am reusit sa-l conving pe "fostul sot" sa-mi semneze actele de divort, el a acceptat, cu conditia ca el sa nu plateasca nimic. Mentionez ca noi doi nu avem copii
in comun.
Intrebarea mea este, daca am dreptul sa cer divortul din Romania ( fiind ambele tari in EU), ce si cum anume trebuie sa procedez (eu fiind cetatean roman) si cat m-ar costa divortul in intregime? Va multumesc anticipat si astept cu nerabdare raspunsul si sfatul Dumneavoastra! Cu respect, Mariana.
Cel mai recent răspuns: marianabotez , utilizator 13:39, 10 Septembrie 2010
Nu,trebuie sa depuneti actiunea de divort in Grecia,acolo unde a fost incheiata casatoria si ati avut ultimul domiciliu comun.

andymaurul
se poate depune si in romania dar casatoria trebuie inregistrata in prealabil aici si abia dupa aceea, introduceti actiunea de divort in romania..e mai simplu si mai ieftin la noi in tara sa divortati, doar ca e un pic mai complicat din cauza ca trebuie inregistrata in prealabil casatoria din grecia
Art. 20. - Relatiile personale si patrimoniale dintre soti sint supuse legii nationale comune, iar in cazul in care au cetatenii deosebite, sint supuse legii domiciliului lor comun.
Legea nationala comuna sau legea domiciliului comun al sotilor continua sa reglementeze efectele casatoriei in cazul in care unul dintre ei isi schimba, dupa caz, cetatenia sau domiciliul.
In lipsa de cetatenie comuna sau de domiciliu comun, relatiile personale sau patrimoniale dintre soti sint supuse legii statului pe teritoriul caruia au ori au avut resedinta comuna sau cu care intretin in comun cele mai strinse legaturi.
Art. 21. - Conditiile de fond cerute pentru incheierea conventiei matrimoniale sint cele stabilite de legea nationala a fiecaruia dintre viitorii soti.
Regimul si efectele conventiei matrimoniale sint cirmuite de legea aleasa prin acord de catre viitorii soti, iar in lipsa, de legea prevazuta de art. 20.
Aceeasi lege stabileste daca este posibila modificarea sau inlocuirea conventiei matrimoniale in timpul casatoriei. Modificarea sau noua conventie matrimoniala nu poate aduce prejudicii tertilor.
Art. 22. - Divortul este cirmuit de legea aplicabila potrivit art. 20.
Daca legea straina, astfel determinata, nu permite divortul ori il admite in conditii deosebit de restrictive, se aplica legea romana, in cazul in care unul dintre soti este, la data cererii de divort, cetatean roman.
Legea 105/1992 privind reglementarea raporturilor de drept international privat.

Ultima modificare: Joi, 9 Septembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Va multumesc pt raspun! Mai am o intrebare! In situatia de fata...dupa aproape doi ani de la despartire, am vreo posibilitate sa declar casatiria in Romania, daca Da,cum anume trebuie sa procedez. Va multumesc! Mariana.
Transcrierea certificatului de casatorie emis in strainatatePentru ca o persoana sa obtina o recunoastere juridica a casatoriei incheiate in strainatate, este nevoie sa transcrie certificatul de casatorie emis in strainatate in registrele de stare civila romanesti.
In cazul cetatenilor romani cu domiciliul in tara, care s-au casatorit in strainatate, acest demers trebuie facut in localitatea de domiciliu si sunt necesare urmatoarele acte :

-xerocopie a cartii de identitate sau a buletinului, petru cetatenii romani cu domiciliu in localitatea unde se face transcrierea;
-certificatul sau extrasul de casatorie original
-o copie xerox legalizata a certificatului de casatorie sau extrasului de casatorie
traducerea in limba romana de catre un traducator autorizat roman a -certificatului de casatorie sau extrasului de casatorie
legalizata de catre un notar public din Romania
-certificatele de nastere ale sotilor in copii xerox
-declaratie legalizata la un notar public din Romania in situatia in care sotii si-au pastrat numele de familie anterioare, le-au reunit sau sotul a luat numele de familie al sotiei sau in cazul in care numele de familie purtat de catre soti pe timpul casatoriei NU este inscris in certificatul de casatorie
-o copie xerox a extrasului sau a cartii de familie; (Numai in cazul in care nu se depune declaratie legalizata cu privire la numele de familie purtat pe timpul casatoriei);
-timbre fiscale in valoare totala de 7000 lei;

Daca este cazul :
-adeverinta din care sa rezulte cum figureaza in Registrul Permanent de Evidenta Populatiei
eliberata de Biroul Evidenta Populatiei de la ultimul domiciliu avut in tara( in situatia in care solicitantul se legitimeaza cu pasaport romanesc expirat sau cu titlu de calatorie)
-sentinta de divort, ramasa definitiva si irevocabila (daca este cazul) + copie xerox + traducerea in limba romana legalizata
-certificatul de deces al fostului sot, in cazul in care solicitantul a mai fost casatorit (daca este cazul)
-traducerea in limba romana- legalizata a acestora(sentintei de divort, sau certificat de deces)
-procura speciala de reprezentare la serviciul Stare Civila si la Biroul Evidenta Informatizata a persoanei Local, in vederea transcrierii certificatului de casatorie din strainatate in actele de stare civila romane si a obtinerii a unui certificat de casatorie romanesc, in cazul in care nici unul dintre soti nu poate depune cererea personal sau timpul de sedere in tara este mai scurt de 60 zile de la data inregistrarii cererii;

Procura se legalizeaza de catre:
-un notar public din Romania,
-fie de oficiile diplomatice ale Romaniei din tara de resedinta a solicitantului ;
sau intocmite de notari publici straini si supralegalizate, conform Conventiei de la Haga din 5 octombrie 1961 la Tribunalul din localitatea de domiciliu din strainatate;

In cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, care s-au casatorit in strainatate, acest demers trebuie facut in localitatea unde cetateanul roman a figurat cu ultimul domiciliu si sunt necesare, pe langa documentele enumerate mai sus, urmatoarele acte :

- adeverinta de cetatenie, pentru cetatenii romani cu domiciliul legal in strainatate si care nu pot face dovada cetateniei romane,
adeverinta se elibereaza de catre Inspectoratul National pentru Evidenta Persoanelor Bucuresti- prin Directia de Pasapoarte Bucuresti, str. N. Iorga nr. 29
-adeverinta privind ultimul domiciliu din tara, pentru cetatenii romani cu domiciliul legal in strainatate,
eliberata de Biroul Evidenta Informatizata a Persoanei local.


Ultima modificare: Vineri, 10 Septembrie 2010
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

Alte discuții în legătură

Casatorie in anglia ! karlo_cip karlo_cip buna!sunt casatorit in uk din 2011 la primaria locala dintrun mic oras, mai mult pentru a obtine actele (o mare prostie)vreau sa stiu daca este recunoscuta ... (vezi toată discuția)
Divort cisti cisti as vrea sa stiu daca un cetatean roman cu domiciliul in romania s-a casatorit cu o femeie din Cipru, casatoria oficiindu-se in Cipru, venind apoi si locuind in ... (vezi toată discuția)
Divort DRAGOS PRELIPCEAN DRAGOS PRELIPCEAN pot desface intr-o instanta romaneasca o casatorie incheiata in strainatate intre un cetatean roman si unul strain? (vezi toată discuția)