avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 154 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... asistent maternal
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

asistent maternal

Tatal meu este asistent maternal profesionist si in acelasi timp este in pensie pentru limita de varsta. I s-a impus ori sa renunte la copilul aflat in plasament ori sa tina copilul fara a primi vreun salariu.

Imi puteti spune va rog daca este legal?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: m.belu , utilizator 22:45, 12 Septembrie 2010
Este legal, in temeiul prevederilor Ordonantei de Guvern nr.230/30 decembrie 2008.
Pe bune?...:O
CCR a decis ca OUG 230/2008 care interzice cumulul pensiei cu salariul este neconstitutionala...#-o
www.avocatnet.ro/content/art...

Este ilegal sa il forteze sa aleaga intre pensie si salariu, daca cuantumul pensiei este sub salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat - 1.836 de lei.

Legea nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International

Art. 17
(1) Beneficiarii dreptului la pensie apartinand atat sistemului public de pensii, cat si sistemelor neintegrate sistemului public care realizeaza venituri salariale sau, dupa caz, asimilate salariilor, potrivit legii, realizate din exercitarea unei activitati pe baza de contract individual de munca, raport de serviciu sau in baza actului de numire, potrivit legii, in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor comerciale la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativteritoriala, pot cumula pensia neta cu veniturile astfel realizate, daca nivelul acesteia nu depaseste nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile persoanelor care:
a) la data intrarii in vigoare a prezentului capitol sunt pensionari cumularzi;
b) dupa data intrarii in vigoare a prezentului capitol devin pensionari cumularzi.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Septembrie 2010
Tanjiani, utilizator
Aveti dreptate:bow:
Insa, in speta expusa, userul nu precizeaza daca prin cumulul pensiei cu salariul de asistent maternal se depaseste sau nu limita salariului mediu brut pe economie( salariu prognozat a fi in 2010 de 1 836 lei). Probabil ca motive legale exista, din moment ce i- au pus in vedere sa renunte la salariu! Dar, mai stii ce este legal sau nu in haosul legislativ, prezent?X-(
Recunosc ca eu mi- am actualizat informatiile datorita mesajului pe care l- ati postat!:)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Continuare activitate tif tif Buna ziua, Doresc sa aflu daca mai pot lucra ( in sectorul particular sau bugetar, si in ce conditii), avand in vedere ca in momentul de fata sunt pensionar ... (vezi toată discuția)
Pensie si salariu !? gabri-ela gabri-ela Buna ziua, O intrebare am daca se poate. Persoanele care au iesit la pensie de drept pot sa aiba in acelasi timp si pensie si salariu, daca raman in campul ... (vezi toată discuția)
Angajare pensionar la stat Justitiarul711 Justitiarul711 Un pensionar la limita de varsta din minerit se poate angaja la stat? Mentionez ca are varsta de 48 de ani. (vezi toată discuția)