avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 404 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... EXISTA LEGE care prevede plata CASS pe perioada ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

EXISTA LEGE care prevede plata CASS pe perioada intreruperilor din cartea de munca ?

Va rog sa-mi spuneti daca exista o lege care prevede plata contributiei individuale
la sistemul de sanatate pe perioada intreruperilor din cartea de munca ?
Daca da, care este acea lege si ce articol din ea prevede acest lucru.
Cel mai recent răspuns: ContSters44758 , utilizator 13:57, 13 Septembrie 2010
Sigur ca este, legiuitorul a avut grija de luarea in calcul al acestor imprejurari amintite de Dvs....
Accesul liber la pachetul de servicii de bază îl au, conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, completată şi reactualizată, persoanele asigurate.
Conform art. 211 din această lege, sunt asiguraţi toţi cetăţenii români cu domiciliul în ţară, precum şi cetăţenii străini şi apatrizii care au solicitat şi obţinut prelungirea dreptului de şedere temporară sau au domiciliul în România şi fac dovada plăţii contribuţiei la Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate (FNUASS), în condiţiile prezentei legi.
Calitatea de asigurat şi drepturile de asigurare încetează odată cu pierderea dreptului de domiciliu sau de şedere în România.
Articolele 212 şi 213 reglementează categoriile de persoane care beneficiază de asigurare cu plata contribuţiei din alte surse sau fără plata contribuţiei (copii, elevi, studenţi, persoane cu handicap, revoluţionari, veterani, văduve şi invalizi de război, deportaţi, femei însărcinate şi lăuze, pensionari, beneficiari de ajutor social, şomeri, deţinuţi, persoane aflate în concediu medical sau de îngrijire a copilului etc.). Categoriile de persoane care nu sunt prevăzute la art. 212 şi art. 213 din Legea nr. 95/2006 au obligaţia să se asigure şi să achite contribuţia la asigurările sociale de sănătate în condiţiile Legii nr. 95/2006.
Pentru salariaţi, persoanele juridice sau fizice la care îşi desfăşoară activitatea aceştia au obligaţia reţinerii şi virării contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, cât şi depunerea lunară, la casele de asigurări de sănătate alese în mod liber de asiguraţi, a declaraţiilor nominale privind obligaţiile ce le revin faţă de Fond.

În cazul persoanelor fără venituri, dacă acestea sunt căsătorite, iar soţul/soţia are calitatea de asigurat sau au copii care au calitatea de asigurat, acestea pot deveni coasigurate (vor fi asigurate fără plata contribuţiei). Pentru asigurator, sunt necesare documentele care dovedesc calitatea de asigurat în ultimii cinci ani (2005-2010): copie de pe carte de muncă/adeverinţă de salariat/decizie de pensionare/adeverinţă student/adeverinţă şomaj/adeverinţă ajutor social etc. şi declaraţia asiguratorului că îl are în întreţinerea sa pe coasigurat.
Pentru coasigurat sunt necesare: adeverinţă că nu a realizat venituri pentru fiecare perioadă în care nu a realizat venituri din intervalul anual 2005-2010, emisă de Administraţia Finanţelor Publice pentru soţ/soţie, copie certificat căsătorie pentru soţ/soţie, copie acte de stare civilă care să ateste filiaţia asigurătorului către ei, pentru părinţi, copie BI/CI.

Pentru persoanele fără venituri care nu au asiguraţi în familie, deci in cazul în care condiţia mai sus prezentată nu este valabilă, persoana fără venituri poate dobândi calitatea de asigurat dacă prezintă la casa de asigurări de sănătate la care este înscrisă mai multe documente. Este vorba de o adeverinţă că nu a realizat venituri pentru fiecare perioadă în care nu a realizat venituri din intervalul anual 2005-2010, emisă de Primărie/Administraţia Finanţelor Publice, copie după documente doveditoare pentru a se scădea perioada anterioară dacă au fost asigurat: carte de muncă, adeverinţă ajutor social/ şomaj/student (dacă e cazul). Mai trebuie, de asemenea, să achite 33 de lei, reprezentând 5,5% din salariul minim pe economie, conform legii, pentru fiecare lună neasigurată din perioada 2005-2010, dar nu mai mult de şase luni.
Persoana fără venit, după ce achită contribuţia restantă conform legii şi dobândeşte calitatea de asigurat, va plăti în continuare, pentru fiecare lună, contribuţia la FNUASS conform legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurari de sanatate pentru persoane fara venituri coryzalia coryzalia Am terminat de curand perioada platita de somaj (de 12 luni) si inca nu mi-am gasit alt loc de munca, deci momentan sunt o persoana care NU REALIZEAZA ABSOLUT ... (vezi toată discuția)
Coasigurarea la plata contribuþiei de asigurãri obligatorii de sãnãtate in cazul unui venit neimpozabil si nepermanent lady_v lady_v Buna ziua, va rog sa ma ajutati in lamurirea urmatoarelor, in privinta contribuţiei de asigurări obligatorii de sănătate: La ce se refera expresia ... (vezi toată discuția)
Sotia luata ca si coasigurat valentin111 valentin111 cum pot sa procedez sa iau sotia si copilul pe asigurarea mea medicala (vezi toată discuția)