avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensionare anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensionare anticipata partiala

am 54 ani si 10 luni cu un stagiu de cotizare de 40 ani 5 luni 25 zile, din care gr. 2 23ani 11luni si10 zile.Cind ma pot pensiona Multumesc frumos
Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 13:25, 6 Ianuarie 2011
1. Am presupus ca v-ati nascut in octombrie 1955.
2. Daca dateprezentate sunt corecte atunci puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare, pentru activitate desfasurata in conditii deosebite de munca, incepand cu octombrie 2010, respectiv la implinirea varstei de 55 ani.
3. Dosarul de pensionare se depune in termen 30 de zile inainte de indeplinirea varstei de pensionare.
4. Pensionarea anticipata este posibila tot in octombrie 2010 asa ca nu mai are rost sa vorbim de ea.
Ultima modificare: Luni, 13 Septembrie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Interventie moderator

Am rugamintea sa nu mai deschideti aceeasi discutie, contravine pct. 3.3 din regulamentul de postare in Forum. Daca mai aveti nelamuriri in legatura cu aceeasi problema, va rog sa le postati in continuarea acestui topic folosind butonul "raspunde".
Regulamentul poate fi citit aici:
www.avocatnet.ro/content/tag...

Multumesc!

Gabriela Pintea

elenabalan2009 a scris:
sunt nascuta in anul 1956 30 ian. total stagiu de cotizare realizat 40 ani 5 luni 23 zile din care23 ani11 luni 1 zile gr. 2, pot depune dosar de pensionare in 1.12 2010.Multumesc frumos.

Carp Mircea a raspuns:
Pensie anticipata incepand cu 01/01/2011(intru-cat acum este blocata de legea 118/2010 pana la 31/12/2010).Pensie limita de varsta la implinirea varstei de 55 ani.

tudorvaleriu a raspuns:
1. Conform Legii 19/2000 Puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta, cu reducerea varstei standard de pensionare, pentru activitate dasfasurata in conditii deosebite de munca, incepand cu Ianuarie 2011, respectiv la implinirea varstei de 55 ani.
2. Daca de la 01.01.2011 se va aplica noua lege a pensiilor este posibil sa se amane data iesirii la pensie cu maximum 6 luni (in functie de varsta standard de pensionare a femeilor).
am citit pe forum ca, d-na lucica maria avea virsta de 53 ani a lucrat in gr.1 a avut somaj si i s-a spus ca se poate pensiona(nu trebui sa aiba 55 ani inpliniti) eu cu gr.2 avind 23 ani lucrati in grupa. Inplinesc 55 ani pe 30 ianuarie, daca imi depun dosarul pe 30 dec. cine mai lucreaza la acea data,daca ramin pentru ian 2011 mai trbuie sa mai stau( sunt bugetar deaceea va inebunesc am salariu de 800 ron) asa mai bine ies la pensie va multumesc din suflet la toata echipa
Potrivit actualei legi indepliniti conditiile de pensie pentru limita de varsta in data de 30/01/2011(reducere de 5 ani din 60)Pentru a va deschide dreptul la pensie trebuie sa tineti cont si de Art.82(2)din legea 19/2000 modificat prin legea 49/2010:Cererea de pensionare impreuna cu actele care dovedesc indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege se depun de solicitant sau,dupa caz,de angajator la casa teritoriala de pensii in raza careea se afla domiciliul solicitantului cu 30 de zile calendaristice inainte de data indeplinirii conditiilor de pensionare,prevazute de lege.Legea 19/2000 Art.83(2)modificat prin legea 49/2010:Se considera depuse in termen cererile de pensionare inregistrate in intervalul cuprins intre data indeplinirii conditiilor de pensionare si cea de-a 30-a zi calendaristica anterioare acestei date.Asadar acest interval este 1-30 ianuarie 2011.Faptul ca chiar de la 01/01/2011 se pot schimba aceste conditii,este o alta tema si nu se poate sti pana nu se publica in M.OF. legea noua.Sper ca m-am facut inteles.Astept si alte opinii daca sunt.O zi buna.
Si ce legatura este, doamna, intre situatia dvs. si situatia unei persoane care a lucrat in grupa I de munca? :)

In cazul perioadelor lucrate in grupa II de munca:
-reducerea varstei standard de pensionare se face din varsta corespunzatoare datei nasterii, pe care o gasiti in anexa 9 a Ordinului nr. 340/2001;
-pentru 23 de ani lucrati in grupa II de munca, varsta standard de pensionare se reduce cu 5 ani, potrivit art. 42 din Legea nr. 19/2000.

In cazul perioadelor lucrate in grupa I de munca:
-reducerea varstei standard de pensionare se face din varsta corespunzatoare anului, respectiv lunii in care se deschide dreptul de pensie, prevazuta in anexa 3 a Legii nr. 19/2000;
-pentru 11 ani lucrati in grupa I de munca, varsta standard de pensionare se reduce cu 6 ani, potrivit art. 167 ind. 1 din Legea nr. 19/2000.

Alte discuții în legătură

Contestatie - cerere de pensionare respinsa vali_ono vali_ono Buna ziua, Va solicit ajutorul in vederea formularii contestatiei cererii de pensionare (pentru o persoana de sex feminin) decizie de pensionare continand ... (vezi toată discuția)
Calcul varsta pensie anticipata. Popa Cornel Popa Cornel Buna ziua, ma numesc Popa Corneliu si as vrea sa stiu si eu daca am dreptul de a avea pensie anticipata si daca as putea-o obtine anul acesta sau data cea mai ... (vezi toată discuția)
Reducere varsta de pensionare grupa i de munca aijin aijin Buna ziua. Am urmatorul caz, daca ma puteti ajuta cu calcularea varstei de pensionare: Femeie, nascuta la 17 ianuarie 1961, stagiu de cotizare 28 ani 3 luni, ... (vezi toată discuția)