avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Actionare in instanta a administratorului asociatiei ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Actionare in instanta a administratorului asociatiei de proprietari

Buna ziua,

In data de 12 martie 2010 am depus la adminstratie o cerere prin care solicitam sa mi se inmaneze copii de pe documentele justificative ale asociatie (hotarari ale adunarilor generale, statut, act constitutiv, hotarari ale comitetului executiv, procese verbale ale adunarilor generale, etc). Desi initial dl. administrator nici nu a vrut sa primeasca cererea, dupa multe staruinte a semnat cererea (fara a-i da nr de inregistrare). Mentionez aici si faptul ca dl. administrator nu detine acel atestat dat de catre Primarie.

Ulterior am luat legatura cu dl. presedinte al asociatiei (intre timp si-a dat demisia), insa acesta nu stia de nici o cerere.
Tin sa precizez ca nici pana astazi nu am primit un raspuns la cererea mea (cu toate ca au trecut mai bine de 6 luni de la data depunerii acesteia).

Intrebarile mele sunt:
1. Il pot actiona in instanta pe administrator pentru neindeplinirea obligatiilor de servici si pentru rea-vointa (necomunicarea cererii catre presedintele asociatiei si netransmiterea unui raspuns)?
2. Pot obtine o hotarare judecatoreasca prin care sa il oblig pe acesta sa imi inmaneze copii de pe actele mentionate?
3. Acesta mai poate fi administrator al asociatiei de proprietari desi nu detine acel atestat dat de catre Primarie?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Armenteros , utilizator 00:05, 21 Octombrie 2010
Nu administratorul trebuie sa va inmaneze documentele despre care vorbiti, ci asa cum ati sesizat chiar singur, presedintele as. prop.
Dar de ce atat de multe documente aveti nevoie, faceti colectie? La A.G. a proprietarilor participati?
Sa nu credeti ca tin partea administratorului, dar acesta este un simplu angajat si nu raspunde el de toate aceste lucruri. Aaaa, ca asociatia trebuie sa aiba un registru de evidenta a corespondentei, ca cineva (sa zicem admin-ul) inregistreaza cererile proprietarilor, ca cineva solutioneaza aceste cereri - este cu totul altceva.
Daca vreti sa-l dati in judecata pe admin - nu este nici-o problema, dar va asigur ca pierdeti vremea... Stati de vorba cu noul presedinte, cereti-i accesul la documente, faceti cate copii vreti si gata, v-ati lamurit!
Cu privire la intrebari:
1. Cred ca exagerati;
2. Exagerati din nou;
3. Da, poate, depinde de Consiliul Local - intrebati acolo. Poate nu au mai organizat o sesiune de atestare de ani buni si atunci ce facem? Poate de vina este si com. ex. al as. prop.
Aceste documente de care vorbiti, eu stiu ca se tin la presedinte, si eventual copii sa aibe si administratorul...Cererea se depune la presedinte, el va poate solutiona cerea in mod direct sau impreuna cu comitetul executiv.
Intrebarea mai principala ar fi : DECE SI-A DAT DEMISIA PRESEDINTELE? EVENTUAL TOCMAI ACUM ? Nu cumva neregulile pe care banuiti sunt legate de presedinte si nu de administrator ?
Normal da, insa situatia este putin mai complicata. Dl. presedinte a avut oarecare probleme de sanatate si in cursul unui an nu prea a stat acasa. Insa de cand administratorul a preluat asociatia toate documentele stau la el.

In ceea ce priveste administratorul, el taie si spanzura in sensul ca el semneaza toate listele si pentru presedinte, si pentru cenzori, pentru toata lumea implicata in asociatie. Contractele pentru diverse servicii (reparatii tevi, verificare lift, etc) se fac fara licitatie. Cel putin ultima verificare a liftului a fost strigatoare la cer. Nu exista deviz al lucrarii, iat procesul verbal de verificare este ilegal. Sunt trecute doua asociatii separate pe el, iar pretul final al lucrarii este 0,00 lei. Si totusi administratorul solicita 2240 lei de la proprietari, in conditiile in care nu s-a schimbat nici macar un bec.

Un alt exemplu: pretul oficial al apei reci era inainte de majorarea tva 2,87 lei. In momentul afisarii listei de plata a intretinerii aceasta era vanduta catre proprietari cu pretul de 4,5 lei. Dupa majorarea tva pretul apei reci este in jur de 3,5 lei. Administatorul intocmeste lista de plata si afiseaza un pret de 5,7 lei. Este normal asa ceva?

Stiu ca este obligatoriu ca apometrele sa fie citite pentru regularizare sau pentru constatarea unor nereguli periodic. Am vb cu adminsitratorul si mi-a transmis ca el mai doreste sa locuiasca in bloc si ca se impusca daca face acest lucru si ca refuza sa le citeasca.

Toate acestea sunt facute fara acordul comitetului executiv, al presedintelui (am luat legatura cu acestia si nu stiau nimic despre aceste lucruri, ba mai mult ei nu au semnat nici un document).

Daca ceilalti proprietari il accepta si se complac in situatia asta, eu nu mai suport. De aceea am pus acele intrebari din primul post.

Multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Septembrie 2010
doru.pohrib, utilizator
doru.pohrib a scris:
1. Il pot actiona in instanta pe administrator pentru neindeplinirea obligatiilor de servici si pentru rea-vointa (necomunicarea cererii catre presedintele asociatiei si netransmiterea unui raspuns)?
2. Pot obtine o hotarare judecatoreasca prin care sa il oblig pe acesta sa imi inmaneze copii de pe actele mentionate?
3. Acesta mai poate fi administrator al asociatiei de proprietari desi nu detine acel atestat dat de catre Primarie?

1. Puteti actiona in instanta pe oricine, dar administratorul nu are ca obligatie de serviciu comunicarea cererii catre presedinte si transmiterea unui raspuns, cum spuneti dv.
2. In legea 230/2007 se prevede faptul ca orice proprietar are acces, la cerere, la documentele asociatiei. Dar nu este nimeni obligat sa "inmaneze copii de pe acte".
3. Comitetul executiv, reprezentat de presedinte decid angajarea administratorului. Presedintele poate fi tras la raspunderea daca administratorul angajat nu este atestat.
Mai in gluma,mai in serios.........
1. Definitia administratorului : Administratorul este persoana din asociatia de proprietari care munceste cel mai mult, duce tot greul, alearga peste tot si in locul presedintelui, iar ceilalti nu stiu decat sa comenteze si sa incasaze salariul (presedinte, cenzor, membrii din comitet)
2. Să va intre bine în cap, nimeni nu este sluga voastră !
Dacă tot face cineva munca într-o asociaţie, spuneţi şi voi un "mulţumesc " că precis nu doare .
Acei oameni în adevăr sunt plătiţi şi sunt acolo nu ca să vă bateţi voi joc de ei . Au altă menire .
Probabil că o să realizaţi asta când nu o să mai vrea să facă nimeni şi această muncă !!!.
Administratorul nu decide, doar executa documentele pe care le primeste si de la presedintele asociatiei de proprietari

....La mine in asociatie, pe cei carcotasi, i-am implicat volens-nolens in buna desfasuarare a vietii interne din blocul unde locuiesc. Si s-au calmat instantaneu, cand au dat cu capu' de pragul de sus !! estew o varianta contra carcotasilor si reclamagiilor dintr-o asociatie.

Alte discuții în legătură

Componenta comitetului executiv bangy bangy Cum pot afla componenta comitetului executiv al asociatiei de proprietari din care fac parte, daca administratorul si presedintele refuza sa-mi spuna ... (vezi toată discuția)
Lista de intretinere afisata fara controlul dosarului lucian1964 lucian1964 Buna ziua, Ce repercusiuni pot apare asupra Presedintelui de asociatie proprietari,daca nu ia masuri asupra administratorului care afiseaza listele de ... (vezi toată discuția)
Drepturile si obligatiile administratorului bucurescu bucurescu as dori sa fiu lamurit cu o problema; suntem o asociatie care avem pe fiecare scara cate o camera de 18mp folosita ca fiind uscatoria blocului. Pe scara unde ... (vezi toată discuția)