avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1235 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Continuitatea in munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Continuitatea in munca

1)Avand in vedere ca mai am putin pana la incheierea perioadei in care am beneficiat de indemnizatia de somaj as vrea sa stiu ce se poate face in continuare pentru mentinerea continuitatii in munca sau, cel putin, pentru mentinerea unei continuitati in contributia la fondul de pensii.2) O intrerupere a continuitatii in munca are drept efect si faptul ca anii lucrati nu mai sunt luati in considerare la contributia la fondul de pensii? 3) Avand in vedere ca sunt persoana cu handicap exista facilitati daca doresc sa platesc contributia la cartea de munca sau cel putin la fondul de pensii?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:27, 15 Septembrie 2010
Desigur aveti posibilitatea sa va platiti singura darile catre stat. Mergeti la Oficiul Casei de Pensii (pentru fondul de pensii) de care apartineti si la CAS (pentru asigurarea medicala). Daca intrerupeti activitatea in munca nu e nici o problema, anii lucrati pana atunci constituie vechime in munca oricand.
1. In conformitate cu dispozitiile art.5 alin.(2) din Legea 19/2000 va puteti asigura in sistemul public de pensii pe baza de contract de asigurare sociala.
2. Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat. Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.
3. Contractul de asigurare sociala prevazut la art. 5 alin.(2) din lege, se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
4. Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
5. Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Septembrie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de asigurare sociala gabriela_marc gabriela_marc Daca am sa intrerup activitatea in munca, pot sa platesc in continuare contributia la fondul de pensii ptr perioada respectiva, astfel incat sa nu pierd ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata...contract cu casa de pensii gana gana o persoana care mai are de lucrat cateva luni pana la data cand sa poata sa isi depuna dosarul pt pensie anticipata, poate pt lunile astea ramase daca nu mai ... (vezi toată discuția)
Contributii la sistemul de pensii de stat ContSters117133 ContSters117133 prietena mea a contribuit la sistemul de pensii de stat 15 ani. Acum lucreaza in Italia, cu contract, si ar vrea sa contribuie la asigurarile de pensie, pentru ... (vezi toată discuția)