avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada de proba fara contract si salariu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada de proba fara contract si salariu

Buna ziua,

Am fost angajata acum o luna si, in urma intelegerii verbale cu angajatorul, am consimtit la o perioada de proba de o luna. Acum angajatorul vrea sa imi faca un contract de munca, incepand cu data de azi, modtivand ca legea s-a schimbat si nu se mai pot face angajari retroactive.

Nu am semnat contract pentru peropada de proba de 30 zile, si acum nu vor sa imi dea salariul cuvenit celor 30 zile lucrate.

Nu prea vreau sa fac valuri si sa le dau motive sa ma refuze dupa o luna lucrata - cum pot face, pentru a imi primi banii pentru luna lucrata?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:14, 15 Septembrie 2010
1. Codul muncii spune:
Art. 31 - (1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la încheierea contractului individual de muncă se poate stabili o perioadă de probă de cel mult 30 de zile calendaristice pentru funcţiile de execuţie şi de cel mult 90 de zile calendaristice pentru funcţiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) În cazul muncitorilor necalificaţi, perioada de probă are caracter excepţional şi nu poate depăşi 5 zile lucrătoare.
(4) Absolvenţii instituţiilor de învăţământ se încadrează, la debutul lor în profesie, pe baza unei perioade de probă de cel mult 6 luni.
(4.1) Pe durata sau la sfârşitul perioadei de probă, contractul individual de muncă poate înceta numai printr-o notificare scrisă, la iniţiativa oricăreia dintre părţi.
(5) Pe durata perioadei de probă salariatul se bucură de toate drepturile şi are toate obligaţiile prevăzute în legislaţia muncii, în contractul colectiv de muncă aplicabil, în regulamentul intern, precum şi în contractul individual de muncă.

2. Asadar perioada de proba este inclusa in CIM. Nu exista perioada de proba separata si apoi sa se incheie CIM. Angajatorul v-a pacalit. Ati muncit "la negru".
3. Daca vreti sa primiti banii pe ce ati lucrat faceti sesizare la ITM. Se va verifica cele spuse si, daca sunt adevarate, angajatorul va fi obligat sa va incheie CIM de la data cand ati inceput activitatea (nu inainte de a plati o amenda pentru munca "la negru") si sa primiti si salariul cuvenit. Daca acestea sunt "valuri", fara ele nu se poate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Perioada de proba pt muncitorii necalificati delia25 delia25 Conform noului cod al muncii muncitorii necalificati ce perioada de proba vor avea? Multumesc. (vezi toată discuția)
Perioada de proba Contabilitate sector 4 evoCONTA Contabilitate sector 4 evoCONTA Care este perioada de proba maxima la un contract de munca pe perioada nedeterminata? (vezi toată discuția)
Perioada de proba enache dorina enache dorina as dori sa stiu cate zile are perioada de proba legal (vezi toată discuția)