Exista un Catalog in care pentru diverse mijloace fixe este stabilita o durata normala de functionare .
Mijloace de transport auto, pentru marfuri -
2.3.2.2.1. - autocamioane si autocamionete cu platforma
fixa, autofurgonete, autofurgoane si autodube de capacitate pana la 4,5
tone, exclusiv 4 – 6 ani
2.3.2.2.2. - autocamioane, autodube si autofurgoane cu platforma
fixa, cu capacitatea de si peste 4,5 tone 4 – 8 ani
Depinde unde va incadrati.
Sa presupunem ca valoarea camionului este 10.000 lei si nu este nou, are o vechime de 3 ani.
Atunci , din durata normala , au mai ramas 5 ani.
10.000 lei : 5 ani : 12 luni = 167 lei/luna este valoarea amortizarii care va fi inclusa pe cheltuieli deductibile, lunar.
Camionul este in proprietatea II- de la premisa asta am plecat .
Vedeti si omef 1040 - norme contabile partida simpla, va trebui sa tineti o evidenta pe anumite formulare a mijloacelor fixe.
Se apliica Legea nr. 15/1994 republicată, privind amortizarea capitalului imobilizat în active corporale şi necorporale. Astfel, sa spunem pentru un camion în valoare de 180000 RON, pentru care legiuitorul a stabilit o durată normală de utilizare de până la 8 ani, adică 96 de luni, suma ce va fi amortizata lunar lunar se va obţine prin împărţirea valorii de achiziţie la cele 96 de luni stabilite de lege ca perioadă de utilizare. Prin urmare, până la amortizarea bunului, întreprinzătorul va putea deduce lunar o sumă de 1875,00 RON în contul bunului amortizabil. Pentru cheltuielile cu amortizarea se va întocmi o fişă pentru operaţiuni diverse, separată de registrul-jurnal de încasări şi plăţi.
Amortizare mijloc fix
dorinahd
Buna ziua,am si eu o intrebare.O firma achizitionaza o masina de transport la voaloarea de 20500 ron.Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza in contabilitate cu ... (vezi toată discuția)