avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 246 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general amortizarea unui camion
Discuție deschisă în Contabilitate în general

amortizarea unui camion

buna seara, va rog sa imi explicati cum se amortizeaza un camion, mentionez ca am o intreprindere individuala. multumesc.
Cel mai recent răspuns: morar dorina , utilizator 18:30, 19 Septembrie 2010
Exista un Catalog in care pentru diverse mijloace fixe este stabilita o durata normala de functionare .

Mijloace de transport auto, pentru marfuri -
2.3.2.2.1. - autocamioane si autocamionete cu platforma
fixa, autofurgonete, autofurgoane si autodube de capacitate pana la 4,5
tone, exclusiv 4 – 6 ani
2.3.2.2.2. - autocamioane, autodube si autofurgoane cu platforma
fixa, cu capacitatea de si peste 4,5 tone 4 – 8 ani

Depinde unde va incadrati.
Sa presupunem ca valoarea camionului este 10.000 lei si nu este nou, are o vechime de 3 ani.
Atunci , din durata normala , au mai ramas 5 ani.
10.000 lei : 5 ani : 12 luni = 167 lei/luna este valoarea amortizarii care va fi inclusa pe cheltuieli deductibile, lunar.

Camionul este in proprietatea II- de la premisa asta am plecat .
Vedeti si omef 1040 - norme contabile partida simpla, va trebui sa tineti o evidenta pe anumite formulare a mijloacelor fixe.

Se apliica Legea nr. 15/1994 rep­ublicată, privind amor­ti­za­rea capitalului imobilizat în ac­ti­ve corporale şi necor­po­rale. Astfel, sa spunem pentru un camion în valoare de 180000 RON, pentru ca­re legiuitorul a stabilit o du­ra­tă normală de utilizare de pâ­nă la 8 ani, adică 96 de luni, su­ma ce va fi amortizata lunar lunar se va obţine prin împărţirea va­lorii de achiziţie la cele 96 de luni stabilite de lege ca peri­oa­dă de utilizare. Prin urmare, pâ­nă la amortizarea bunului, în­treprinzătorul va putea de­du­ce lunar o sumă de 1875,00 RON în contul bunului amor­ti­zabil. Pentru cheltuielile cu amo­rtizarea se va întocmi o fiş­ă pentru operaţiuni diverse, se­parată de registrul-jurnal de în­casări şi plăţi.
multumesc frumos.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amortizare mijloc fix dorinahd dorinahd Buna ziua,am si eu o intrebare.O firma achizitionaza o masina de transport la voaloarea de 20500 ron.Va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza in contabilitate cu ... (vezi toată discuția)
Deductibilitate masina VeresBogdan VeresBogdan Pe cati ani se poate deduce ca si cheltuiala o masina cumparate de persona fizica autorizata(P.F.A)????? (vezi toată discuția)
Amortizare birotica cristian_conea cristian_conea Care sunt conditiile pt.a se calcula amortizare pt. niste articole de birotica (am citit undeva ca trebuie sa aibe o valoare de peste 1800 lei). Sunt titular ... (vezi toată discuția)