avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere disciplinara
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere disciplinara

Buna, as avea si eu cateva nelamuriri referitoare la procedura de cercetare disciplinara si anume: - in data de 10.08.2010 s-a facut un raport din partea sefului meu referitor la activitatea mea; in data de 13.08.2010 (vineri) a fost trimisa convocarea pentru cercetare disciplinara pentru data de 20.08.2010 (tot vineri); convocarea a ajuns in localitatea unde domiciliez in data de 16.08.2010 (luni); eu in dimineata zilei de 16.08.2010 am plecat in delegatie pana pe data de 19.08.2010 (joi) neputand lua la cunostiinta acea convocare (pot dovedi prin facturile hotelurilor unde am stat); am luat la cunostiinta de acea convocare abia pe data d 19.08.2010 (joi); m-am prezentat pe data stabilita la convocare dar eu neputand sa-mi formulez apararea deoarece am luat la cunostiinta prea tarziu de acea convocare, dupa care m-am intors acasa. La cateva zile de la intrunirea comisiei de cercetare disciplinara, activitatea mea mi-a fost suspendata total nemaiputand sa folosesc resursele pentru a-mi formula si a aduce dovezi in apararea mea. Mentionez ca mi-au fost pastrate drepturile salariale pentru aceasta perioada de suspendare. Intrebarile sunt:
- Cum as putea ataca decizia de concediere?
- Sau incadrat in termenul legal cu acea convocare?
- A fost legala suspendarea mea?(mentionez ca nu s-au precizat termene)
- Ce sanse as avea daca i-as da in judecata?


Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: deathkiss , utilizator 11:25, 16 Septembrie 2010
Sunteti functionar public sau personal contractual?
Personal contractual

Avand decizia in fata lecturati aceste reglementari. Poate exista vreun motiv de nulitate absoluta ptin neindeplinirea unei conditii stabilite la art.268 alin.2.Neavand decizia in fata nu ma pot pronunta daca aveti sanse.
Fara a avea toate elementele de fapt nu as risca sa ma pronunt asupra sanselor.
Art. 267 - (1) Sub sancţiunea nulităţii absolute, nici o măsură, cu excepţia celei prevăzute la art. 264 alin. (1) lit. a), nu poate fi dispusă mai înainte de efectuarea unei cercetări disciplinare prealabile.

(2) În vederea desfăşurării cercetării disciplinare prealabile, salariatul va fi convocat în scris de persoana împuternicită de către angajator să realizeze cercetarea, precizându-se obiectul, data, ora şi locul întrevederii.

(3) Neprezentarea salariatului la convocarea făcută în condiţiile prevăzute la alin. (2) fără un motiv obiectiv dă dreptul angajatorului să dispună sancţionarea, fără efectuarea cercetării disciplinare prealabile.

(4) În cursul cercetării disciplinare prealabile salariatul are dreptul să formuleze şi să susţină toate apărările în favoarea sa şi să ofere persoanei împuternicite să realizeze cercetarea toate probele şi motivaţiile pe care le consideră necesare, precum şi dreptul să fie asistat, la cererea sa, de către un reprezentant al sindicatului al cărui membru este.

Art. 268 - (1) Angajatorul dispune aplicarea sancţiunii disciplinare printr-o decizie emisă în formă scrisă, în termen de 30 de zile calendaristice de la data luării la cunoştinţă despre săvârşirea abaterii disciplinare, dar nu mai târziu de 6 luni de la data săvârşirii faptei.

(2) Sub sancţiunea nulităţii absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu:

a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinară;

b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern sau contractul colectiv de muncă aplicabil, care au fost încălcate de salariat;

c) motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile sau motivele pentru care, în condiţiile prevăzute la art. 267 alin. (3), nu a fost efectuată cercetarea;

d) temeiul de drept în baza căruia sancţiunea disciplinară se aplică;

e) termenul în care sancţiunea poate fi contestată;

f) instanţa competentă la care sancţiunea poate fi contestată.

(3) Decizia de sancţionare se comunică salariatului în cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii şi produce efecte de la data comunicării.

(4) Comunicarea se predă personal salariatului, cu semnătură de primire, ori, în caz de refuz al primirii, prin scrisoare recomandată, la domiciliul sau reşedinţa comunicată de acesta.

(5) Decizia de sancţionare poate fi contestată de salariat la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării.

Cu adica activitatea v-a fost suspendata total?




Adica mi-au suspendat telefonul, mi-au interzis sa mai fac vizite la clientii alocati, mi-au interzis sa folosesc laptop-ul, adica sa nu mai prestez munca, dar imi pastrez drepturile salariale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cercetarea disciplinara utc utc Buna ziua, Salariatul refuza sa dea nota explicativa Ce este de facut? Multumesc anticipat! (vezi toată discuția)
Decizie de sanctionare saftmiki saftmiki deciziile de sanctionare se inregistreaza la ITM?am un angajat care a a savarsit o abatere si i-am dat un avertisment scris in care am specificat ca i se va ... (vezi toată discuția)
Decizie incetare cim pe motive disciplinare mery52 mery52 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti care sunt pasii incetarii unui CIM pe motive disciplinare. Am un salariat care nu a venit la munca doua zile si vreau sa-i ... (vezi toată discuția)