avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 650 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii plata CM Casa de asigurari de sanatate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

plata CM Casa de asigurari de sanatate

Buna ziua, ma confrunt cu o situatie mai deosebita, a carei rezolvare nu o cunosc,va rog, poate ma puteti ajuta:
Am o cunostinta care a semnat in mai 2009 un CIM pe perioada determinata,pe perioada suspendarii titularului de post (era o tipa in CIC).
In prezent este gravida si de la sf lunii august a intrat in concediu de maternitate.
Zilele trecute s-a prezentat la angajator cu CM de maternitate pentru perioada 01.09.2010-30.09.2010.
A fost anuntata atunci ca titularul de post se intoarce la serviciu si vor trebui sa ii faca incetarea CIM pe 20.09.2010.
Stiu ca in astfel de cazuri CM se plateste, dupa incetarea CIM ,de catre Casa de asigurari de sanatate.
Problema este ca acest CM este eliberat pentru o luna intreaga.
Cu ce acte trebuie sa se prezinte cunostinta mea la Casa de asigurari de sanatate; cu decizie incetare CIM si o copie a CM?...Pentru ca firma va calcula CM de la 01.09.2010 pana la 19.09.2010...iar Casa de asigurari de sanatate va trebui sa ii plateasca CM din 20.09-30.09.2010..
Sau sa vorbeasca cu doctorul sa ii elibereze 2 certificate in continuare; unul pentru 01.09.2010-19.09.2010 si al2lea din 20.09.2010-30.09.2010?
Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:55, 20 Septembrie 2010
nu se desface contractul de munca atat timp cat salariatul se afla in concediu medical, chiar daca angajarea a fost pe perioada determinata.prietena sa fie atenta sa duca la timp certificatele la angajator.
gresit, in cazul unui CIM pe perioada determinata, contractul inceteaza la data prevazuta, indiferent daca salariatul in cauza este sau nu in CM.
1. OUG 158/2005 spune:
Art. 32 - (1) În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendă temporar activitatea sau activitatea acestuia încetează prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciară, lichidare judiciară, faliment sau prin orice altă modalitate prevăzută de lege, drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), care s-au născut anterior ivirii acestor situaţii, se achită din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate de către casele de asigurări de sănătate.
(2) Prevederile alin. (1) se aplică şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncă, a expirat termenul pentru care a fost exercitată funcţia publică ori a expirat mandatul în baza căruia a desfăşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti.
(3) Drepturile achitate în condiţiile prevăzute la alin. (1) urmează a fi recuperate de către casele de asigurări de sănătate de la angajator, după caz, conform legii.

2. Deci salariata prezinta certificatul medical la Casa de Asigurari de Sanatate care il plateste si apoi recupereaza de la angajator sumele ce trebuiau platite de acesta.
3. La Casa de Asigurari de Sanatate se prezinta si cu decizia de incetarea a CIM, vizata de ITM.
Ultima modificare: Duminică, 19 Septembrie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
da, stiu prevederile legale, nu stiu insa daca trebuie sa mearga la doctor sa ii ceara sa refaca CM 01.09.2010-30.09.2010, sa ii dea 2 CM: unul pentru angajator, unul pentru casa de sanatate.
Multumesc
1. Nu trebuie ca medicul sa-i dea doua exemplare de certificat de concediu medical.
2. Norma de aplicare a OUG 158/2005 spune:
Art. 72. - Pentru persoana asigurată care se află în două sau mai multe situaţii prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 şi care desfăşoară activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asigurată conform acestei ordonanţe de urgenţă, indemnizaţiile se calculează şi se plătesc, după caz, de fiecare angajator. În această situaţie primele două exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintă spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celălalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintă cele două exemplare în copii legalizate. Angajatorii plătitori au obligaţia respectării prevederilor art. 1 din prezentele norme.
Ultima modificare: Duminică, 19 Septembrie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Refuzarea platii concediului medical danieladragutza danieladragutza Buna ziua,sunt insarcinata in luna a-8-a,angajata la un magazin,in momentul de fata sunt in c.prenatal,am beneficiat de cm in perioada 21-31 martie.Angajatorul ... (vezi toată discuția)
Pot beneficia de pensie de invaliditate? ducubc ducubc buna ziua! domnule avocat va rog frumos sa-mi raspundeti si mie la o problema, sunt angajat pe perioada determinata (3 luni) pe 01 octombrie expira ... (vezi toată discuția)
Concediu medical probleme cu angajatorul marimar09 marimar09 Buna seara.Tatal meu este angajat cu CIM pe perioada nedeterminata iar in urma unor probleme de sanatate acum este in CM. Angajatorul locuieste in alta ... (vezi toată discuția)