avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1785 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale asociat unic: persoana juridica straina cu asociat ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

asociat unic: persoana juridica straina cu asociat unic poate sa fie asociat unica intr o societatea romana noua?

Am incercat sa inregistrez o societatea straina in ORC, si sa imi a sfatuit sa nu sa faca fara sa introduca inca un asociat. Este vorba de o societatea spaniola cu asociat unic care vrea sa fi asociat unic intr-o una societatea noua din Romania. Cred ca nu este casul sa se interzica si pe persoane juridice straine aceste lucru. Si Drept European doar sfatuiesc pe statele membre sa se permita asocietati cu asociat unic. Cinve poate lamuresc aceste lucru?. E vreuna resolutia in acest sens in sentintele sau deciziile ale judecatoriile?
Cel mai recent răspuns: Alvaro Liniers , Avocat 10:44, 17 Septembrie 2010
In conformitate cu legislatia romana in aceasta materie, o persoana fizica ori juridica indiferent de cetatenie, nu poate fi asociat unic in 2 societati comerciale.
Cu alte cuvinte nu este posibil, iar insistenta d-voastra de a inregistra o astfel de societate va fi imposibila in Romania.
Eu sunt din parere contrar, pentru ca din puct de vedere international, legea a societatiilor este aplicabil doar pe cele inregistrate in Romania. Legea mercantile nu are vocatia /menirea/ universala. Este o noua societatea in lumea juridic roman. Nu poate registratorilor romani sa se bag in compositia a o societatea straina. Cred ca codul civil in partea de drept international, sau legea105/1992, sau drept de stabilirea, ca principiul fundamental de la Uniunea Europeana, obliga sa se permita acestora societati. Nu sunt priceput in Drept roman, dar ci in Drept international privat spaniol. Dar am nevoie de experenta judiciara in aceste sens, adica antecedente in Romania, daca cineva are experenta pozitiva in acest sens.
Societatea care va infiintata in Romania este persoana juridica romana si se supune legilatiei noastre, iar legea 31/1990 intrezce detinerea calitatii de asociat unic in mai multe societati.
Pe de alta parte, legea nostra nu intervine in structura scietatii staine, ci doar impune acesteia sa-si ia un asociat (pers. fizica sau juridica, straina sau romana, nu are importanta).
Problema poate fi rezolvata fara batai de cap.
Poate sa se asocieze ca asociat persoana fizica din societatea spaniola cu societatea ca asociat persoana juridica. Simplu si fara stres. SUCCES!
Stiu dar eu sunt bataios. Si ma intereseaza acoperirea juridica. Multumesc.

Alte discuții în legătură

Vanzare firma ContSters118165 ContSters118165 ce conditi trebuie sa indeplinesc pt a vinde firma la o societate cu capital strain? (vezi toată discuția)
Infiintare societate scorus69 scorus69 Buna seara un srl cu asociat unic X poate sa se asocieze in alt srl in care X va fi asociatul primului srl? deci primul srl -asociat unic persoana ... (vezi toată discuția)
Deschidere filiala/reprezentanta a unei sc straine in romania cristinadonadin cristinadonadin Buna ziua, Un cetatean strain(Francez) ,asociat unic a unui SRL in Franta,poate infiinta in Romania,tot ca asociat unic o SC? Deschiderea unei ... (vezi toată discuția)