avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Deschidere filiala/reprezentanta a unei sc straine in ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Deschidere filiala/reprezentanta a unei sc straine in romania

Buna ziua,
Un cetatean strain(Francez) ,asociat unic a unui SRL in Franta,poate infiinta in Romania,tot ca asociat unic o SC?
Deschiderea unei filiale/reprezentante in Romania este complicata?(obiect activitate prestari servicii in domeniul energetic).Am fost astazi la Reg.Com si d-ra de la biroul de consultanta nu ne-a lamurit.Trebuie sa declare infiintarea unei filiale in Franta,sa mentionam numele reprezentantului din tara,...etc.Apoi aceste acte traduse si autentificate,transmise in original...Pare complicat...Ar trebuii sa facem naveta Franta-Romania:D
Ne puteti da o solutie?
Multumim
Cel mai recent răspuns: AlexisAlexis , utilizator 22:03, 26 Februarie 2015
Buna ziua,

Conform Legii 31/1990 Art. 14 - (1) O persoană fizică sau o persoană juridică nu poate fi asociat unic decât într-o singură societate cu răspundere limitată.
(2) O societate cu răspundere limitată nu poate avea ca asociat unic o altă societate cu răspundere limitată, alcătuită dintr-o singură persoană.
(3) În caz de încălcare a prevederilor alin. (1) şi (2), statul, prin Ministerul Finanţelor Publice, precum şi orice persoană interesată poate cere dizolvarea pe cale judecătorească a unei societăţi astfel constituită.
(4) Pe baza hotărârii de dizolvare, lichidarea se va face în condiţiile prevăzute de prezenta lege pentru societăţile cu răspundere limitată.

Legea nu distinge intre cetatean roman si cetatean de alta nationalitate, si ca asociat unic nu se pot infiinta decat SRL-uri in Romania, deci nu, un cetatean strain nu poate fi asociat unic intr-un SRL in Franta si unul in Romania.

Obligatoriu trebuie sa se asocieze cu o alta persoana, fie ea persoana fizica ori juridica, ori aici ori in Franta (cum e mai convenabil).

Daca vi se pare complicat sa redactati si sa strangeti toate actele adresati-va unui avocat specializat pe drept comercial ori unei societati specializata. Din pacate ca sa scapati de toate formalitatile v-ar trebui o persoana aici si una in Franta, pentru ca oricum va fi nevoie de acte si de aici si din Franta. Pentru redactare si consultanta va puteti adresa si catre ORC, caz in care probabil ati iesi mai ieftin decat cu un avocat, dar va trebui sa stati personal pe la cozi la Registrul Comertului, sa va ocupati de traduceri, etc...

Succes!
Ultima modificare: Marți, 18 Decembrie 2012
Dana Fatol, Avocat
Art. 1 alin. 2 din legea nr. 31 prevede in mod clar si neechivoc ca societatile comerciale cu sediul in Romania sunt persoane juridice romane, iar o persoana juridica romana se constituie conform prevederilor in vigoare valabile pe teritoriul statului roman. A se vedea in acest sens si principiul teritorialitatii legii civile enuntat in cuprinsul art. 7 Cod civil.
Asadar, nu conteaza ca un cetatean strain mai detine calitatea de asociat unic intr-o alta societate din orice alt colt de lume, conform prevederilor legale indicate cetateanul strain nu trebuie sa mai aiba aceasta calitate intr-o societate din Romania.

E adevarat ca exista principiul teritorialitatii legii civile, si e adevarat si ca nu m-am gandit la el, insa eu am intalnit situatia in care o societate cu asociat unic din afara Romaniei nu a putut sa isi faca un SRL in Romania, aplicandu-se al. 2 al art. 41 mentionat mai sus, astfel ca m+am gandit ca e aceeasi interpretare pentru art. 1.

E adevarat ca in cazul in care isi face un SRL o persoana fizica, aceasta persoana va da doar o declaratie ca indeplineste conditiile, nu se va putea si verifica acest aspect, insa eu am mers pe interpretarea Registrului, si de obicei nu prea ai cum sa combati interpretarea Registrului. Cred ca ar fi de cautat eventual niste norme europene aplicabile in acest caz. Eu nu am gasit deocamdata.
Ultima modificare: Marți, 18 Decembrie 2012
Dana Fatol, Avocat
Va multumesc!
Sunt de aceeasi parere cu comentariul anterior La constituirea societatii asociatul unic trebuie sa declare ca indeplineste conditiile legale Daca o persoana interesata reclama ca asociatul respectiv este asociat unic si la alta societate in strainatate atunci se poate declara dizolvarea de drept si radierea datorita nerespectarii conditiilor de constituire A se vedea o speta putin diferita dar care confirma ca nu se face diferenta intre strainatate si romania
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociat unic ContSters60781 ContSters60781 Buna ziua, Daca o firma din Canda este asociatul unic al unui SRL din Romania, care presteaza servicii informatice exclusiv pentru acest asociat unic, ... (vezi toată discuția)
Srl cu asociat unic Alexandru1984 Alexandru1984 Salut. Am mare nevoie de un sfat. Situatia ar fi urmatoarea: un srl din romania are ca asociat unic echivalentul unui SA dintr-un alt stat UE. Acolo este ... (vezi toată discuția)
Lnfiintare firma asociati straini michaelj michaelj Buna ziua. Exista posibilitatea infiintarii unui S.R.L. in Romania compus din: o persoana juridica (cu asociat unic) straina + o persoana fizica straina ... (vezi toată discuția)