Buna ziua. Referitor la subiectul dvs. as avea si eu o intrebare. Ce pot face daca langa casa mea se amenajeaza deja santierul pentru constructia a unui bloc cu 6 nivele? Stau intr-o casa in curte comuna cu inca o familie. Eu am un corp de casa si idem si ei. Eu cu vecinul avem facut partajul la teren avand doar intrarea comuna si o parte din teren, terenul per total inainte de partajare fiind de vreo 600 mp. Problema este ca acest bloc se va ridica exact langa gardul familiei cu care stau in curte, geamurile mele fiind cu fata spre bloc. Va imaginati ca la constructia blocului practic eu nu voi mai avea nici o intimitate in curte. Terenul e destul de mic si sincer nu stiu la ce distanta au de gand sa construasca. Noua nu ni s-a cerut nici o parere, nici o semnatura. Este normal asa ceva? Ce as putea face? Pe terenul pe care se construieste blocul a fost o casa ce a fost daramata fara sa existe o pancarda macar pe care sa zica de ce se demoleaza sau ca se demoleaza cu o anumite aprobare. Mentionez ca stau in centrul civic al Brasovului pe Bld. Grivitei. Multumesc.
Multumesc. Nu este vb despre Bucuresti, ci de Brasov. In concluzie trebuie sa fac o cerere la primaria Brasov pentru a cere detalii despre constructie, respectiv un numar de inregistrare a adresei. Aveti idee ce departament al primariei se ocupa de acest lucru? Multumesc.
Art. 612 din Codul civil prevede ca nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea, asupra proprietatii ingradite sau neingradite a vecinului sau, fara respectarea distantei legale, respectiv de 1,90 m.
Aceste dispozitii legale instituie o garantie a exercitarii depline a dreptului de proprietate, independent de existenta sau nu a prejudiciului care, in conditiile nerespectarii distantei legale sau in lipsa consimtamantului vecinilor, nu trebuie dovedite.
Nu cred ca ma ajuta art 612 pentru ca mai mult ca sigur se va construi blocul la 2 metri distanta de gardul nostru. Eu ma gandeam la ORDIN-536-1997 care zice la:
Art. 2. - Amplasarea clădirilor destinate locuinţelor trebuie să asigure însorirea acestora pe o durată de minimum
1 1/2 ore zilnic, la solstiţiul de iarnă, a tuturor încăperilor de locuit. Distanţa dintre clădiri trebuie să fie mai mare sau
cel puţin egală cu înălţimea clădirii celei mai înalte, pentru a nu se umbri reciproc.
Intrebarea mea este urmatoarea? Nu exista o alternativa mai buna decat judecata care sincer mi se pare costisitoare? Adica nu exista un orgamn al Primariei care sa fie avertizat si sa faca ceva? NU am avut deaface cu procese. Problema este ca acest Domn Olaru e f bun prieten cu primarul Brasovului Scripcaru si astfel a reusit sa grabeasca actele si sa primeasca si un teren al primariei ca sa isi faca blocul. Nu stiu f multe detalii dar ce stiu este ca primaria se va alege cu catvea apartamente in schimbul terenului. In concluzie daca voi da in judecata pe acest Olaru clar voi avea deaface si cu Primaria. Ce lume!