avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CONTROL ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CONTROL ITM

V-as ruga daca puteti sa-mi solutionati urmatoarea problema:
- o parte din salariatii mei - SRL- lucreaza cate 4 ore sambata.Ii pontez 4 ore si ii platesc dublu ( cum ar fi pentru 8 ore ). Intrebarea mea este : trebuie sa le dau si cate 4 ore libere in urmatoarele 30 zile? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters161342 , utilizator 18:59, 18 Septembrie 2010
Buna ziua,

Legea 53/2003 (Codul Muncii):

ART. 119 – Compensari prin ore libere platite

(1) Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 30 de zile dupa efectuarea acesteia.

(2) In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

ART. 120 – Sporul la salariu pentru munca suplimentara

(1) In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut de art. 119 alin. (1) in luna urmatoare, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu corespunzator duratei acesteia.

(2) Sporul pentru munca suplimentara, acordat in conditiile prevazute la alin. (1), se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, al contractului individual de munca, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.
Da, pe baza acestor articole ne contrazicem. Va rog interpretarea acestora.
gabiclenciu a scris:

Da, pe baza acestor articole ne contrazicem. Va rog interpretarea acestora.

Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 30 de zile după efectuarea acesteia.
În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 30 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
gabiclenciu a scris:

Intrebarea mea este : trebuie sa le dau si cate 4 ore libere in urmatoarele 30 zile? Va multumesc.

Nu. Ori ii platiti (dublu) ori nu-i mai platiti si le dat ore libere / prin compensare.
Eu gandesc asa: sambata ei lucreaza 4 ore. Celelalte 4 ore din zi stau acasa dar sunt platiti.ITM -ul zice sa le mai dau si 4 ore libere in alta zi.Sunt eu oare pe alta lungime de unda? Ei ma ameninta cu amenda.?????

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare platite simona.elisa simona.elisa Buna ziua, Sunt noua in domeniu si am nevoie de putin ajutor va rog frumos. 1. In cazul orelor suplimentare ( ma refer la cele legale 48 ore/saptamana), in ... (vezi toată discuția)
Compensatii sambete lucrate la bugetari dupa legea 153/2017 ContSters446655 ContSters446655 buna ziua. Va rog sa ma lamuriti cum se compenseaza corect o zi de sambata lucrata intr-o institutie de stat, tinand cont de faptul ca nu se plateste spor ... (vezi toată discuția)
Orele suplimentare Anacrsitina Anacrsitina Sunt confuza total,va rog sa ma ajutati.La un magazin unde sunt 3 vanzatoare,se lucreaza si sambata,prin rotatie.,motiv pentru care salariatele primeau zi ... (vezi toată discuția)