avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Pînã la ce depãrtare de buletin avem voie?
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Pînã la ce depãrtare de buletin avem voie?

Ipoteza se referă la calitatea de pieton regulamentar a persoanei.

ªtiţi că putem fi opriţi oriunde de către orice poliţist. Iar dacă nu arătăm cartea de identitate putem fi amendaţi. Întrebarea mea este: există vreo normă care să precizeze distanţa maximă pînă la care ne putem depărta de cartea de identitate fără să fim amendaţi? Dacă, nu, cred că procesul verbal de amendă poate fi contestat fără probleme. V-aş fi recunoscător dacă v-aţi exprima opinia în această chestiune. Vă mulţumesc.
Ultima modificare: Vineri, 17 Septembrie 2010
Marius_Delaepicentru, utilizator
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 20:09, 20 Noiembrie 2010
Nu puteti fi oprit oriunde de orice politist.
61/1991
33) refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu se sanctioneaza cu amenda intre 100 si 500 lei

in calitate de pieton, nu cred ca iei amenda daca nu ai buletinul la tine dar dai relatii despre identitatea ta
Normal ca, orice cetatean poate fi oprit pentru a fi legitimat, care se face cu actul de identitate. Nu există nici o normă care să precizeze distanţa maximă pînă la care ne putem depărta de cartea de identitate fără să fim amendaţi.
Refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate poate fi chiar sanctionat conform legii nr. 61/91-rep.
Radu Alexandru&gi_jane2 au spus:
Refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate poate fi chiar sanctionat conform legii nr. 61/91-rep.

Vă mulţumesc pentru răspunsuri. Constat însă că textul legii este ambiguu. Enumeră: a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale (A) (virgulă) a se legitima cu actul de identitate(B), după care urmează un SAU, care nu ştim dacă guvernează şi relaţia dintre termenii anteriori, sau îi pune la grămadă, în relaţie cu termenul următor a se prezenta la sediul poliţiei... (C).

Pentru simplificare, ignorăm deocamdată termenul C.

Dacă relaţia este: A ªI B, atunci portul actului de identitate B este obligatoriu. Iar pe lîngă datele înscrise în B, poliţistul poate cere şi date suplimentare despre identitatea noastră, ca de pildă orientarea sexuală, şi ea un element al identităţii noastre, e drept, neadministrative, dar cu relevanţă în profiling. În cazul relaţiei ªI (portul obligatoriu al B) pentru a evita abuzurile, trebuie specificată şi o distanţă maximă, între corpul nostru fizic şi B, distanţă ce poate fi între grosimea hainelor şi cea mai apropiată tutungerie de casă, să zicem. Specificarea este importantă, deoarece ea face diferenţa dintre amendă şi neamendă. Am putea fi amendaţi atunci cînd mergem la scaldă. Suntem în apă, dar buletinul e în vestiar. Suntem legal culpabili? Suntem. Însă dacă distanţa maximă nu e specificată, atunci putem contesta orice amendă cauzată de lipsa buletinului la control.

Dacă relaţia este A SAU B, atunci portul B nu este obligatoriu. Înseamnă că legea permite şi metode alternative, neconstrictive, de identificare. Putem satisface cu bună credinţă condiţia A, fără necesitatea de a ni se răpi libertatea de mişcare.prin recurgerea la termenul C. În cazul acesta, poliţistul trebuie să ne creadă şi pe cuvînt, în virtutea Art.1 din DUDO şi a art. 23 din Constituţie. Dacă poliţistul are dubii asupra celor declarate de subiect, îi poate cere numărul de telefon (CNP-ul public, neoficial), şi verifica prin staţie dacă subiectul spune adevărul. Este o cale simplă, la îndemîna oricui în zilele noastre. Aşadar, nu ar fi obligatoriu să fim tîrîţi la sediul poliţiei pentru "identificarea tare", atîta timp cît există indicii clare asupra bonităţii noastre morale şi administrative. Nici măcar în lipsa buletinului. Mai mult, nu se mai justifică niciun fel de amendă legată de lipsa buletinului, sau de expirarea lui.

De ce spun toate acestea? Pentru că am constatat invazia din ce în ce mai neruşinată a dreptului administrativ în dreptul civil şi în cel constituţional.

Aş fi bucuros să mă puteţi contrazice.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Septembrie 2010
Marius_Delaepicentru, utilizator
Logic, este 'sau' intre 'A' si 'B'.
Daca ar fi 'si', nu si-ar mai avea rostul 'A'.

Alte discuții în legătură

Daca nu am actul de identitate la mine pot fi amendat? biddy biddy sunt foarte curios daca atunci cand ma legitimeaza un organ al politiei,eu fiind in calitate de pieton,si nu am actele de identitate asupra mea pot fi ... (vezi toată discuția)
Am fost dus la secție și molestat fizic și psihic pentru că nu am prezentat actele mașinii și nu m-am legitimat. ce pot face? vă rog să mă îndrumați ppdari ppdari Aseara circulam cu masina si am trecut pe langa politie. Am parcat peste 50 de metri unde aveam treaba si au venit la mine sa imi ceara actele masinii si sa ma ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am urmatoarea speta : un autoturism oprit pe prima ... Luciann27 Luciann27 Buna ziua, Am urmatoarea speta : un autoturism oprit pe prima banda, pasagerul din dreapta fata a deschis usa si a atins o motocicleta aflata in miscare ... (vezi toată discuția)