avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 852 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz de 90 zile
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz de 90 zile

Buna,am la contractul meu de munca un act aditional care specifica ca preavizul meu este de 90 zile.Daca vreau sa nu stau toate cele 90 zile,si doar 15,pot sa patesc ceva ?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: lugtimpoli , utilizator 14:21, 18 Septembrie 2010
cu acordul angajatorului, nu e nicio problema.
avocat Cristina Popescu
Si daca nu e de acord angajatorul,ma poate da in instanta sa ma oblige sa stau asa mult ?Este legal sa stau 90 zile ?
Potrivit C. muncii preavizul nu poate fi mai mic de 15 zile lucratoare, dar daca la angajare sau ulterior prin act aditional acti acceptat o perioada mai mare este legal.
Ce s-a putea intampla? Cred ca nu veti putea face lichidarea daca angajatorul va impune efectuarea tuturor celor 90 de zile lucratoare. Daca nu veti veni la lucru, din cate stiu eu, nu va desface contractul individual de munca, ci se suspenda.
Deci slabe sanse sa scapati de ceel 90 de zile.
daca e vorba de demisie preavizul este de 15/30 zile calendaristice potrivit art. 79( 4) c. mun. rezultand ca este o clauza abuziva inscrisa in c.i.m. si contrara c. mun.
lugtimpoli a scris:

Buna,am la contractul meu de munca un act aditional care specifica ca preavizul meu este de 90 zile.Daca vreau sa nu stau toate cele 90 zile,si doar 15,pot sa patesc ceva ?
Va multumesc

Pentru ce este acest preaviz ? ... intrucat conravine dispozitiilor legale in materie
Pentru demisie , termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 15 zile calendaristice pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv de 30 de zile calendaristice pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.

In cazul concedierii, termenul de preaviz este de 20 de zile lucratoare potrivit CCMN.

Alte discuții în legătură

Bonuri de masa in timpul preavizului adamantium adamantium Luni mi depun demisia de la locul actual de munca, unde beneficiez de catering in valoare de 20 lei/zi. (Nu ni s-au dat bonuri de masa, dar putem comanda ... (vezi toată discuția)
Preaviz in caz de demisie( 15 zile sau 20 zile????) ContSters83331 ContSters83331 Buna ziua! Am si eu o intrebare? Daca atunci cand m-am angajat am semnat in CIM preaviz de 15 zile calendaristice in cazul demisiei, dar intre timp a aparut ... (vezi toată discuția)
Demisie cu preaviz gica10 gica10 In data de 07.05 am anuntat conducerea societatii unde lucrez intentia de a demisiona cu preavizul legal.Mi-au comunicat ca termenul legal ... (vezi toată discuția)