avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... angajare bunica ,cu carte de munca ptr crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

angajare bunica ,cu carte de munca ptr crestere copil

Buna ziua!Dupa terminarea concediului de ingrijire copil pana la 2 ani,as vrea ca mama mea(bunica)sa aibe grija de copil dar cu carte de munca daca se poate .Ce acte trebuiesc si unde sa ma adresez in acest sens?Mentionez ca bunica lucreaza momentan si mai are 4 ani pana la pensionare.Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ContSters161342 , utilizator 13:49, 26 Septembrie 2010
~ Conținut șters la cerere ~
1. Mergeti la ITM (cu actul de identitate), va inscrieti ca persoana fizica angajatoare, luati un formular de contract individual de munca (CIM), il completati si il inregistrati la ITM.
2. Ca angajator veti face stat de plata, veti retine si vira impozitul pe salariu si contributiile la pensie, sanatate si somaj.
3. Puteti incheia un CIM cu part-time (sub 8 ore pe zi) si veti plati mai putine taxe iar stagiul de cotizare pentru pensie va fi integral.
Diana_Radu a scris:

Buna ziua!Dupa terminarea concediului de ingrijire copil pana la 2 ani,as vrea ca mama mea(bunica)sa aibe grija de copil dar cu carte de munca daca se poate .Ce acte trebuiesc si unde sa ma adresez in acest sens?Mentionez ca bunica lucreaza momentan si mai are 4 ani pana la pensionare.Va multumesc anticipat.

Da, se poate .. mergeti la iTM in a carui raza domiciliati si depuneti actele pentru inregistrarea c.i.m. al ammei dvs.
Actele necesare sunt :
- C.I. al dvs
- contractul individual de munca in 3 exemplare, carnetul de munca, copie dupa CI/BI al mamei dvs.
Ca angajator aveti ca obligatii : depunere state de plata la ITM. depunere declaratii , transmitere REVISAL , plata obligatiilor catre bugetul de stat.
Daca inchei un CMI PART-TIME,,cu mai putin de 8 ore lucrate,salariul trecut in cartea de munca,este cel minim pe economie?Multumesc ptr raspuns.
1. De aceea va spuneam in primul meu raspuns ca puteti incheia un CIM cu timp partial si veti plati mai putine conhtributii.
2. Salariul minim pe economie este de 600 lei. Daca CIM este cu 2 ore pe zi salariul minim obligatoriu este de 150 lei dar poate fi si 600 lei.

Alte discuții în legătură

Contract de munca cu timp partial de 1 ora Cossttell Cossttell Buna ziua, as dori sa stiu in situatia cand nu am un CIM de baza cu 8 ore, cate CIM cu timp partial de 1 ora/zi pot incheia? Dar daca as avea un ... (vezi toată discuția)
Stagiu de cotizare pt.pensie melania voinea melania voinea se considera stagiu de cotizare perioada lucrata la o firma pe baza de contract de munca pentru 4 ore,inregistrat la itm si cu contributii platite ? in ... (vezi toată discuția)
Cim part - time EuPiti EuPiti buna ziua, va rog sa-mi spuneti ce drepturi imi revin ca urmare a semnarii unui contract part-time? cum se calculeaza ca vechime la pensie? multumesc (vezi toată discuția)