In civil parata nu isi recunoaste scrisul si nici semnatura iar instanta respinge actiunea reclamantului care a incearcat sa-si recupereze o suma mare de bani. Sint sanse prin plangere penala si respectiv expertiza grafologica? Care pot fi consecintele pentru parata in conditiile in care e vorba de declaratie mincinoasa si inselaciune?
In penal se pedepseste doar marturia mincinoasa, deci autorul trebuie sa aiba calitatea de martor.Cat priveste infractiunea de inselaciune daca ea exista vinovatul va fi trimis in judecata
nu precizati de ce speta este vorba. daca va referiti la partaj o tranzactie intre fostii soti trebuie semnata in fata judecatorului. marturia mincinoasa se pedepseste dar, evident trebuie probata. cereti expertiza grafologica, dar repet, daca este vorba de partaj si tranzactie ea nu este valabila decat in fata judecatorului, sau partaj cu iesire din indiviziune daca este cazul, la notar.
Este vorba de o chitanta de mana ptr o suma pe care i-am imprumutat-o
Persoana/parata a scris chitanta si a semnat. In instanta nu si-a recunoscut scrisul.
Potrivit art.260. c pen. -Fapta martorului care intr-o cauza penala,civila, disciplinara sau in orice alte cauza in care se asculta martori, face afirmatii mincinoase, ori nu spune tot ce stie privitor la imprejurarile esentiale asupra carora a fost intrebat, se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.
Art.215 prevede: Introducerea in eroare a unei persoane,prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca mincinoasa a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul un folos material injust si daca s-a pricinuit o paguba, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 12 ani.
Inselaciune
maria098
Buna ziua,
as vrea sa stiu ce pot face din punct de vedere legal cu privire la un imprumut pe care l-am acordat si care nu mi s-a restituit.
Mentionez ca nu ... (vezi toată discuția)