avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Se aplica prevederile OUG 71/2009, 18/2010, 45/2010 ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Se aplica prevederile OUG 71/2009, 18/2010, 45/2010 privind reesalonarea platilor cu titlu executoriu?

Se aplica prevederile OUG 71/2009, 18/2010, 45/2010 privind reesalonarea platilor cu titlu executoriu?
Mai sunt valabile aceste ordonante? A aparut ceva nou privind respingerea acestora? Daca s-a decis ceva privind valabilitatea acestor ordonante, care este numarul actului legislativ prin care s-a produs o eventuala modificare a lor? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Tanjiani , utilizator 20:48, 20 Septembrie 2010
Curtea Constitutionala

Decizia 877 din 6 iulie 2010 referitoare la respingerea exceptiei de neconstitutionalitate a prevederilor art. 1 alin. (1) - (4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, astfel cum au fost modificate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 45/2010

Prin adoptarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 45/2010, s-a amanat plata acestor drepturi salariale castigate in instanta, ca urmare a constrangerilor bugetare impuse de situatia economica actuala, astfel incat, ca urmare a modificarilor aduse prin acest act normativ, plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti, devenite executorii pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se va face astfel: 34% din valoarea titlului executoriu - in anul 2012, si 33% din valoarea titlului executoriu - in anul 2013, respectiv in anul 2014. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 71/2009, astfel cum a fost modificata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 45/2010, reglementeaza esalonarea platii unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar.
Instituirea acestei masuri a fost determinata de existenta unui numar substantial de cauze avand ca obiect acordarea de drepturi salariale, care a condus la o imposibilitate a autoritatii statale de a executa hotararile judecatoresti pronuntate deja in aceasta materie, in special in actualul context de acuta criza economica. Adoptarea actului normativ supus controlului de constitutionalitate a fost determinata de circumstantele exceptionale care au impus instituirea unor masuri prin care sa fie limitata temporar exercitarea drepturilor decurgand din hotararile judecatoresti irevocabile pronuntate in materia respectiva, fara ca prin aceasta sa se aduca atingere substantei insesi a acestor drepturi.
Pentru a evita devalorizarea sumelor ce fac obiectul titlurilor executorii, ordonanta de urgenta prevede ca acestea se actualizeaza cu indicele preturilor de consum, ceea ce garanteaza o executare in totalitate a creantei. Acest mecanism asigura executarea integrala a titlului, acordand totodata statului posibilitatea sa identifice resursele financiare necesare achitarii acestor sume.
Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 71/2009 are in vedere rezolvarea unei situatii extraordinare, prin reglementarea unor masuri cu caracter temporar si derogatorii de la dreptul comun in materia executarii hotararilor judecatoresti. Masurile instituite urmaresc un scop legitim - asigurarea stabilitatii economice a tarii - si pastreaza un raport rezonabil de proportionalitate intre mijloacele folosite si obiectivul avut in vedere - executarea esalonata a hotararilor judecatoresti in cauza. Totodata, masurile reglementate au un caracter pozitiv, in sensul ca Guvernul recunoaste obligatia de plata a autoritatii statale si se obliga la plata esalonata a titlurilor executorii, modalitate de executare impusa de situatia de exceptie pe care o reprezinta, pe de o parte, proportia deosebit de semnificativa a creantelor astfel acumulate impotriva statului si, pe de alta parte, stabilitatea economica a statului roman in actualul context de acuta criza economica nationala si internationala.


Pentru motivele expuse, in temeiul art. 146 lit. d) si al art. 147 alin. (4) din Constitutie, precum si al art. 1-3, al art. 11 alin. (1) lit. A.d) si al art. 29 din Legea nr. 47/1992, cu majoritate de voturi,


CURTEA CONSTITUTIONALA

In numele legii

D E C I D E:

Respinge exceptia de neconstitutionalitate a prevederilor art. 1 alin. (1)-(4) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, astfel cum au fost modificate prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 45/2010, exceptie ridicata de Liviu Vasiliu in Dosarul nr. 9.312/4/2009 al Judecatoriei Sectorului 4 Bucuresti - Sectia civila.
Definitiva si general obligatorie.
Pronuntata in sedinta publica din data de 6 iulie 2010.

"Dreptul este arta binelui si a echitatii"...=D> In Romania?...:O...:hammer:
Cum in tara noastra au fost"circumstante exceptionale" in 2009, 2010, vor fi si in 2011, rezulta ca (in cel mai bun caz...) anul viitor se vor reesalona din nou pe 2013-2015 sau poate pana iesirea la pensie la 65 de ani...
Daca tot suntem tara exceptionala...X-(, apropos de egalitate in fata legii,nu ar fi la fel de echitabil ca "sa se decida" sa fie reesalonata si returnarea imprumuturilor catre FMI, Banca Mondiala, tot pana la iesirea la pensie?...:P
Ce epitete sa mai folosim pentru justitia romana si autorii acestor ordonante? :worthy: :magic:
Ultima modificare: Luni, 20 Septembrie 2010
Tanjiani, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepturi salariale adudu adudu buna ziua in urma unei sentinte civile pronuntata de tribunal in luna octombrie 2010, o institutie publica este obligata sa plateasca unui salariat (personal ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii mirelutaa mirelutaa Dupa reincadrarea de la o1 ianuarie 2010,in urma unei adrese primite de la AJPS,primarul mi-a dat jos sporul de dispozitiv incepand cu o1 martie.Am contestat ... (vezi toată discuția)
Decizia iccj nr 20/21.09.2009 liviu.halus liviu.halus avînd în vedere decizia susmentionată considerati că poate fi aplicată retroactiv ? Ce se întâmpla cu hotărârile judecătoresti ramase definitive şi ... (vezi toată discuția)