Stabilirea domiciliului minorului, pe calea dreptului comun , sau printr-o masura vremelnica, aceea a ordonantei presedintiale., efecte ale careia se intind pana la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii privind procesul
pendinte.
In aceasta situatie, cred ca masura cea mai buna este conform disp. art.64 alin.3 din legea nr.272/2004, plasamentul in regim de urgenta, copilul fiind abandonat/neglijat...-ca solutie de protectie alternativa.
Nu stiu in ce masura ordonanta presedintiala ar fi admisibila...fara a exista o actiune privind statutul juridic al copilului....iar in cauza trebuie introdusa Autoritatea tutelara si reprezentantii legali ai minorei...
Teoretic, mama fiind minora.. in ceea ce o priveste, trebuiesc introdusi in acest proces reprezentantii sai legali...(in caz contrar, instanta judecatoreasca putand dispune masura plasamentului sau a supravegeherii specializate, in primul rand pentru mama-minora fiind si apoi pentru copilul acesteia).
Directia generala de asistenta sociala si protectia copilului, trebuia sa se autosesizeze si sa sesizeze instanta judecatoreasca solicitand emiterea unei ordonante prezidentiale de plasare a copilului in regim de urgenta la o persoana, la o familie, la un asistent maternal sau intr-un serviciu de tip rezidential.
Tot DGASPC-ului ii revine si obligatia sesizarii instantei pentru a decide cu privire la:inlocuirea plasamentului in regim de urgenta cu masura plasamentului, decaderea totala sau partiala din exercitiul drepturilor parintesti-dupa caz, precum si cu privire la exercitarea drepturilor parintesti.
Din punctul meu de vedere, tatal, trebuia sa solicite DGASPC-ului, plasamentul copilului in regim de urgenta la domiciliul sau, apoi, trebuia introdusa o cerere prin care sa solicie instantei sa i se incredinteze minorul...in contradictoriu cu Autoritatea tutelara si cu mama-prin reprezentantii sai legali.
Mulţumesc.Mai este o problemă pe care am pierdut-o din vedere, respectiv mama minorului în cauză cât şi mama mamei minorului, nu sunt de găsit. Mama minorei a fugit iar mama minorei mamă, nu se ştie unde este stabilită. Ca dracu, nu ?
Nu chiar :)
DGASPC-ul trebuie sesizat si cu rezolvarea acestei "dileme"...si in colaborare cu alte autoritati (Politie- de exemplu) sa le gaseasca pe mamele "disparute"...si cred ca ar trebui decazute din drepturile parintesti, consiliate, supravegheate...cel putin, pana dau dovezi temeinice de "indreptare"...
Va ajuta tot textul legii nr.272/2004, desi, multe persoane imi spun ca autoritatile nu prea se implica...nu stiu ce sa zic, probabil ca se mai intampla (desi cred ca mai rar).
Depinde, de la caz la caz, de la o institutie la alta...
Bafta!
Există sesizare şi la poliţie şi la protecţia copilului dar nimeni8 nu spune nimic. Tatăl fetiţei vrea să o ia la el. Este o situaţie mai sensibilă, ambii părinţi provin de la casa copilului. Numai tatăl are un domiciliu care să-i asigure condiţiile necesare, mama chiar dacă are un domiciliu scriptic, se mută ba la unele rude ba la altele, mizerie cât cuprinde. Vreau să-l ajut cât se poate de onorabil să ia fetiţa, este o dulceaţă.