avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dreptul tatalui divortat????
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dreptul tatalui divortat????

O sa descriu putin problema pt a se intelege:
Parinti divortati la scurt timp dupa nasterea copilului, custodia la mama, tatal plateste pensie alimentara fara a avea nici un contact cu copilulul. Mama se stabileste in Germania, copilul este crescut pana la varsta de 11 ani de bunici. Mama doreste sa-si duca copilul in Germania, primeste incuviintarea tatalui contra cost, se stabileste renuntarea la plata pensiei alimentare de catre tata. Timp de 8 ani copilul traieste alaturi de mama in Germania, face scoala si munceste, domiciuliul la mama, tatal nu stie nimic despre copil, nu ajuta cu nimic, contact inexistent.
La varsta de 19 ani copilul face un accident de masina fiind singur la volan si fara a mai fi implicate alte victime, dupa ore de operatii nu mai poate fi salvat, copilul decedeaza in spital. Tatal nu participa la inmormantare care este suportata de mama copilului+ toate cheltuielile. Copilul avea o asigurare de viata incheiata cu scurt timp inainte de deces, mama primeste banii de la asigurare care reusesc sa acopere cheltuielile de inmormantare, suma fiind relativ mica.
Tatal copilului apeleaza la un avocat care trimite o scrisoare mamei, la 1 luna jumatate de la deces, prin care solicita jumatate din suma primita de la asigurari.
Intrebarea mea este: Are tatal drept la acesti bani? Ce poate face mama pentru a evita neplaceri ulterioare din partea unui om care-si vede acum copilul mort ca si o sursa de bani?
Multumesc anticipat.
Scuze pentru lunga poveste.
Cel mai recent răspuns: ContSters478 , utilizator 23:53, 16 Decembrie 2007
:O Nici nu stiu cum sa incep...
Ati putea sa-i raspundeti tatalui ca, in aceeasi calitate in care pretinde parte din bani, avea si obligatia de a contribui la cheltuielile de inmormantare... si, eventual, chiar ar mai avea ceva de dat...
Ultima modificare: Joi, 29 Noiembrie 2007
romascanu, moderator
Da cam asa este :O.
Multumesc pentru raspunsul rapid.
Mama copilului decedat este cumnata mea prin alianta, ea este stabilita in continuare in Germania, a vorbit telefonic cu sotul meu si am ramas socati de aceasta veste, de parca decesul nu ar fi fost suficient :(
Stiu ca fiecare poate sa ceara orice insa legal are vreun drept? Copilul era major, nici macar nu si-ar fi cunoscut tatal pe strada deoarece nu au avut contact deloc.
Banuiesc ca avocatul a trimis scrisoarea la cererea tatalui, este normal, insa legea spune ceva in acest sens? Nu stiu nimic despre ce drepturi au parintii in astfel de cazuri.
Ma scuzati pentru insistente, multumesc pentru raspunsuri.
O sa o anunt pe cumnata-mea sa mearga la un avocat pentru intocmirea unei scrisori raspuns.
Ma doare nerusinarea acestui om.X-(
Trebuie vazut cine a fost trecut ca beneficiar al asigurarii de viata. Probabil ca in acest caz a fost trecuta numai mama si prin urmare tatal nu are nici un drept .
dcojo a scris:

Trebuie vazut cine a fost trecut ca beneficiar al asigurarii de viata. Probabil ca in acest caz a fost trecuta numai mama si prin urmare tatal nu are nici un drept .

Asa ma gandeam si eu, acesta este doar scopul asigurarilor.
Multumesc, sper sa rezolve totul fara alte complicatii, oricum viata mamei este data peste cap.
Cererea tatalui s-ar putea sa fie cu .... bataie lunga.
De fapt, a dorit sa se asigure ca are un inscris in baza caruia va dovedi acceptarea mostenirii fiului sau. (in eventualitatea in care acesta avea bunuri importante pe numele sau).
Din pacate (si aici discutam de prevederile legii romane) oricat de nemernic ar fi fost acest tata, are un drept la succesiunea fiului sau... Imparte in mod egal cu mama intreaga mostenire sau jumatate din ea daca exista cel putin un frate...

Alte discuții în legătură

Mostenire dupa sora decedata irisp irisp Daca sora a murit si copilul sorei a murit si el, succesiunea nu a fost facuta, eu ca frate am drept la mostenire impreuna cu cumnatul meu? (vezi toată discuția)
Bună ziua aș avea și eu o întrebare în legătură cu o moștenire ... Dreptate1010 Dreptate1010 Bună ziua Aș avea și eu o întrebare în legătură cu o moștenire Dacă am eu sau mama mea în viață dreptul să moștenesc bunurile fratelui meu ... (vezi toată discuția)
Drept civil. mostenire! completare succesiune nicujexul nicujexul Buna ziua! Intrebare: Dupa decesul tatalui, la dezbaterea succesiunii, toti cei 4 copii au renuntat in favoarea mamei pt locuinta ce forma masa succesorala ... (vezi toată discuția)