avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... nasterea in strainatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

nasterea in strainatate

Lucrez in Romania cu carte de munca de peste 2 ani,intrebarea mea este daca aleg sa nasc in strainatate intr-o tara a comunitati europene vom( eu si copilul) putea beneficia de toate drepturile legale acordate de statul roman(alocatia copilului si concediile pt ingrijirea copilului pana la varsta de 2 ani)?
Cel mai recent răspuns: yvk , utilizator 21:06, 21 Septembrie 2010
In principiu, puteti beneficia de toate drepturile prevazute de legea romana daca va mentineti domiciliul legal in Romania, inregistrati nasterea in registrele de stare civila romanesti si obtineti certificat de nastere romanesc, iar copilul va avea acelasi domiciliu cu dumneavoastra si va veti ocupa de cresterea si ingrijirea lui.
Dar va sugerez sa aveti in vedere cateva aspecte:
1. Ca sa va puteti intoarce cu copilul in Romania, va avea nevoie de un document de calatorie. Teoretic, exista doua posibilitati:
- daca dobandeste cetatenia statului in care se va naste, ii puteti obtine un pasasport emis de autoritatile locale, dar trebuie sa va interesati care sunt conditiile (de regula, ambii parinti trebuie sa fie prezenti);
- ca sa puteti obtine un document de calatorie de la oficiul consular romanesc acreditat in tara respectiva, trebuie ca in prealabil sa solicitati inscrierea/transcrierea nasterii si sa obtineti certificat de nastere romanesc;
2. Pentru inscrierea/transcrierea nasterii veti avea nevoie de certificatul de nastere strain supralegalizat sau apostilat conform Conventiei de la Haga din 1961, traducere in limba romana efectuata si legalizata in Romania sau efectuata in strainatate si supralegalizata/apostilata, actele de identitate si de stare civila ale parintilor; pentru detalii va sugerez sa contactati oficiul consular romanesc din tara respectiva sau primaria in raza careia locuiti, daca veti efectua transcrierea in tara. Practic, demersurile pentru obtinerea drepturilor legale pot fi demarate doar dupa obtinerea certificatului de nastere romanesc.

Daca copilul dobandeste cetatenia statului in care se naste si va primi alocatie de la o autoritate straina, nu cred ca va primi alocatie si de la statul roman.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Transcriere certificat de nastere sonia.maria sonia.maria Ce demersuri trebuie facute de ofiterul de stare civila in cazul transcrierii unui certificat de nastere privind un copil care provine dintr-un parinte roman ... (vezi toată discuția)
Cetatanie romana executare executare Buna ziua! Am o intrebare cu privire la dreptul de cetatenie romania. Voi incerca sa fiu cat se poate de concis! Am o prietena romanca, care locuieste in ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere romanesc pentru copil nascut in spania sofiamaria sofiamaria Buna, va rog cine ma poate ajuta sa imi spuna ce formalitati trebuie facute pt obtinerea unui certificat de nastere a unui copil nascut in spania dar parintii ... (vezi toată discuția)