cum pot da statul italian in judecata? eu am un copil cu un cetatean italian nefiind casatorita cu el iar copilul este doar cetatean italian, eu sunt cetatean roman. asistenta sociala din italia vrea sami ia copilul din motive financiare. eu lucrez ca menajera si castig 600 euro. iar din luna iulie 2010 minorul este sub tutela mea 100% , tatal neparticipand la cresterea si educatia minorului de la nasterea lui . imi poate lua minorul in varsta de 4 ani? este vreo problema juridica ca eu doresc sa ma restabilesc in romania impreuna cu minoru?
Este posibil să vă ia copilul pentru aceste motive..... acolo legislatia este alta decat in tara noastra,,,, Nu este nici o problema juridică dacă va intoarceti in tara,
Eu va intreb de ce nu ati declarat copilul la ambasada sau consulatul Romaniei?? o sa fie o problema pe această temă cand veti vrea sa inregistrati in tara copilul....
Inregistrarea certficatului de nastere al minorului poate fi inregistrat in Romania, dupa cum urmeaza daca:
-copiii nascuti in strainatate au fost inregistrati, bineinteles, de catre autoritatile straine competente. Parintii cetateni romani, sunt obligati în termen de 6 luni de la data întoarcerii în tara, sa ceara transcrierea certificatelor de nastere straine în registrele civile de la ultimul domiciliu pe care l-au avut sau îl au în tara, pentru a obtine, pentru copii lor, certificate de nastere romanesti.
Acte necesare
certificatul de nastere original si o copie xerox legalizata a acestuia;
traducerea în limba romana a certificatului, autentificata de un notar public din Romania;
copia xerox a cartii de identitate a parintelui care solicita transcrierea certificatului strain de nastere;
adeverinta de domiciliu pentru cetatenii romani cu domiciliul legal în strainatate- eliberata de Biroul Evidenta Populatiei local;
copia xerox legalizata a certificatului de casatorie al parintilor (daca este cazul);
declaratie pe proprie raspundere data la notar, în cazul în care la rubrica numele de familie al mamei este trecut numele de fata, din care sa reiasa faptul ca poarta nume comun cu al tatalui( cazul în care nasterea s-a produs în Ungaria, Italia etc.
În lipsa parintilor, sau cand acestia raman în tara mai putin de 90 de zile de la data depunerii actului de nastere în vederea transcrierii, poate fi imputernicita o alta persoana printr-o:o procura speciala.
Solicitantul este împuternicit de catre unul din parinti, sa-l reprezinte la Primarie si Biroul Evidenta Informatizata a Populatiei local, pentru transcrierea nasterii în actele de stare civila romane.
Ce inseamna o procura speciala in acest caz?
Este vorba de o procura legalizata de catre:
Notar public din Romania sau
Misiunea diplomatica sau oficiul consular al Romaniei din tara în care se afla parintii sau
Notar public strain, dar în acest caz, procura se va supralegaliza prin aplicarea apostilei, conform Conventiei de la Haga din 5 octombrie 1961, de catre autoritatile competente din statul respectiv.
Va puteti adresa si oficiului consular romanesc in jursdictia caruia locuiti. Aici gasiti info privind jurisdictia consulara si detalii de contact (Roma, Bologna, Milano, Torino, Trieste): [ link extern ]