avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Despre dreptul muncii - rectificare treapta de ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Despre dreptul muncii - rectificare treapta de specializare

Buna seara,
lucrez la o clinica de stat din 2001 cu carte de munca. Constat cu stupoare de curind ca persoanele de la personal nu au operat in cartea de munca trecerea mea la treapta de specialist (dupa avizul de libera practica pe care il am din anul 2006 dat de Colegiul psihologilor din Romania singura institutie avizata sa legalizeze competentele unui psiholog in Romania. In trecut nu colegiul psihologilor dicta ci ministerul sanatatii) si marirea salariului fireste. Culmea e ca anul acesta o sa solicit la colegiu atestatul de principal :) si cei de la spital nu mi-au marit salariul nici pt specialist...(in fisele lor sint tot psiholog simplu). Pe avizul de libera practica de la colegiu in 2006 scrie : atestat psiholog specialist autonom. Am dus la spital avizul fireste in 2006!Am vb cu juristul nostru si spune ca autoritatea in romania pt psihologi e COPSI deci ca atare tipa are obligatia sa ma treaca pe treapta pe care o indica colegiul. Am facut o cerere pentru trecerea la treapta de specialist si pentru plata salariului retroactiv - in iulie 2010. Managerul clinicii mi-a spus verbal ca a vorbit cu jurista clinicii, aceasta confirmindu-i ca era dreptul meu sa fiu trecuta pe treapta de specializare indicata de colegiu, insa mi-a spus ca nu mi se pot da banii retroactiv, insa nici pina acum nu s-a operat in acte si nici nu mi s-a marit salariul - macar din momentul cind am depus cererea. Pentru aceste lucruri este responsabila sefa de la RUNOS - resurse umane. Ce e necesar sa fac in continuare?
Cel mai recent răspuns: crisalev , utilizator 11:09, 22 Septembrie 2010
crisalev a scris:

Constat cu stupoare de curind ca persoanele de la personal nu au operat in cartea de munca trecerea mea la treapta de specialist (dupa avizul de libera practica pe care il am din anul 2006 dat de Colegiul psihologilor din Romania singura institutie avizata sa legalizeze competentele unui psiholog in Romania.

Banuiesc ca sunteti angajat cu contract individual de munca. Orice modificare a acestuia, implicit functia si salariul se face prin act aditional. Daca timp de 4 ani nu ati semnat si nu ati primit un astfel de act aditional, nu ati vazut o modificare pe fluturas, etc... de unde stupoarea?:O...:)
Odata cu avizul ati depus o cerere de organizare a examenului de promovare ?
Jurista clinicii v-a aratat si textul de lege prin care unitatea era obligata sa va promoveze?..
Pana anul trecut grilele de salarizare erau prevazute de O.G. nr. 10/2008, iar in anexa IV/11a - UNITÃŢI DE ASISTENŢÃ SOCIALÃ ªI UNITÃŢI DE ASISTENŢÃ MEDICO-SOCIALÃ (cred ca asta vi se aplica dvs.) psihologul era doar debutant, specializat si principal.
Teoretic ati putea cere diferenta de salariu pe o perioada de maxim 3 ani in urma, restul fiind prescris.
Daca veti obtine o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, "poate" veti primi acesti bani in perioada 2012-2014, asta daca guvernul nu amana plata iar la calendele grecesti....:

OUG 45/2010 pentru modificarea art. 1 din OUG nr. 71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar
Art. II
(1) Plata sumelor prevazute prin hotarari judecatoresti avand ca obiect acordarea unor drepturi de natura salariala stabilite in favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii pana la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, se realizeaza astfel:
a) in anul 2012 se plateste 34% din valoarea titlului executoriu;
b) in anul 2013 se plateste 33% din valoarea titlului executoriu;
c) in anul 2014 se plateste 33% din valoarea titlului executoriu.
(2) In cursul termenului prevazut la alin. (1) orice procedura de executare silita se suspenda de drept.
(3) Sumele prevazute la alin. (1) platite in temeiul prezentei ordonante de urgenta se actualizeaza cu indicele preturilor de consum comunicat de Institutul National de Statistica.
Este bine ca mi-ati dat elemente in plus referitor la contractul de munca. Da, am carte de munca si am si contract de munca. Multumesc. Eu stiu doar ca nu se mai folosesc vechile practici o data cu intrarea in vigoare a legii psihologului si Colegiului Psihologilor. Se iau in considerare treptele de specializare din legea psihologului si doar atit. De asemeni am vazut legea noua de salarizare bugetara care imparte psihologii dupa treptele de la Colegiu si nu dupa altele ale ministerului sanatatii sau alte institutii. O sa caut sa citesc si O.G. nr. 10/2008. Puteti sa imi spuneti unde scrie ca pot cere plata salariilor pe per de 3 ani ? Multumesc mult !
Legea nr. 53/2003 - CODUL MUNCII

ART. 166
(1) Dreptul la actiune cu privire la drepturile salariale, precum si cu privire la daunele rezultate din neexecutarea in totalitate sau in parte a obligatiilor privind plata salariilor se prescrie in termen de 3 ani de la data la care drepturile respective erau datorate.
multumesc mult
o zi buna !
Juristul Colegiului spune ca erau obligati cei de la clinica o data cu avizul meu nou sa imi rectifice incadrarea.
"Juristul Colegiului spune ca erau obligati cei de la clinica o data cu avizul meu nou sa imi rectifice incadrarea."

Evident ca nu a facut salarizare in viata lui:(#-o

Problema este ca pentru multe profesii s-au inventat diverse legi cu trepte, clasificari, organisme care sa perceapa taxe, etc care nu aveau corespondenta exacta in legislatia de salarizare a personalului bugetar.
Drept consecinta, atata timp cat pentru personalul bugetar era stabilita o grila cu niste salarii si niste trepte/gradatii, nu se putea modifica c.i.m.-ul dupa cum se reglementa (abera) cate o profesie prin legea/statutul/normele specifice.

Haosul legislativ made in Romania...:hammer:




Alte discuții în legătură

Incadrare dupa promovare IDANUT IDANUT Daca promovez anul acesta din inspector principal in inspector superior, as dori sa stiu cum o sa fiu incadrat tinind cont ca am o vechime de 25 de ani in ... (vezi toată discuția)
Grila salarizare in sistemul bugetar - psiholog specialist axenti axenti Buna ziua, imi poate raspunde si mie cineva la urmatoarea problema? lucrez de cinci ani intr-un spital ca psiholog; anul trecut conform ordinului 1470 privind ... (vezi toată discuția)
Cum fac incadrarea? Taisa Taisa Buna seara. Post promovare si in asteptarea avizului ANFP de transformare a postului - stau si cuget, Adevarul e ca, mai mult stau decat cuget, pt ca, ... (vezi toată discuția)