avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 875 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cererea de restituire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cererea de restituire

am nevoie urgent sa-mi spuneti daca ma puteti ajuta in urmatoarea situatie: bunicul meu a avut o moara care a fost preluata in mod abuziv in perioda 1945-1989.Bunicul a decedat.Actiunea in restituire a fost introdusa doar de matusa mea, sora tatalui meu, in urma cu cativa ani mai exact prin 2002- 2003( iar tatal meu fiind decedat din 1992).Am aflat ca dosarul a ajuns la Fondul Proprietatii si ca urmeaza sa primesca despagubiri( restituirea in banii).Ma intreb daca eu am parte la despagubiri in mod legal eu nelund parte la actiunea in restituire introdusa de matusa mea deoarece nu am stiut nici de proprietate nici de actiune? Am vreo posibilitatea, vreo sansa?
Va rog cu tot respectul sa-mi dati un raspuns urgent!
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ovy , utilizator 00:32, 24 Iunie 2008
Legea nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate in mod abuziv in perioada 6 martie 1954-22 decembrie 1989
Art.3.(1) Sunt indreptatite, in intelesul prezentei legi, la masuri reparatorii constand in restituire in natura sau, dupa caz, prin echivalent:
a) persoanele fizice, proprietari ai imobilelor la data preluarii in mod abuziv a acestora;
Art.4.(2) De prevederile prezentei legi beneficiaza si mostenitorii legali ai persoanelor fizice indreptatite
Cererea in restituire trebuia facuta personal intr-un anumit termen sau cererea introdusa de matusa mea produce efecte fata de toti mostenitorii (de mine)? In cazul in care matusa mea a luat despagubirea cu echivalentul imobilului in urma introducerii cererii de restituire, eu neintroducand cererea am vreun drept asupra banilor respectivi?
Cererea introdusa de un copartas (matusa) produce efecte fata de toti copartasii. Copartasii sunt proprietarii pe cote-parti asupra unui imobil. In situatia ta, tatal fiind predecedat, opereaza institutia reprezentarii. Inseamna ca tu (singur sau impreuna cu alti frati-daca ai) culegi mostenirea in numele tatalui tau, respectiv 1/2-parte din imobil daca vi la mostenire in concurs doar cu matusa.Ea la randul ei va dobandi o cota de 1/2-parte. Aceste cote sunt pur matematice pana la iesirea din indiviziune (partaj). Daca matusa a obtinut un echivalent al imobilului -in bani iti datoreaza jumatate din banii obtinuti, repet, cu conditia sa fi singurul mostenitor al tatalui tau. In cazul acesta, pentru restitiurea banilor trebuie formulata o actiune in pretentii
Esti sigura?
Vezi ca art 4 mai are si un aliniat 4.
„ art.4 alin.(4) De cotele moştenitorilor legali sau testamentari care nu au urmat
procedura prevăzută la Cap. III, profită ceilalţi moştenitori ai persoanei
îndreptăţite care au depus în termen cerere de restituire.” conform acestui articol sa inteleg ca nu mai am nici o posibilitate sa primesc vreo parte din despagubiri eu neintroducand cererea de restituire?

Alte discuții în legătură

Tergiversare anrp KLTM KLTM Avem un dosar pe Legea 10 la ANRP de ani de zile care zace acolo. A fost facuta evaluarea imobilului in anul 2011, pe legea veche si noi am fost de acord cu ... (vezi toată discuția)
Legea 10/2001. as dori urgent un sfat scornea scornea In augus 2001 fratele meu mi-a spus telefonic ca imi depune cerere pentru retrocedarea unui imobil, in care au trait parinti nostri, daca ii trimit bani ... (vezi toată discuția)
Legea 10/2001 f_karoly f_karoly Care este forma actuala in vigoare a legii 10/2001 ? legea a fost contestata la curtea constitutionala de catre presedintele romaniei nu demult, si de acea ma ... (vezi toată discuția)