avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legea 10/2001. As dori urgent un sfat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legea 10/2001. As dori urgent un sfat

In augus 2001 fratele meu mi-a spus telefonic ca imi depune cerere pentru retrocedarea unui imobil, in care au trait parinti nostri, daca ii trimit bani necesari. Am trimis bani , dar ulterior, cand timpul de depunere a cererilor expirase, mi-a spus ca a depus cerere numai in numele lui ca sa coste mai putin, dar nu este nici o problema ca totul se va imparti.. In noiembrie anul acesta fratele meu a decedat, participand la imormantare am aflat ca in urma cu doua saptamani i s-a comunicat de la tribunal ( avand un proces cu primaria) ca a castigat procesul cu primaria si i se va restitui terenul. Eu mai am vreo cale legala de a intra in proprietatea parti care mi se cuvine, deoarece fratele meu are 3 copii si probabil cand se va face succesiunea va cuprinde si aceste bunuri ?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: scornea , utilizator 17:13, 3 Decembrie 2006
Relevanta in cazul tau au articolele 3 si 4 din Legea 10/2001. Citeste si te rog mai raspunde si la o intrebare:

Parintii tai erau amandoi trecuti ca proprietari in cf?
S-au dezbatut succesiuniile dupa ei (chiar si daca numai pt alte bunuri) stabilandu-se cotele?

Art. 3. - (1) Sunt îndreptăţite, în înţelesul prezentei legi, la măsuri reparatorii constând în restituire în natură sau, după caz, prin echivalent:

a) persoanele fizice, proprietari ai imobilelor la data preluării în mod abuziv a acestora;
b) persoanele fizice, asociaţi ai persoanei juridice care deţinea imobilele şi alte active în proprietate la data preluării acestora în mod abuziv;
c) persoanele juridice, proprietari ai imobilelor preluate în mod abuziv de stat, de organizaţii cooperatiste sau de orice alte persoane juridice după data de 6 martie 1945; îndreptăţirea la măsurile reparatorii prevăzute de prezentul articol este condiţionată de continuarea activităţii ca persoană juridică până la data intrării în vigoare a prezentei legi sau de împrejurarea ca activitatea lor să fie fost interzisă sau întreruptă în perioada 6 martie 1945 22 decembrie 1989, iar acestea să-şi fi reluat activitatea după data de 22 decembrie 1989, dacă, prin hotărâre judecătorească, se constată că sunt aceeaşi persoană juridică cu cea desfiinţată sau interzisă, precum şi partidele politice a căror activitate a fost interzisă sau întreruptă în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, dacă şi-au reluat activitatea în condiţiile legii.
(2) Ministerele, celelalte instituţii publice ale statului sau ale unităţilor administrativ-teritoriale, inclusiv cele autonome sau independente, regiile autonome, companiile/societăţile naţionale, societăţile comerciale cu capital de stat, precum şi cele privatizate, potrivit legii, nu au calitatea de persoane îndreptăţite şi nu fac obiectul prezentei legi.

Art. 4. - (1) În cazul în care restituirea este cerută de mai multe persoane îndreptăţite coproprietare ale bunului imobil solicitat, dreptul de proprietate se constată sau se stabileşte în cote-părţi ideale, potrivit dreptului comun.

(2) De prevederile prezentei legi beneficiază şi moştenitorii legali sau testamentari ai persoanelor fizice îndreptăţite.

(3) Succesibilii care, după data de 6 martie 1945, nu au acceptat moştenirea sunt repuşi de drept în termenul de acceptare a succesiunii pentru bunurile care fac obiectul prezentei legi. Cererea de restituire are valoare de acceptare a succesiunii pentru bunurile a căror restituire se solicită în temeiul prezentei legi.

(4) De cotele moştenitorilor legali sau testamentari care nu au urmat procedura prevăzută la cap. III profită ceilalţi moştenitori ai persoanei îndreptăţite care au depus în termen cererea de restituire.

Da, s-a facut succesiunea in anul 1991 la moartea mamei mele, tata a murit anterior acestei date. Am beneficiat atunci in parti egale eu si fratele meu.
Da, s-a facut succesiunea in anul 1991 la moartea mamei mele, tata a murit anterior acestei date. Am beneficiat atunci in parti egale eu si fratele meu.
Da, s-a facut succesiunea in anul 1991 la moartea mamei mele, tata a murit anterior acestei date. Am beneficiat atunci in parti egale eu si fratele meu.
Amandoi parinti erau trecuti ca proprietari

Alte discuții în legătură

Certificatul calitate mostenitor poate fi dezbatut cu procurã? Balaurul Balaurul Buna ziua, rog o parere la urmatoarea intrebare: Pentru eliberarea Certificatului de Calitate Mostenitor [b]unul din cei doi mostenitori (ai decedatului) ... (vezi toată discuția)
Cererea de restituire ovy ovy am nevoie urgent sa-mi spuneti daca ma puteti ajuta in urmatoarea situatie: bunicul meu a avut o moara care a fost preluata in mod abuziv in perioda ... (vezi toată discuția)
Intrebare pe legea 10/2000 spiridon_olga spiridon_olga Buna ziua si toate cele bune pentru toti utilizatorii acestui site. Citez mai jos art 4 aliniatele 1-4 din legea 10/2000 actualizata. ,,Art. 4. - (1) In ... (vezi toată discuția)