Pentru eliberarea Certificatului de Calitate Mostenitor unul din cei doi mostenitori (ai decedatului) poate fi reprezentat de o alta persoana (nepot) printr-o Procura Speciala ?
Probema pe larg: Bunica mea, decedata in 1996 (vaduva), a avut doi fii, unul decedat in 2009 (tatal meu), celalalt fiu (unchiul meu) traieste, nu are copii si din unele motive (sanatate, distanta, etc) nu se poate prezenta la notar pentru eliberarea Certificatului de Calitate de Mostenitor.
Acest act, mi se cere-n completarea unui dosar de retrocedare (apartament) depus tatal meu conform Lg.10/2001 (unchiul meu nu s-a implicat si nu se implica in retrocedari/mosteniri/etc).
Ce fac? De ce mi se care acest act din moment ce am depus dosarului pe Lg10/2001 certificatele de stare civilă (de nastere, casatorie, deces) care fac legatura între tatal meu si bunica...#-o ...am obosit cit alerg sa completez acest dosar...si-acum vor acest Certificat de Calitate de mostenitor iar notarul mi-a spus ca trebuie sa fie prezent si fratele lui tata...lucru f. f. dificil (din cazua nedeplasari unchiului meu)#-o
Nu s-a pus niciodata în discutie mostenirea/succesiunea dupa bunica.
Practic de la decesul bunicii, din 1996, tatal meu a îngrijit/stapînit (mostenirea, casa, pămînturi).
Unchiul meu, locuind f. departe NU a mai venit/interesat de bunuri (mostenire). Nici nu stiu daca mai are dreptul la mostenire unchiul meu:-/, din moment ce din 1996 (decesul bunicii) doar tatal meu si cu mine (fiul) a îngrijit/stapînit bunurile bunicii (desi NU am locuit în casa/comuna bunicii).
Cum ar fi trebuit unchiul meu sa accepte moştenirea? ...(nu prea înteleg)
Unchiul dvs are aceleasi drepturi la mostenire pe care le-ar fi avut si tatal dvs. (cum dumnealui nu mai este, veniti dvs lamostenire, prin reprezentare). Daca ati fi solicitat dezbaterea succesiunii, iar unchiul nu ar fi venit, s-ar fi putut considera renuntator la mostenire, insa cata vreme nu s-a facut succesiunea si nu a facut niciun act din care sa reiasa ca renunta,nu si-a pierdut drepturile.
Cred capentru completarea dosarului de care vorbiti este nevoie de certificatul de mostenitor alpartilor. Daca unchiul este nedeplasabil, puteti vorbi cu un notar care redacteaza procura si merge la domiciliul unchiului, pentru ca acesta sa semneze procura.
Totuşi NOI (tata, eu) din moment ce am îngrijit/stapînit peste 15 ani NU înseamna ca am acceptat tacit succesiunea ? (iar unchiul a renuntat tacit ?)
Practic EU nu am avut şi nu am interes sa dezbat succesiunea pentru ca nu am fost si nu sunt deranjat (platesc impozite, etc).
Exista alta cale, de genul "acceptare tacita" prin care să ocolesc/"elimin" unchiul ? :) ...sincer nu-mi vine să-l bag "în hora" pentru a dezbate succesiunea (pt un dosar pe LG10/2001, care dc va ajunge in instanta, prin actele de stare civila: nastere/deces, dovedesc fara tăgadă legatura bunica-tata).
Daca voi dezbate cîndva mostenirea municii, va fi dupa decesul uchiului meu (care nu are copii) care ma are doar pe mine ca nepot.
Concluzie: Chiar daca unchiul nu a acceptat succesiunea, daca ma duc la el (la 400 KM), un notar de-acolo îmi poate face o procură astfel încît să revin (500 KM) în raza unde-a domiciliat bunica si sa pot dezbate succesiunea?
ART. 4
(1) În cazul în care restituirea este cerutã de mai multe persoane îndreptãţite coproprietare ale bunului imobil solicitat, dreptul de proprietate se constatã sau se stabileşte în cote-pãrţi ideale, potrivit dreptului comun.
(2) De prevederile prezentei legi beneficiazã şi moştenitorii legali sau testamentari ai persoanelor fizice îndreptãţite.
(3) Succesibilii care, dupã data de 6 martie 1945, nu au acceptat moştenirea sunt repuşi de drept în termenul de acceptare a succesiunii pentru bunurile care fac obiectul prezentei legi. Cererea de restituire are valoare de acceptare a succesiunii pentru bunurile a cãror restituire se solicitã în temeiul prezentei legi.
(4) De cotele moştenitorilor legali sau testamentari care nu au urmat procedura prevãzutã la cap. III profitã ceilalţi moştenitori ai persoanei îndreptãţite care au depus în termen cererea de restituire.