avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1144 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... renuntare la mostenire dupa obtinerea certificatului ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

renuntare la mostenire dupa obtinerea certificatului de calitate ...

renuntare la mostenire dupa obtinerea certificatului de calitate de mostenitor.
Buna ziua, am si eu urmatoarea intrebare:
Suntem 4 rude (2 frati,2 veri) care suntem intr.un proces de obtinere a certificatelor de calitate de mostenire dupa bunicii respectiv tatii nostri (fiind frati),toti 4 decedati (bunicul,bunica, tatal meu si unchiul meu).
Intrebarea mea este,dupa ce obtinem toti 4 certificatele de calitate de mostenitor pot unii dintre noi sa renunte la mostenire?
Situatia este mai complicata pentru ca dupa obtinerea acestor certificate de calitate de mostenire trebuie deschis un proces pentru o proprietate ,un proces cu invocarea uzucapiunii, iar toate aceste costuri sunt suportate doar de catre unul dintre mostenitori , pot ceilalti 3 mostenitori sa renunte la notariat inainte de inceperea procesului(,renunta in baza unei intelegeri financiare) ca din 4 mostenitori sa ramana numai unul?? (cel care suporta toate cheltuielile).
Exista o intelegere verbala inainte de procesul care urmeaza cu cei 3 mostenitori si ma gandesc ca ar fi bine ca aceasta intelegere sa devina legala si sa raman singurul mostenitor ca pe urma sa demarez procesul, costurile fiind suportate de mine, dupa finalizarea procesului sunt sanse foarte mari ca cei 3 sa aiba alte pretentii financiare.
Deci, intreb iar, se poate in baza unui certificat de calitate de mostenitor sa se dea o declaratie notariala de renuntare la mostenirer??
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 14:35, 12 Mai 2021
Nu, nu mai puteti renunta la succesiune ulterior.
Depinde de speta si depinde despre care mostenire intrebati.
Spre exemplu, daca in speta dvs au existat doi parinti care au decedat lasand in urma 3 copii dintre care unul a decedat ulterior lasand in urma doi copii - nepotii iar procesul vizeaza bunuri care au apartinut bunicului, in urma obtinerii de catre nepoti a certificatului de calitate care atesta calitatea lor de mostenitor a tatalui lor decedat, acestia pot da o declaratie cum ca tatal lor nu a acceptat mostenirea dupa tatal sau (bunicul lor), astfel incat sa fie considerati mostenitori numai cei doi copii (unchii) in viata.
Detaliati speta.
bunicul si bunica (decedati) au avut 2 copii ( tatal meu si unchiul ) ambii decedati, succesiunile se fac pe cei 4 decedati, ca mostenitori suntem: tatal meu si unchiul (mostenitori ai bunicilor) iar din partea tatalui meu suntem 3 copii ( eu, un frate si o sora ) ,iar din partea unchiului sunt 2 copii ( verii mei ) ,ambii ,si tatal meu si unchiul la momentul decesului au fost divortati, deci am ramas 5 mostenitori ( noi 3 si 2 veri din partea unchiului ), Sora mea este stabilita in strainatate si a dat declaratie de renuntare la mostenire la consulat, am ramas 4 in discutie.Bunicii au o proprietate dobandita cu un testament vechi si o autorizatie de constructie a unei case, au la taxe si impozite trecut terenul si casa si avem platit la zi impozitul dar nu avem un act de proprietate pe acea casa deaceea trebuie deschis un proces pentru obtinere.
Si acum doriti ca prin emiterea certificatelor de calitate de mostenitor dupa bunici si dupa tata si unchi sa se stabileasca cine ar fi mostenitorii bunicilor astfel incat acestia sa poata solicita instantei dezbaterea succesiunii dupa proprietarii casei si terenului, pe baza testamentului?
in oricare varianta de a aduce bunicii proprietari pe acel teren si casa, trebuie deschis proces, problema este ca nici unul din cei 4 mostenitori ( am exclus pe sora mea care a dat renuntare) nu este dispus sa cheltuie bani inafara de mine, Orice actiune fac pe cheltuiala mea cum este si acest inceput de succesiuni beneficiaza si ceilalti 3 legal, am unele discutii cu toti si pot sa ajung la intelegeri de renuntare la mostenire.
Intrebarea mea era daca este mai indicat ca renuntarea la mostenire sa se faca pana in momentul in care se elibereaza certificatele de calitate de mostenitor ,cum a fost cazul surorii mele, sau pot dupa ce iesim acesti 4 cu certificate de calitate de mostenitor sa dea pe urma declaratie de renuntare.
Tin sa specific ca momentan nu se dezbate decat succesiune de obtinere calitate de mostenitor, intrucat nu avem acte de proprietate pe numele bunicilor sa se poata obtine mostenire.
Ma gandesc ca daca sora mea a dat declaratie de renuntare si am ramas 4 din 5 ,pot merge in continuare cu celelalte 3 parti sa faca la fel pana ajung singurul mostenitor, dupa care sa obtin certificatul de calitate de mostenitor si pot demara mai departe actiunea de procesul, macar daca merg singur la razboi, la final daca am castig, sunt singurul, nu suntem 4 pe cheltuiala mea si cand se vad cu actele in mana celelalte parti sa nu mai se respecte intelegerea verbala avuta la inceput.
Ultima modificare: Miercuri, 28 Aprilie 2021
R.A.V.E.N, utilizator

Alte discuții în legătură

Succesiune - certificat calitate de mostenitor, mandat-imputernicire Epuree Epuree Ziua ziua, Vream sa dezbatem succesinea pe ambi parinti, suntem 5 frati, din care: - un frate mort (predecedat) inaintea ambilor parinti ( la rindul lui ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! am înregistrat un dosarul succesoral la notariat. ... Arhanghelfirst Arhanghelfirst Bună ziua! Am înregistrat un dosarul succesoral la notariat. În încheierea succesorală au fost evidențiate opțiunile succesorale ale celor doi frați ai ... (vezi toată discuția)
Masa succesorala Cristian Racaceanu Cristian Racaceanu 1.Primaria pe raza unde a avut ultimul domiciliu o persoana decedata are evidenta intregii mase succesorale a acesteia?Dar daca exista anumite ... (vezi toată discuția)