avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Legea 10/2001. As dori urgent un sfat
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Legea 10/2001. As dori urgent un sfat

In augus 2001 fratele meu mi-a spus telefonic ca imi depune cerere pentru retrocedarea unui imobil, in care au trait parinti nostri, daca ii trimit bani necesari. Am trimis bani , dar ulterior, cand timpul de depunere a cererilor expirase, mi-a spus ca a depus cerere numai in numele lui ca sa coste mai putin, dar nu este nici o problema ca totul se va imparti.. In noiembrie anul acesta fratele meu a decedat, participand la imormantare am aflat ca in urma cu doua saptamani i s-a comunicat de la tribunal ( avand un proces cu primaria) ca a castigat procesul cu primaria si i se va restitui terenul. Eu mai am vreo cale legala de a intra in proprietatea parti care mi se cuvine, deoarece fratele meu are 3 copii si probabil cand se va face succesiunea va cuprinde si aceste bunuri ?
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: scornea , utilizator 17:13, 3 Decembrie 2006
Amandoi parinti erau trecuti ca proprietari



Da, s-a facut succesiunea in anul 1991 la moartea mamei mele, tata a murit anterior acestei date. Am beneficiat atunci in parti egale eu si fratele meu.


Solutia in cazul dvs este foarte clara si simpla:

Pentru imobilul revendicat de fratele dvs justitia va dispune eliberarea unui titlu de proprietate, titlu care va fi probabil eliberat chiar pe numele defunctului dvs frate incat el a actionat ca reclamant in litigiu.
Totusi daca succesiunea dupa parinti a fost deja dezbatuta vi s-au eliberat certificate de mostenitori, in acele certificate dupa cate am inteles dvs si fratele dvs ati beneficiat in parti egale cea ce inseamna ca in certificat pt amandoi s-a stabilit o cota de 1/2 pt fiecare.
Erezii lui deci nu isi vor putea intabula decat aceasta cota-parte indiviza in cartea funciara. Cota stabilita pt dvs (chiar daca se opun si incearca) nu o au cum daca dvs nu ati declarat expres in fata notarului sau autentic in scris, ca ati renuntat sau ati ramas strain de succesiunile defunctilor dvs parinti cea ce nu ati facut-o din cele descrise de dvs..

Prima adresa pt dumneavoastra ar fi notarul public in fata caruia trebuie sa va prezentati impreuna cu cumnata dvs, prezentand certificatele de mostenitor eliberate in 1991 si titlul de proprietate nou emis pt imobilul in cauza. Daca se poate mergeti chiar la notarul public care a eliberat certificatele in 1991.
Notarul va elibera un CERTIFICAT DE MOSTENITOR SUPLIMENTAR si pt dvs si pt erezii fratelui dvs, certificat care va cuprinde si imobilul revendicat.
Cu aceste certificate, si dvs (imediat) si familia fratelui dvs (dupa dezbaterea succesiunii dupa acesta) va veti putea intabula cota-parte indiva consemnata in acesta (1/2 pt dvs si 1/2 pt erezii fratelui dvs) in cartea funciara.

Vorbiti cu notarul public si intrebati-il si despre subiectul "iesire din indiviziune" care va va consilia asupra acestui subiect.

GMG
Va multumesc mult. Acum am inteles cum trebuie sa procedez.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificatul calitate mostenitor poate fi dezbatut cu procurã? Balaurul Balaurul Buna ziua, rog o parere la urmatoarea intrebare: Pentru eliberarea Certificatului de Calitate Mostenitor [b]unul din cei doi mostenitori (ai decedatului) ... (vezi toată discuția)
Cererea de restituire ovy ovy am nevoie urgent sa-mi spuneti daca ma puteti ajuta in urmatoarea situatie: bunicul meu a avut o moara care a fost preluata in mod abuziv in perioda ... (vezi toată discuția)
Intrebare pe legea 10/2000 spiridon_olga spiridon_olga Buna ziua si toate cele bune pentru toti utilizatorii acestui site. Citez mai jos art 4 aliniatele 1-4 din legea 10/2000 actualizata. ,,Art. 4. - (1) In ... (vezi toată discuția)