avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2001 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebare pe legea 10/2000
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebare pe legea 10/2000

Buna ziua si toate cele bune pentru toti utilizatorii acestui site.
Citez mai jos art 4 aliniatele 1-4 din legea 10/2000 actualizata.
,,Art. 4. - (1) In cazul in care restituirea este ceruta de mai multe persoane indreptatite coproprietare ale bunului imobil solicitat, dreptul de proprietate se constata sau se stabileste in cote-parti ideale, potrivit dreptului comun.
(2) De prevederile prezentei legi beneficiaza si mostenitorii legali sau testamentari ai persoanelor fizice indreptatite.
(3) Succesibilii care, dupa data de 6 martie 1945, nu au acceptat mostenirea sunt repusi de drept in termenul de acceptare a succesiunii pentru bunurile care fac obiectul prezentei legi. Cererea de restituire are valoare de acceptare a succesiunii pentru bunurile a caror restituire se solicita in temeiul prezentei legi.
(4) De cotele mostenitorilor legali sau testamentari care nu au urmat procedura prevazuta la cap. III profita ceilalti mostenitori ai persoanei indreptatite care au depus in termen cererea de restituire. ‘’

Caz concret: am revendicat dupa bunica mea restituirea unei suprafete de padure si am depus dosar pentru aceasta, un numar de 4 mostenitori. In total suntem vreo 9 mostenitori, din care 5 nu s-au implicat in aceasta actiune din diverse motive. Pentru a vinde, avem nevoie de certificat de calitate de mostenitor in care sunt trecuti toti cei 9 mostenitori. Intrebare : au dreptul la aceasta suprafata de padure toti cei 9 mostenitori trecuti in certificatul de calitate de mostenitor, sau numai cei care au depus cerere de restituire ?
Multumesc anticipat tuturor celor care imi vor raspunde.
Cu stima
psih. Olga Spiridon
art. 4 alin. 4 precizeaza foarte clar ca doar cei care au depus cerere de restituire beneficiaza de suprafata de teren solicitata.

Cota la care ar fi fost indreptatiti ceilalti 5 mostenitori le revine celor 4 care au depus notificarea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Noiembrie 2009
Cristina Pielmus , Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Referitor la legea nr. 10 din 8 februarie 2001 trei3 trei3 Odata inceput procesul pentru retrocedarea unor imobile in baza Legii 10/08/01 de catre alti mostenitori (legali) avand si decizia primariei care declina ... (vezi toată discuția)
Certificatul calitate mostenitor poate fi dezbatut cu procurã? Balaurul Balaurul Buna ziua, rog o parere la urmatoarea intrebare: Pentru eliberarea Certificatului de Calitate Mostenitor [b]unul din cei doi mostenitori (ai decedatului) ... (vezi toată discuția)
Legea 10/2001. as dori urgent un sfat scornea scornea In augus 2001 fratele meu mi-a spus telefonic ca imi depune cerere pentru retrocedarea unui imobil, in care au trait parinti nostri, daca ii trimit bani ... (vezi toată discuția)