Buna ziua si toate cele bune pentru toti utilizatorii acestui site.
Citez mai jos art 4 aliniatele 1-4 din legea 10/2000 actualizata.
,,Art. 4. - (1) In cazul in care restituirea este ceruta de mai multe persoane indreptatite coproprietare ale bunului imobil solicitat, dreptul de proprietate se constata sau se stabileste in cote-parti ideale, potrivit dreptului comun.
(2) De prevederile prezentei legi beneficiaza si mostenitorii legali sau testamentari ai persoanelor fizice indreptatite.
(3) Succesibilii care, dupa data de 6 martie 1945, nu au acceptat mostenirea sunt repusi de drept in termenul de acceptare a succesiunii pentru bunurile care fac obiectul prezentei legi. Cererea de restituire are valoare de acceptare a succesiunii pentru bunurile a caror restituire se solicita in temeiul prezentei legi.
(4) De cotele mostenitorilor legali sau testamentari care nu au urmat procedura prevazuta la cap. III profita ceilalti mostenitori ai persoanei indreptatite care au depus in termen cererea de restituire. ‘’
Caz concret: am revendicat dupa bunica mea restituirea unei suprafete de padure si am depus dosar pentru aceasta, un numar de 4 mostenitori. In total suntem vreo 9 mostenitori, din care 5 nu s-au implicat in aceasta actiune din diverse motive. Pentru a vinde, avem nevoie de certificat de calitate de mostenitor in care sunt trecuti toti cei 9 mostenitori. Intrebare : au dreptul la aceasta suprafata de padure toti cei 9 mostenitori trecuti in certificatul de calitate de mostenitor, sau numai cei care au depus cerere de restituire ?
Multumesc anticipat tuturor celor care imi vor raspunde.
Cu stima
psih. Olga Spiridon