avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 363 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Referitor la LEGEA Nr. 10 din 8 februarie 2001
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Referitor la LEGEA Nr. 10 din 8 februarie 2001

Odata inceput procesul pentru retrocedarea unor imobile in baza Legii 10/08/01 de catre alti mostenitori (legali) avand si decizia primariei care declina competenta in favoarea solutionarii catre detinator , exzista posibilitatea de a intervenii in dosar tinad cont ca nu am facut vreo cerere de retrocedare in acest sens pana in prezent.
Cu multumiri
Cel mai recent răspuns: trei3 , utilizator 16:58, 8 Decembrie 2010
Nu daca nu ati facut cerere.
Numai puteti mai aveti calitate conform legii sa interventiti in dosarul respectiv, itrucat nu ati formulat cererea de restituire si nu ati parcurs procedura prealabila.
Prin formularea cererii de restituire mostenitorii legali au fost repusi in termenul de acceptare.
Art. 4. - (1) În cazul în care restituirea este cerută de mai multe persoane îndreptăţite coproprietare ale bunului imobil solicitat, dreptul de proprietate se constată sau se stabileşte în cote-părţi ideale, potrivit dreptului comun.
(2) De prevederile prezentei legi beneficiază şi moştenitorii legali sau testamentari ai persoanelor fizice îndreptăţite.
(3) Succesibilii care, după data de 6 martie 1945, nu au acceptat moştenirea sunt repuşi de drept în termenul de acceptare a succesiunii pentru bunurile care fac obiectul prezentei legi. Cererea de restituire are valoare de acceptare a succesiunii pentru bunurile a căror restituire se solicită în temeiul prezentei legi.
(4) De cotele moştenitorilor legali sau testamentari care nu au urmat procedura prevăzută la cap. III profită ceilalţi moştenitori ai persoanei îndreptăţite care au depus în termen cererea de restituire.

Multumesc pentru raspuns
Situatia mea este putin cam complicata . Cand a fost depusa cererea de retrocedare de catre o parte dintre mostenitori in termenul legal pe langa toata actele depuse in respectuvul dosar exzista si o soccesiune cu toti mostenitorii. In decizia data de primarie se omite un mostenitor iar de aici si in instanta dosarul isi urmeaza cursul firesc. Eu imi pun intrebarea daca in baza Art 4 (3) Succesibilii care, după data de 6 martie 1945, nu au acceptat moştenirea sunt repuşi de drept în termenul de acceptare a succesiunii pentru bunurile care fac obiectul prezentei legi. Cererea de restituire are valoare de acceptare a succesiunii pentru bunurile a căror restituire se solicită în temeiul prezentei legi ar trebui sa fiu luat in calcul in acest dosar
Cu stima

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare pe legea 10/2000 spiridon_olga spiridon_olga Buna ziua si toate cele bune pentru toti utilizatorii acestui site. Citez mai jos art 4 aliniatele 1-4 din legea 10/2000 actualizata. ,,Art. 4. - (1) In ... (vezi toată discuția)
Certificatul calitate mostenitor poate fi dezbatut cu procurã? Balaurul Balaurul Buna ziua, rog o parere la urmatoarea intrebare: Pentru eliberarea Certificatului de Calitate Mostenitor [b]unul din cei doi mostenitori (ai decedatului) ... (vezi toată discuția)
Legea 10/2001. as dori urgent un sfat scornea scornea In augus 2001 fratele meu mi-a spus telefonic ca imi depune cerere pentru retrocedarea unui imobil, in care au trait parinti nostri, daca ii trimit bani ... (vezi toată discuția)