avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... infractiune minori
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

infractiune minori

fiul meu de 14 ani si 2 luni se face vinovat deintrare prin fortare si escaladare in scoala sustragere de bunuri din scoala(un fier de calcat),distrugere de bunuri din scoala(usa,grilaj acces),sustragere de 3 buc.oglinzi de masini din parcare.Ce pedeapsa risca.Este la prima abatere,nu are antecedente,nu a avut abatarei de disciplina la scoala.
Cel mai recent răspuns: MARGARETA STANCIU , Avocat 09:49, 22 Septembrie 2010
1/2 din pedeapsa principala, orientata spre minim, poate sub minim, depinde de circumstante si de instanta.(furt+distrugere)
ce inseamna 1/2 din pedeapsa principala, orientata spre minim, poate sub minim
In cazul minorilor pedepsele se reduc la jumatate din cuantumul pedepsei prevazute lege pentru infractiunea savarsita. Si daca pe deapsa are un minim si un maxim special , fiul dvs. ar putea obtine jumatate din minimul de pedeapsa.
Pentru furt calificat pedeapsa prevazuta de lege este de la 3 la 15 ani.In functie de mai multe circumstante el va putea fi pedepsit( minorii intre 14 si 16 an i raspunde penal doar daca se demopnstreaza ca au comis fapta cu discernamant) sau i se va aplica o alta sanctiiune.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Septembrie 2010
ContSters47264, utilizator
Art. 209. - Furtul calificat

Furtul savârsit în urmatoarele împrejurari:

a) de doua sau mai multe persoane împreuna;

b) de o persoana având asupra sa o arma sau o substanta narcotica;

c) de catre o persoana mascata, deghizata sau travestita;

d) asupra unei persoane aflate în imposibilitate de a-si exprima vointa sau de a se apara;

e) într-un loc public;

f) într-un mijloc de transport în comun;

g) în timpul noptii;

h) în timpul unei calamitati;

i) prin efractie, escaladare sau prin folosirea fara drept a unei chei adevarate ori a unei chei mincinoase,

se pedepseste cu închisoare de la 3 la 15 ani.

Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si furtul privind:

a) un bun care face parte din patrimoniul cultural;

b) un act care serveste pentru dovedirea starii civile, pentru legitimare sau identificare.

Furtul privind urmatoarele categorii de bunuri:

a) titei, gazolina, condensat, etan lichid, benzina, motorina, alte produse petroliere sau gaze naturale din conducte, depozite, cisterne ori vagoane-cisterna;

b) componente ale sistemelor de irigatii;

c) componente ale retelelor electrice;

d) un dispozitiv ori un sistem de semnalizare, alarmare ori alertare în caz de incendiu sau alte situatii de urgenta publica;

e) un mijloc de transport sau orice alt mijloc de interventie la incendiu, la accidente de cale ferata, rutiere, navale sau aeriene, ori în caz de dezastru;

f) instalatii de siguranta si dirijare a traficului feroviar, rutier, naval, aerian si componente ale acestora, precum si componente ale mijloacelor de transport aferente;

g) bunuri prin însusirea carora se pune în pericol siguranta traficului si a persoanelor pe drumurile publice;

h) cabluri, linii, echipamente si instalatii de telecomunicatii, radiocomunicatii, precum si componente de comunicatii se pedepseste cu închisoare de la 4 la 18 ani.

Furtul care a produs consecinte deosebit de grave se pedepseste cu închisoare de la 10 la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

În cazul prevazut la alin. 3 lit. a), sunt considerate tentativa si efectuarea de sapaturi pe terenul aflat în zona de protectie a conductei de transport al titeiului, gazolinei, condensatului, etanului lichid, benzinei, motorinei, altor produse petroliere sau gazelor naturale, precum si detinerea, în acele locuri sau în apropierea depozitelor, cisternelor sau vagoanelor-cisterna, a stuturilor, instalatiilor sau oricaror altor dispozitive de prindere ori perforare.

Art. 217. – Distrugerea

Distrugerea, degradarea ori aducerea în stare de neîntrebuintare a unui bun apartinând altuia sau împiedicarea luarii masurilor de conservare ori de salvare a unui astfel de bun, precum si înlaturarea masurilor luate, se pedepsesc cu închisoare de la o luna la 3 ani sau cu amenda.

În cazul în care bunul are deosebita valoare artistica, stiintifica, istorica, arhivistica sau o alta asemenea valoare, pedeapsa este închisoarea de la unu la 10 ani.

Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuintare a unei conducte petroliere sau de gaze, a unui cablu de înalta tensiune, a echipamentelor si instalatiilor de telecomunicatii sau pentru difuzarea programelor de radio si televiziune ori a sistemelor de alimentare cu apa si a conductelor magistrale de alimentare cu apa, se pedepsesc cu închisoare de la unu la 10 ani.

Daca distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuintare se savârseste prin incendiere, explozie ori prin orice alt asemenea mijloc si daca rezulta pericol public, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 15 ani.

Dispozitiile prevazute în alin. 2, 3 si 4 se aplica chiar daca bunul apartine faptuitorului.

Daca bunul este proprietate privata, cu exceptia cazului când acesta este în întregime sau în parte al statului, actiunea penala pentru fapta prevazuta în alin. 1 se pune în miscare la plângerea prealabila a persoanei vatamate. Împacarea partilor înlatura raspunderea penala.



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Furt calificat onoono onoono Stie cineva care e pedeapsa pentru furt calificat! (vezi toată discuția)
Pedeapsa pentru furt caificat myau myau salut am un vecin care a fost prins in timp ce incerca sa extraga 250 m cablu cupru ROMTELECOM,a fost pus sa plateasca pagubele in valoare de 4800 ron .acu ... (vezi toată discuția)
Care este diferenta dintre omor simplu si omor calificat? mychelyne mychelyne Buna ziua, am o nelamurire in legatura cu diferenta dintre 2 expresii apropiate, nu inteleg de ce au denumirea putin diferita dar inseamna altceva. care este ... (vezi toată discuția)