avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 656 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general compensare datorii intre 2 societati
Discuție deschisă în Contabilitate în general

compensare datorii intre 2 societati

daca 2 societati comerciale au una catre alta datorii cum se pot stinge acestea ?
prin compensare ? daca da ce formulare se utilizeaza si de unde se achizitioneaza si daca trebuie anuntata undeva compensarea datoriilor?
mentionez ca datoriile sunt in jur de 65000-70000 ron
Cel mai recent răspuns: MALAMUT , Consultant fiscal 20:09, 23 Septembrie 2010
prin ordin de compensare pe care ambele societati il inregistreaza in contabilitate.
avocat Cristina Popescu
este un formular tip acest ordin de compensare si de unde se achizitioneaza?
Se achizitioneaza de la Imprimeria Nationala.
Prin intermediul Institutului de Management şi Informatică din cadrul Ministerului Economiei se compenseaza de regula, datorii reciproce mai mari de 10.000 de lei.

Compensarea sumelor mai mici de 10.000 lei se poate face fara IMI prin completarea oridnelor de compensare si semnarea lor de catre persoanele juridice, dar sumele mai mari de 10.000 lei se compenseaza – obligatoriu numai prin IMI.

Procedura de compensare este urmatoarea:

Contribuabilii, persoane juridice, sunt obligaţi să se conecteze prin INTERNET sau să folosească suportul magnetic (dischete) pentru a transmite în baza de date a Institutului de Management şi Informatică datele privind plătile restanţe mai vechi de 30 de zile, cu o valoare mai mare de 10.000 lei. Pentru facturile care se încadreaza în aceste conditii se transmit următoarele informatii:

a) codul fiscal al persoanei juridice raportoare;

b) codul fiscal al persoanei juridice creditoare/debitoare faţă de care raportorul are de plătit/încasat;

c) numărul şi data emiterii facturii de către persoana juridica creditoare/debitoare;

d) valoarea facturii care urmează să fie încasată de persoana juridică raportoare de la persoana juridică beneficiara;

e) valoarea facturii care urmează să fie plătită de persoana juridică raportoare persoanei juridice furnizoare.

Site-ul pe care trebuie sa va conectati si sa obtineti parola de acces ca ulterior sa puteti sa incarcati datelel de mai sus este: [ link extern ] .

Contribuabilii, persoane juridice, care nu înregistreaza datorii sau creanţe mai vechi de 30 de zile şi care au o valoare mai mare de 10.000 lei nu sunt obligate sa transmită informaţiile.

Contribuabilii, persoane juridice, care doresc să intre în sistemul de compensare pot transmite şi facturi mai noi de 30 de zile, cu valori mai mici de 10.000 lei.
Ordinul de Compensare emis de Serviciul de compensare reprezintă document justificativ de înregistrare în contabilitate a stingerii creanţelor şi a datoriilor care au făcut obiectul compensării.

Ordinul de compensare se anexează la nota contabila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Compensare facturi catalina16 catalina16 Buna ziua, Am si eu o problema si va rog frumos sa ma ajutati. Am de facut o compensare cu un furnizor pentru o factura mai mare de 10000 lei si cu o scadenta ... (vezi toată discuția)
Ordine de compensare Flori David Flori David Este obligatoriu ca pentru o compensare intre 2 firme, ambele sa initieze ordine de compensare? Daca initiaza doar o societate si se mentioneaza pe verso atat ... (vezi toată discuția)
Compensare intre societati vasilelacramioara vasilelacramioara pana la ce suma am voie sa fac compensare intre doua societati in cazul meu am o factura de 22800 lei la client si la furnizor am 25300 lei din lunile ... (vezi toată discuția)