avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 200 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalitati cu mult umflate
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalitati cu mult umflate

Buna ziua. Avem probleme mari cu asociatia din blocul unde am un apartament inchiriat. Chiriasul este rau platinic, problema cea mare este ca admnistratorul pune penalizari de mai multe ori la aceeasi suma, iata un calcul:

- suma intiala in februarie era 380 lei
- mai penalitatea era de 2,3 lei (3zilex0.002x380)
- iunie penalitatea era de 25lei (33zilex0.002x380)
- iulie penalitatea era de 49lei (64zilex0.002x380)
- august penalitatea era de 71lei (94zilex0.002x380)
- sept penalitatea era de 96lei (125zilex0.002x380)

= Total: 620lei

Deci a adaugat la sfarsit troate penalitatile de pe lunile din interval, mi se pare hotie pe fata, deci chiriasul meu are de platit penalitati de 5 ori aplicate la suma initiala. Nu este o incalcare flagranta a legii?

Ce se poate face impotriva acestui admnistrator?

Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 15:11, 29 Octombrie 2010
Este legal ca suma finala sa contina contravaloare tuturor penalitatilor aplicate la restante
Sumele mentionate de dvs sunt corect calculate
ART 12 A din HG nr 1588/2007 .mentioneaza ca proprietarul are dreptul sa conteste in termen de 10 zile de la afisare valorarea cotei de plata la intretinere impuse .
Presedintele detine obligatia sa raspunda in termen de 7 zile

Administratorul este angajat al asociatiei si legal are limite de competenta de a executa dispozitiile presedintelui si comitetului executiv
In situatia in care aveti suspiciuni asupra activitatii administratorului sesizati oficial presedintele de asociatie,eventual serviciul specializat din cadrul primariei
Ultima modificare: Joi, 23 Septembrie 2010
ynocentta, utilizator
opinia mea este ca penalitatile sunt calculate corect.
Intr-adevar este o greaseala flagranta in calculul administratorului.

Sa va dau exemplul primelor doua randuri din socoteala pe care ne-o aratati: cele 3 zile din primul rand se regasesc si in cele 33 zile din al doilea rand, ceea ce nu este permis. La fel, daca mergem mai departe in randul trei, in cele 64 zile sunt cele normale ale lunii a treia, dar si zilele lunii a doua si zilele lunii intai.
In fapt cei 380 lei neachitati timp de 5 luni trebuia inmultiti numai cu 3+30+31+30 + 31 = 125 zile
Deci 380 lei * 125 * 0.2% = 95 lei

Adica omul avea de platit 380 lei cota lunii februarie + 95 lei penalizare = 475 lei

:)) Schimbati administratorul sau dati-l la resapare, ca va lasa fara case.... :))

Acum serios, daca nu va intelegeti cu presedintele asociatiei, cu comitetul sa rezolve problema cu omul asta care face confuzii grave in legatura cu calculul, atunci puteti reclama la primarie la biroul de relatii cu asociatiile de proprietari.

Interventie moderator
Acesta este un mesaj pe care il voi repeta ori de cate ori va fi nevoie, adresat utilizatorilor care dau raspunsuri:
Daca nu cunoasteti mecanismul de calcul al penalizarilor abtineti-va sa confirmati corectitudinea sau incorectitudinea unor sume, va rog!
Ultima modificare: Joi, 23 Septembrie 2010
elga50, moderator
Multumesc elga50, asa am calculat si noi 475 lei este suma corecta. Dupa cum a spus si tu greseala este ca suma initiala este penalizata de mai multe ori la rand.

Nu putem face nimic cu presedintele ca-i bagat pana in gat in "greselile" astea. O sa incercam la primarie, cu cenzorul sau OPC putem face ceva?

Daca aveti cenzor la asociatie, ma intreb de ce nu a sesizat aceste "greseli" pana acum, presupun ca acest algoritm de calcul il practica domn' administrator de multisor.
Cenzorul, daca este priceput - asa cum ar trebui sa fie - de urgenta sa-i faca o situatie a soldurilor si ar putea vedea ce bani lipsesc sau ce bani sunt in plus.

La primarie va puteti adresa la Biroul de relatii cu asociatiile de proprietari, al doilea la judecatorie, daca nu vrea sa inteleaga de vorba buna.
La judecatorie dati asociatia in judecata. Va trebui sa se prezinte presedintele in calitate de reprezentant.

OPC nu se amesteca deoarece relatia intre asociatie si proprietar nu este o relatie comerciala, iar pe de alta parte intre proprietar si administrator nu exista o relatie directa.

Alte discuții în legătură

Verificare penalitati la plata geomar geomar Buna ziua, Incerc sa gasesc o rezolvare cat mai simpla , la o problema complicata. Locuiesc intr-un bloc, asociatie de locatari (nu proprietari), fara ... (vezi toată discuția)
Penalizari la penalizari marinanicolae marinanicolae Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati, In 2007 s-a schimbat administratorul la bloc, bloc comunist cu 100 apartamente. Eu am avut ceva restante pe care le-am ... (vezi toată discuția)
Penalitati abuzive? RobertIvan RobertIvan Buna seara. Indraznesc sa va cer sfatul intr-o problema aparuta recent la calculul cotelor de intretinere aferente imobilului in care locuiesc. IN ... (vezi toată discuția)