avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 269 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizari la penalizari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizari la penalizari

Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati,
In 2007 s-a schimbat administratorul la bloc, bloc comunist cu 100 apartamente. Eu am avut ceva restante pe care le-am achitat, dar m-am trezit cu niste penalizari pe care nu le poate explica, adica demonstra noul administrator, dar le afiseaza in permanenta. Esre vorba de 20 mil, am platit 6 mil, iar cu 14 mil apar restanta din 2008. Intretinerea o platesc la zi. Pentru luna iunie am primit penalizare 2 mil, caci zice ca ne-a penalizat RADET-ul. Penalizarea s-a aplicat numai la catva restantieri. Deci eu am primit penalizare la penalizarie fin 2007. E corect. Cum se poate institui un control financiar? Comisia de cenzori -= 0. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Adolfina Pop , Consultant fiscal 21:08, 14 August 2013
Nu poate fi calculata penalizare la penalizare.
Solicitati lamuriri la administrator, presedinte si comisiei de cenzori. Sunt obligati sa va dea explicatii cum s-au efectuat calculele.
Puteti solicita administratorului , in scris, fisa apartamentului dvs.
Din fisa rezulta care sunt datoriile dvs catre asociatie si ce anume s-a incasat, ce anume ati platit. Tot ei pot si trebuie sa va puna la dispozitie pe fiecare luna ,calculul penalitatilor.
Penalitatile se pot incasa doar de catre Asociatiile de proprietari , nu si de catre Asociatiile de locatari, daca prin adunarea asociatilor s-a dispus astfel.

Pentru sume mai vechi de trei ani intervine prescrptia , ceea ce inseamna ca asociatia nu mai poate sa le solicite.

Daca radet a penalizat asociatia trebuie sa solicitati factura prin care ati fost penalizati.

Puteti sa solicitati o expertiza efectuata de un expert in contabilitate , expertiza pe care trebuie sa o platiti. Daca nu sunteti de acord cu cele afisate faceti o contestatie in termen de cel mult 30 de zile de la data afisarii.
1-Administratorul de imobil este angajatul asociatiei de proprietari cu limita de competenta de executie dispozitii/decizii ale adunarii generale,ale presedintelui si comitetului executiv
2-Reprezentantul legal al asociatiei de proprietari este presedintele acesteia,
Solicitati acestuia clarificarea situatiei in temeiul disp
art 10 din l nr 230/2007ART. 10
Proprietarii au dreptul să cunoască toate aspectele ce ţin de activitatea asociaţiei
şi au acces, la cerere, la orice document al acesteia.

Daca presedintele de asociatie refuza,aplicati disp
HG nr 1588/2007 Art. 12
Proprietarii membri ai asociatiei, pe langa drepturile si indatoririle prevazute in statutul asociatiei de proprietari, au si urmatoarele drepturi si obligatii:
A. Drepturi:
c) sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si sa aiba acces, la cerere, la orice document al acesteia;
d) sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari si, eventual, sa o conteste la presedintele asociatiei de proprietari, in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata. Presedintele asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile;

De obicei atunci cand unui proprietar i se repartizeaza pe lista de plata o cota de penalizare de la furnizor, se tine cont de intarzierile la plata acumulate in timp. Atunci cand proprietarul aduce bani la asociatie, 50 % din acesti bani se opresc pentru penalitati pentru a stinge acea datorie. La urmatoarea plata se mai adauga ceva daca este necesar , restul se completeaza din fondul de rulment care in timp se reantregeste cu urmatoarele incasari din contul penalitatilor.
marinanicolae a spus:

Eu va multumesc mult pentru raspunsuri, dar va rog sa ma ajutati pas cu pas ca nu am putere sa ma lupt cu ei. Am fost aseara sa platesc luna mai = 297 (3camere 2 persoane), pe iunie care acum este afisat (la noi sunt 2 luni in urma) apare asa - 200 penalizari RADEt - Total - 450. Nu ai posibilitate sa sti cat e intretinerea de fapt , trebuie sa platesti obligatoriu tot. Penalizarea de la RADET este din februarie dar acum a calculat-o si o aplica numai la restantieri.
Vreau sa va rog sa-mi spuneti mai mult de legea prescriptiei si ce sa fac eu ca ei sa o aplice.Fac cerere, unde o depun, ma duc la un cabinet de avocatura sa redacteze un act, Cu ei nu se poate vorbii, tipa ma intimideaza, recunoste ca nu are acte sa-mi demonstreze ca am restanta dar spune ca ce ma deranjeaza pe mine ca am vesnic o suma trecuta acolo la restanta, daca eu stiu ca nu e reala? Nu va spun ca am niste vecine care striga dupa mine sa-mi platesc restanta ca din cauza mea ne va opri RADET-ul apa calda.Va multumesc mult .

Alte discuții în legătură

Legea nr. 230 din 2007 privind penalizarile art 30 bogdanA2012 bogdanA2012 Buna seara! am o problema legata de o intretinere, este adevarat ca nu am platit o perioada de timp pt ca nu am avut cum si am ajuns la o suma de 4700 de lei, ... (vezi toată discuția)
Restante la plata intretinerii sandu.53 sandu.53 Buna ziua, Acum cateva zile ni s-a intrerupt furnizarea apei calde datorita unor restante la plata cauzate in principal de neplata de ani de zile a ... (vezi toată discuția)
Penalizari abuzive tomasso tomasso In lista de plata curenta a intretinerii unele apartamente figureaza cu restanta 0 dar cu sume cu titlu de penalizari corespunzator anilor ... (vezi toată discuția)