avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legea nr. 230 din 2007 privind penalizarile art 30
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legea nr. 230 din 2007 privind penalizarile art 30

Buna seara! am o problema legata de o intretinere, este adevarat ca nu am platit o perioada de timp pt ca nu am avut cum si am ajuns la o suma de 4700 de lei, nefiind singurul restantier altii au sume mult mai mari decat mine.
Problema este urmatoarea: am penalizari de 2686,85 de lei ceea ce mi se pare enorm pt suma de 4700 de lei, chiar daca in legea nr 230/2007 scrie ca penalizarile sunt de maxim 0.2% maxima permisa.
Nu este normal ca la un apartament sa aiba 58 de mil si penalizarea sa fie mai mica decat a mea adica undeva la 2200 de lei si la 3200 de lei penalizarea sa fie de 1960 de lei... este irational, ilogic si matematic vorbind e imposibil.
A-2a problema pe care eu o consider concludenta este ca eu nu am semnat nici un contract cu asociatia de prop in priv penalizarilor( nu este stipulat nicaieri, nici in contractul de casa etc).
Va rog daca ma puteti ajuta ce sa fac sa scap de aceasta penalitate nejustificata si neconcludenta!
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 20:51, 18 Octombrie 2012
Nu e nevoie sa semnati nimic in privinta penalizarilor. Daca acestea au fost hotarate prin decizia adunarii generale a proprietarilor, cu votul majoritatii, atunci aplicarea lor este una legala. Verificati daca exista o astfel de hotarare si procentul aplicabil, care nu trebuie sa depaseasca 0,2%.
In privinta modului de calcul, este posibil ca suma penalizarilor sa difere. De ex dvs poate sunteti mai multe persoane, intretinerea este mai mare si durata de timp trecuta de la scadenta mai mare decat la alti restantieri. Si invers cote de intretinere mai mici, perioada mai mare si atunci se aduna penalizari mai mari.
bogdanA2012 a scris:
Nu este normal ca la un apartament sa aiba 58 de mil si penalizarea sa fie mai mica decat a mea adica undeva la 2200 de lei si la 3200 de lei penalizarea sa fie de 1960 de lei... este irational, ilogic si matematic vorbind e imposibil.

Nu este nimic anormal. Asa cum s-a explicat si mai sus penalizarea se calculeaza in functie de suma restanta (ce difera de la unul la altul), in functie de numarul de zile de intarziere (ce difera de la un restantier la altul). Apoi poate unii au mai platit intre timp o parte din debite iar altii nu...
A-2a problema pe care eu o consider concludenta este ca eu nu am semnat nici un contract cu asociatia de prop in priv penalizarilor( nu este stipulat nicaieri, nici in contractul de casa etc).
Va rog daca ma puteti ajuta ce sa fac sa scap de aceasta penalitate nejustificata si neconcludenta!

Nu trebuie sa semnati nici un contract cu asociatia. Asociatia de proprietari se administreaza conform legii 230/2007, lege in baza careia proprietarii sunt obligati sa achite cheltuilelile repartizate pe listele lunare de plata pana la data scadentei consemnata pe fiecare lista. Daca se depaseste acest termen asociatia aplica penalizari de intarziere a platii la termenele, pentru perioadele si in procentele stabilite prin sistemul propriu de penalizari.
Conform legislatiei sistemul propriu de penalizari se stabileste de comitetul executiv al asociatiei de proprietari.
Art. 30. -
(1) Comitetul executiv, reprezentat de preşedintele asociaţiei de proprietari, are următoarele atribuţii:
j) stabileşte sistemul propriu de penalizări ale asociaţiei de proprietari pentru restanţele afişate pe lista de plată ce privesc cheltuielile asociaţiei de proprietari, conform prevederilor legale;

Asadar nu este necesar sa se puna la vot in adunarea generala, sa se ceara aprobarea restantierilor ori a altor persoane.
Dar, dumneavoastra ati vazut luna de luna pe lista de plata afisate atat restantele cat si penalizarile. Ori in fiecare luna ati avut posibilitatea, conform legii sa contestati sumele repartizatea sau calculate in termen de 10 zile de la afisare. Daca tineati aproape de asociatie, acum erati edificat asupra sumelor. Dar, asa cum spuneti, pentru ca nu ati "platit o perioada de timp" probabil ca nici nu ati trecut pe la asociatie sa vedeti luna de luna ce sume s-au adunat si-ati ajuns la aceste debite destul de mari.
Sigur ca puteti sa rugati administratorul, presedintele sau cenzorul sa va explice istoricul acestor debite ca sa fiti edificat si sa le platiti cat puteti de repede ca sa nu mai creasca si sa fiti actionat in judecata.
Va multumesc, dar penalizarile nu au fost afisate pana acum 3 zile si s-au afisat toata suma penalizarilor. Al 2lea aspect ar fi ca vecinul meu are 5 persoane eu sunt 3 si are suma de 57 de mil si penalizarea de 22 de milioane pe cand eu fiind cu 3 persoane am 47 de mil si 2688 de lei. Asa ca penalizarile nu au fost afisate luna de luna ca sa le pot contesta, ba m-ai mult cand am intrebat administratorul a spus ca nu pune penalizari la un moment dat..., asadar tot este ceva neinregula si cand o am suma intreaga am sa verific, daca va fi nevoie il voi da in judecata si eventual o expertiza

plus ca din moment ce are 57 de mil este mai vechi decat mine in intarziere!
Ultima modificare: Joi, 18 Octombrie 2012
Adriantot, moderator
@adiantot v-a explicat ca, la prima vedere nu pot fi facute comparatii de genul celor aratate de dvs.
Trebuie sa va intereseze doar situatia personala si lasat deoparte situatia vecinilor. Da, cineva raspunde pentru situatiile intocmite si afisate.
Este necesar sa va interesati la sediul as. prop. - eventual sa solicitati situatia calculului debitului la penalizari a apartamentului dvs. Asociatia trebuie sa va puna la dispozitie - la cerea scrisa, aceasta situatie dupa care puteti sa luati o hotarare.
Cu privire la o expertia contabila, da, se poate face - mai lesne, daca sunteti actionati in instanta de catre as. prop. - la primul termen se poate solicita. Daca temerile dvs. au temei, probabil ca as. prop. va plati contravaloarea expertizei, daca nu, contravaloarea va fi achitata de dvs.
Este necesar ca listele de plata sa cuprinda:
- data afisarii listei de plata;
- data termenului de plata;
- data scadentei;
-valoarea procentului de penalizare;
Cand aveti si informatia cu privire la plata, abia atunci se poate face o discutie privind un calcul corect/incorect al sumei finale a debitului privind penalizarea.
De asemeni, este necesar ca la nivelul as. prop. sa existe hotarari cu privire la % de penalizare, la nr. de zile privind termenul de plata si de scadenta.
Aici pe forum am avut numeroase discutii privind problema penalizarilor la as. proprietari - ca au fost sau nu calculate bine, ca nu au fost afisate la timp.Nu este o chestiune asa de simpla cum ar crede unii...
pai nu este simpla, de aceea am apelat aici, cat priveste pe altii nu ma intereseaza v-am dat exemplu acesta peste ca este cel mai bun, plus ca vecinul cu mine suntem buni prieteni si de aceea nu intelegem exact ce calcule a facut dansul. alta prob in discutie ar fi ca nu doreste sa vb cu noi si cam refuza si ne pune pe ganduri.
Si a mai spus ca el nu primeste doar intretirea ci si penalizarile altfel nu primeste banii, iar o chestiune care nu mi se pare corecta, ca atare am sa fac plata prin posta cu o confirmare de primire si ulterior o sa il dau in judecata

Alte discuții în legătură

Calculul penalitãtilor la întretinere cioarec carmen cioarec carmen Pe data de 23.05.2013 s-a dat o hotărâre judecătorească prin care se stabilesc datoriile ce le am la întreţinere + penalităţi ,ambele calculate până ... (vezi toată discuția)
Penalitati otto2007 otto2007 1. Pentru a calcula si aplica penalizari la sume restante este necesara hotararea adunarii generale a proprietarilor? 2. Cine este raspunzator pentru sumele ... (vezi toată discuția)
Penalizari la asociatia de proprietari camelia_neacsu camelia_neacsu Vreau sa stiu daca este corect ca penalizarea de la restanta de plata a cotelor de intretinere sa fie mai mare ca datoria (restanta ).Exemplu datoria 1.700 lei ... (vezi toată discuția)