avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizari la asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizari la asociatia de proprietari

Vreau sa stiu daca este corect ca penalizarea de la restanta de plata a cotelor de intretinere sa fie mai mare ca datoria (restanta ).Exemplu datoria 1.700 lei si penalitatea este de 2.700 lei total 4.400 lei.
Eu am citit la legea 230/2007 art 49 ca penalitatea nu poate depasii suma datorata.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:55, 2 Decembrie 2014
asta fac parte din suita de hotii care sunt facute in cadrul unora dintre asociatii.
nu va ramane decat sa verificati printr-o expertiza si apoi sa-i actionati in instanta.

Art. 49. - (1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanţă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plată a cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari, afişate pe lista lunară de plată, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalităţilor de întârziere vor face obiectul fondului de penalităţi al asociaţiei de proprietari şi se vor utiliza numai pentru plata penalizărilor impuse asociaţiei de proprietari de către terţi şi pentru cheltuieli cu reparaţiile asupra proprietăţii comune sau alte cheltuieli de natură administrativă.
Asa stiam si eu dar vreau sa am mai multe pareri ca sa stiu ce am de facut.Va multumesc.
In mod normal suma penalizarilor nu are cum sa o depaseasca pe cea a cotelor de intretinere.

Solicitati lamuriri in scris presedintelui asociatiei in ceea ce priveste modul de calcul al acestor sume.
Da asa o sa fac,multumesc.
camelia_neacsu a scris:

Vreau sa stiu daca este corect ca penalizarea de la restanta de plata a cotelor de intretinere sa fie mai mare ca datoria (restanta ).


L nr 230/2007 Art. 49
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2 % pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-a aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.


Daca va aflati in termen,contestati valoarea impusa in lista lunara de intretinere,in temeiul
HG nr Art. 12. — Proprietarii membri ai asociatiei, pe langa drepturile si indatoririle pnevazute in statutul
asociatiei de proprietari, au si urmatoarele drepturi si obIigatii:
A.
c) sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si sa aiba acces, Ia cerere, Ia orice document al acesteia;
d) sa primeasca expIicatii cu privire Ia calculul cotei de contnibutie la cheltuielile asociatiei de proprietari si, eventual, sa o conteste Ia presedmnteIe asociatiei de proprietari, in tenmen de10 zile de Ia afisanea listei de plata. Presedintebe asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda Ia contestatie In termen de 7 zile

Alte discuții în legătură

Penaitati aplicate fraudulos la plata intretinerii dreams dreams Buna ziua.Am si eu o intrebare.Am lipsit din tara timp de un an.La intoarcerea acasa pe lista afisata la intretinere la bloc aveam urmatoarea suma..2100 ... (vezi toată discuția)
Calculul restantelor la intretinere... justificare petruta7 petruta7 BUNA ZIUA.Am primit acesta instiintare de la administratorul blocului...suma restanta la intretinere. As dori sa stiu daca aceste penalizari care se pun sunt ... (vezi toată discuția)