avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 582 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizari la asociatia de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizari la asociatia de proprietari

Vreau sa stiu daca este corect ca penalizarea de la restanta de plata a cotelor de intretinere sa fie mai mare ca datoria (restanta ).Exemplu datoria 1.700 lei si penalitatea este de 2.700 lei total 4.400 lei.
Eu am citit la legea 230/2007 art 49 ca penalitatea nu poate depasii suma datorata.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 22:55, 2 Decembrie 2014
Ati avut suma restantelor mai mare decat acel 1700?
Cineva arunca o intrebare aici, fara a arata cum a ajuns la aceste penalizari, altii preiau un articol din lege pe care subliniaza altceva decat este firesc si-l interpreteaza doar in sensul de a satisface pe cel nemultumit.
In realitate, cel mai probabil ca lucrurile stau altfel, iar in final, daca se arata aici realitatea, ne lamurim ca legea trebuie citita cu atentie si interpretata tot cu atentie. Iata reiau din Legea nr 230/2007:
Art. 49 (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2 % pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-a aplicat.

Ca sa intelegem ceea ce am subliniat va dau un exemplu.
In martie 2012 un proprieatr acumulase restante in 17 luni de 2800 lei si penalizari de 1800 lei. Achita la asociatie 2500 lei si se intelege cu administratorul sa-i scada doar din cei 2800 restanta pentru ca acestia sunt purtatori de penalizari, angajandu-se ca in scurt timp va achita atat restante de 300 lei cat si penalizarile de 1800 lei. Dar nu poate sa se tina de cuvant, acumuleaza in continuare restante, ajungand astazi de la 300 lei in 2012 la 1700 lei (inca 1400 lei) restante. Iar penalizarile aplicate legal asupra noilor restante din 2012, adica asupra sumei de 1400 lei, pana astazi sunt de 900 lei. Acesti 900 lei s-au adaugat pe lista de plata celor 1800 lei penalizari neachitate in 2012 si asa apare total penalizari 2700 lei.

La prima aruncare de privire pe lista de plata sigur ca oricui i se pare ca penalizarea este mai mare decat restanta dar daca cititi cu atentie ceea ce am scris o sa constatati ca penalizarea nu este asupra sumei afisate drept restanta ci este o suma de penalizari care fiecare a respectat legislatia, fiecare este mai mica decat restanta asupra careia s-a aplicat.

Iar legea daca revenim la citat, ca sa inchidem rationamentul, este respectata pentru ca fiecare suma calculata ca penalizare nu a depasit niciodata fiecare suma restanta asupra careia s-au aplicat penalizari.
S-a mai discutat si ras-discutat, aici pe forum, aceasta chestiune, a debitelor la penalizari mai mari decat cele ale debitelor ca care au fost aplicate, iata ca din nou, @Adriantot vine cu o explicatie foarte pertinenta si deplin lamuritoare. Este drept ca este o explicatie - pentru ca nici noi nu avem acces la fisa de cont a proprietarului...

D-na gerbera, o indruma foarte corect pe autoarea topicului:

Solicitati lamuriri in scris presedintelui asociatiei in ceea ce priveste modul de calcul al acestor sume.

Practic de aici trebuie inceput, apoi expertize si ce se mai vrea a se face, lucru de-altfel recunoscut si de autoarea topicului...

Daca doamna ar fi mers la as. prop. si ar fi cerut informatii despre modul de calcul al penalizarilor si cum s-a ajuns la aceste debite, poate ca nici nu ar mai fi fost cazul sa posteze aici intrebarea respectiva.
In fine, ca s-a adresat forumului, este bine, pentru ca si noi putem clarifica pe deplin aceste lucruri - cu conditia sa avem acces la toate datele pe care as. prop. le va pune la dispozitie, altfel, vorbim ca sa ne aflam in treaba.

Faptul ca sunt asemenea situatii, poate ca este si vina as. prop. ca accepta niste intelegeri cu proprietarul aflat intr-o asemenea situatie, ii incaseaza doar debitul la intretinere, urmand ca in 400 de ani sa-si achite si debitul la penalizari. Daca nu faci asa, as. prop. e dracu pe pamant, iar daca faci cum vrea debitorul, iata ce rezulta:

...asta fac parte din suita de hotii care sunt facute in cadrul unora dintre asociatii...





Cand exista sume de achitat atat la intretinere cat si penalitati, nu este obligatoriu sa se incaseze procentual din ambele tipuri de datorii ?
Ba da, dar in unele asociatii nu se procedeaza asa, tocmai ca sa inlesneasca restantierilor plata cotelor restante fara sa le mai creasca penalizarile foarte mult (penalizarile ramase neachitate nu se penalizeaza).
Si atunci e posibil sa se ajunga in aceasta situatie si respectivul restantier se mira candid ca suma penalizarilor e mai mare decat suma restantelor.

Nu e valabil pentru toti, ba chiar viceversa. Administratori neglijenti sau doar se fac neglijenti, uita de ei calculand penalizari la sume restante care demult s-au dublat prin penalizare si ei tot continua sa calculeze penalizari in nestire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penaitati aplicate fraudulos la plata intretinerii dreams dreams Buna ziua.Am si eu o intrebare.Am lipsit din tara timp de un an.La intoarcerea acasa pe lista afisata la intretinere la bloc aveam urmatoarea suma..2100 ... (vezi toată discuția)
Calculul restantelor la intretinere... justificare petruta7 petruta7 BUNA ZIUA.Am primit acesta instiintare de la administratorul blocului...suma restanta la intretinere. As dori sa stiu daca aceste penalizari care se pun sunt ... (vezi toată discuția)