avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... legea privind penalitatile de intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

legea privind penalitatile de intretinere

buna ziua daca suma penalitatilor depaseste cu mult debitul ce masuri se pot lua?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:15, 10 Septembrie 2014
Penalizarile pot fi mai mari si fara sa se ia masuri.

Daca restantierul a platit ceva din restanta, dar nimic din penalizari, acestea ajung la un moment dat sa fie mai mari decat cotele ramase neachitate, dar asta nu inseamna ca cineva a gresit.

Daca nu este asa cum v-am spus mai sus, explicati un pic mai amanuntit ca sa vedem despre ce e vorba. Nu ne puneti sa ghicim!
Penalizarile nu pot depasi baza la care sunt/ au fost calculate.
Debitul este sau nu in legatura cu baza.
Suma penalizarilor poate depasi debitul, exact cum vi s-a spus si mai sus.
Mai este un aspect: sunt doua feluri de penalitati: cele ale furnizorului si cele ale asociatiei.
Penalitatile furnizorului se aplica conform contractului de furnizare si se impart intre restantieri, proportional cu sumele restante pentru utilitatile respective.
Penalitatile asociatiei se aplica la toata suma restanta si nu pot depasi valoarea acesteia.
Cumulat, cele doua feluri de restante pot depasi suma in cauza.
Ultima modificare: Joi, 19 Ianuarie 2012
Carturarul, utilizator
Iata ce spune HG 1588/2007 cu Normele de aplicare a Legii 230/2007:
Art. 25. - (1) Cotele de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, calculate pentru fiecare proprietar din condominiu, vor fi achitate de acestia, dupa caz, in termen de maximum 20 de zile de la data afisarii listei de plata, data care trebuie sa fie inscrisa in lista de plata respectiva. In vederea respectarii termenelor legale de plata a facturilor catre furnizorii de utilitati, administratorii au obligatia de a afisa lista de plata in termen de maximum 5 zile de la data primirii ultimei facturi expediate prin posta, certificata prin inscrisul de pe stampila postei, sau de la data confirmarii de primire, in cazul transmiterii facturii prin curier/delegat. Asociatia de proprietari poate calcula si percepe penalizari de intarziere pentru suma neachitata, in conditiile stabilite si aprobate de comitetul executiv al asociatiei de proprietari, in limitele stabilite de art. 49 alin. (1) din Legea nr. 230/2007. Suma acestora nu poate depasi suma cotei restante la care s-a aplicat.
(2) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli de reparatii ale proprietatii comune sau pentru alte cheltuieli de natura administrativa.


Asadar, daca exista un sistem propriu de penalizari al asociatiei, nu se mai calculeaza proprietarilor si alte penalizari (de la furnizori), ci li se aplica coeficientul de penalizare al acestui sistem propriu de penalizare si din fondul strans se platesc "la gramada" penalizarile furnizorilor.

De remarcat este ca fondul de penalizari va fi mereu indestulator pentru plata acestor penalizari la furnizor daca se aplica un coefiecient cel putin egal cu 0,1% / zi, daca nu chiar mai mare pana la maxim 0.2% /zi, similar cu cel aplicat de acestia. Asociatiile trebuie sa aiba in vedere acest lucru atunci cand isi stabilesc coeficientul de penalizare, astfel incat sa simplifice aceste calcule cu penalizarile pe cat posibil.

Numai daca asociatia nu are sistem propriu de penalizare, abia atunci se calculeaza penalitatile furnizorilor proportional cu restanta avuta de restantieri in luna emiterii facturii penalizata.
petrusludovic a scris:

buna ziua daca suma penalitatilor depaseste cu mult debitul ce masuri se pot lua?


Incercati sa ajungeti cu plata la zi si sa nu mai aveti restante in viitor. In acest fel nu o sa mai aveti niciodata penalizari.
Acum, daca aveti aceasta situatie, se datoreaza restantelor dumneavoastra. Puteti sa cereti explicatii administratorului si sa va convingeti daca au fost corect calculate sau nu. Dupa aceea actionati dupa caz: daca sunt corect stabilite le achitati, iar daca nu sunt corect stabilite le contestati.

Alte discuții în legătură

Se poate aplica o penalizare mai mare de 0,2% pe zi daca aceasta este prevazuta in statut? ContSters172951 ContSters172951 Am o intrebare: in statutul asociatiei de proprietari este prevazuta o penalitate de 0,5% pe zi pt fiecare zi de intarziere a platii intretinerii. am citit ca ... (vezi toată discuția)
Daca exista un sistem propriu de penalizari al asociatiei teodora2 teodora2 Buna seara, Referitor la calculul penalitatilor pentru neplata cotelor la intretinere am o mare dilema: Legea specifica: ART. 49 (1) Asociaţia de ... (vezi toată discuția)
Calculul penalitatilor la intretinere bogdan hanu bogdan hanu Exista o suma minima sau un termen minim dupa care se aplica penalitati la intretinere? Multumesc (vezi toată discuția)