Iata ce spune HG 1588/2007 cu Normele de aplicare a Legii 230/2007:
Art. 25. - (1) Cotele de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, calculate pentru fiecare proprietar din condominiu, vor fi achitate de acestia, dupa caz, in termen de maximum 20 de zile de la data afisarii listei de plata, data care trebuie sa fie inscrisa in lista de plata respectiva. In vederea respectarii termenelor legale de plata a facturilor catre furnizorii de utilitati, administratorii au obligatia de a afisa lista de plata in termen de maximum 5 zile de la data primirii ultimei facturi expediate prin posta, certificata prin inscrisul de pe stampila postei, sau de la data confirmarii de primire, in cazul transmiterii facturii prin curier/delegat. Asociatia de proprietari poate calcula si percepe penalizari de intarziere pentru suma neachitata, in conditiile stabilite si aprobate de comitetul executiv al asociatiei de proprietari, in limitele stabilite de art. 49 alin. (1) din Legea nr. 230/2007. Suma acestora nu poate depasi suma cotei restante la care s-a aplicat.
(2) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli de reparatii ale proprietatii comune sau pentru alte cheltuieli de natura administrativa.
Asadar, daca exista un sistem propriu de penalizari al asociatiei, nu se mai calculeaza proprietarilor si alte penalizari (de la furnizori), ci li se aplica coeficientul de penalizare al acestui sistem propriu de penalizare si din fondul strans se platesc "la gramada" penalizarile furnizorilor.
De remarcat este ca fondul de penalizari va fi mereu indestulator pentru plata acestor penalizari la furnizor daca se aplica un coefiecient
cel putin egal cu 0,1% / zi, daca nu chiar mai mare pana la
maxim 0.2% /zi, similar cu cel aplicat de acestia. Asociatiile trebuie sa aiba in vedere acest lucru atunci cand isi stabilesc coeficientul de penalizare, astfel incat sa simplifice aceste calcule cu penalizarile pe cat posibil.
Numai daca asociatia nu are sistem propriu de penalizare, abia atunci se calculeaza penalitatile furnizorilor proportional cu restanta avuta de restantieri in luna emiterii facturii penalizata.