avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Calculul penalitatilor la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Calculul penalitatilor la intretinere

Exista o suma minima sau un termen minim dupa care se aplica penalitati la intretinere? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Presedintele , utilizator 10:09, 26 Octombrie 2009
Nu conteaza suma.
Orice suma care depaseste 30 de zile de la termenul scadent pentru plata intretinerii dintr-o luna poate fi penalizata cu un coeficient de 0.2% pe zi de intarziere.
Termenul scadent al platii intretinerii ar trebui sa fie mentionat pe lista.
Coeficientul poate fi mai mic, nu mai mare, in functie de deciziile din asociatia Dv.
Suma penalizarilor nu poate fi mai mare decat suma penalizata.
Si nu se pot solicita penalitati daca nu este stipulat in Statutul asociatiei.
Poate sa nu fie prevazut in statut aceasta prevedere. Dar in lege ea exista si dupa cum stim....legea "bate" statutul.
Referirea la statut se poate face in legatura numai cu un coeficient eventual mai mic, pentru ca in lege se prevede maximul.
Deci daca statutul nu are aceasta prevedere, ceea ce ar fi o gafa a celui (celor) care l-au conceput, se ia prevederea legala de maxim 0.2%/zi de intarziere.
Ultima modificare: Duminică, 25 Octombrie 2009
elga50, moderator
As vrea sa-mi dau si eu cu parerea, desi dna @elga50 a citit mai multe decat mine in materie de asociatii.

Se pot solicita penalitati chiar daca nu este stipulat nimic in statut. Bineinteles, cu conditia ca statutul sa nu interzica asta (pare ciudat ce spun eu, dar legea nu obliga pe nimeni sa perceapa penalitati) pentru ca atunci ar trebui modificat statutul pentru a le putea percepe pe viitor.

Dar nu pot fi solicitate daca ele nu sunt prevazute ... chiar pe niciunde.
De ce?
Pentru ca legea spune asa:
Art. 49. - (1) Asociaţia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări ...

Art. 30. - (1) Comitetul executiv, reprezentat de preşedintele asociaţiei de proprietari, are următoarele atribuţii:
j) stabileşte sistemul propriu de penalizări ale asociaţiei de proprietari

Daca nu am o hot. a asoc. sau o decizie a comitetului (cf. legii sau cf. statutului care poate deroga de la lege pe anumite aspecte) in care sa scrie ca asociatia va percepe (penalitati de ...care se aplica ...etc. etc. ) atunci insemna ca din acel "POATE stabili", asociatia X a ales ...sa nu stabileasca.

Din lipsa oricarei prevederi in actele asociatiei (fie ca e in statut, fie ca e in hotararea asoc sau in decizia CE, adoptate cf legii sau statutului) nu se poate trage concluzia ca a fost ales cuantumul maxim prev de lege, ci mai degraba ca ...nu a fost ales nici un cunatum pentru penalitati (ca asociatia X nu percepe penalitati). Daca ar fi vrut sa le perceapa atunci ar fi existat macar o formula generica pe undeva care sa trimita la maximul prev de lege si la conditiile prev. de lege.
Ultima modificare: Duminică, 25 Octombrie 2009
romascanu, moderator
De acord, dar tot la art.49. mai este prevazut si

(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.
Cu alte cuvinte, daca nu aplici penalizari, la o adica cand furnizorul iti percepe penalizari nu ai cum sa le imparti restantierilor pentru ca .....nu le-ai prevazut in statut.

Aceasta este o discutie pur teoretica pentru ca, in practica, statutul asociatiilor prevede acest sistem de penalizari..... asta si pentru faptul ca, in general, atunci cand se face, cand se concepe un statut, acesta se face prin preluarea pur si simplu a unui model deja existent, care are deja aceasta prevedere. Am si spus ca ar fi o gafa de nedorit in conceperea statutului lipsa acestei prevederi pentru ca ea ar duce in timp la sume din ce in ce mai mari ale restantelor...si punerea in pericol a situatiei tuturor locatarilor fara alegere.

Alte discuții în legătură

Penalitati la o asociatie de proprietari carymen carymen buna, tuturor! am o asociatie de proprietari unde domnul administrator pentru neplata la scadenta a calculat penalitati de 0,2%pe zi intarziere(cf.aga), dar in ... (vezi toată discuția)
Penalitati - asoc. proprietari ContSters143145 ContSters143145 Este legal ca asociatiile de proprietari incaseze sume cu titlul de penalitati chiar daca nu platesc la randul lor penalitati furnizorilor? La solicitarea ... (vezi toată discuția)
Se pot aplica 2 tipuri de penalizari la asociatiile de proprietari? elena covaci elena covaci in cadrul asociatiei noastre s-au aplicat 2 tipuri de penalizari:penalizari de 0.2% pe zi si penalizarile ce au venit de la furnizori conform restantei din ... (vezi toată discuția)