avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restante la plata intretinerii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restante la plata intretinerii

Buna ziua,
Acum cateva zile ni s-a intrerupt furnizarea apei calde datorita unor restante la plata cauzate in principal de neplata de ani de zile a intretinerii de catre un locatar.Astfel zeci de familii bun platnice sunt la mana unui singure familii care nu-si plateste de ani de zile datoriile legale.Din discutia cu administratorul asociatiei am aflat ca respectiva familie este data de circa 2 ani de zile dar procesul s-a tot amanat...Cum procedem in acest caz pt.ca e nedrept ca restul familiilor sa sufere din cauza celor rai platnici.Care este temeiul legal care se aplica in acest caz.Poate Radet-ul sa opreasca furnizarea apei tuturor locatarilor?Cum se poate rezolva situatia...Curand e posibil sa ne opreasca si gazele si la iarna cine stie chiar caldura etc...
Cel mai recent răspuns: sandu.53 , utilizator 09:52, 23 August 2014
RADET-ul nu a oprit furnizarea apei din cauza unei familii, a doua sau a noua, ei au oprit pentru restanta care o are asociatia fata de ei, pana nu achitati datoria fata de RADET nu o sa va dea drumul. Daca dumneavoastra nu achitati ENEL-ul 3 luni nu va taie curentul?
Aveti posibilitatea sa strangeti bani (tot cei bun platnici) si sa achitati datoria, sau presedintele asociatiei sa mearga la RADET sa faca o reesalonare si sa va dea drumul la apa, iar cei care au datorie sa fie debransati.
Exista clauza contractuala,in baza careia,in cazul acumularii de restante,furnizorul de utilitati are dreptul sa sisteze provizoriu furnizarea acestora pana la solutionare
Responsabil pentru situatia cu care va confruntati,in principal este proprietarul rau platnic,dar si reprezentantii asociatiei de proprietari care ,pentru a nu pune in situatii neplacute majoritatea proprietarilor buni platnici ,nu au inteles sa desfasoare acte si actiuni pentru stoparea majorarii debitului si recuperarea de la cei vinovati
Realizati demersuri oficiale la presedintele de asociatie,in vederea negocierii unui angajament de plata cu furnizorul de utilitati
Concomitent se impune si aplicarea disp L nr 230/2007 art 49.50 si 51
multumesc frumos pentru raspuns!
Asa cum s-a spus mai sus furnizorul a oprit apa pentru ca asociatia are restante fata de furnizor.
Poate ca si acel restantier de care spuneti contribuie la cresterea debitului fata de furnizor, dar cu siguranta asociatia dumneavoastra are alte probleme serioase. Poate nu aveti suficient fond de rulment, fond de reparatii, poate nu aplicati penalizari si nu incasati penalizari de la restantieri s.a.m.d.
Spun aceasta din experienta asociatiei noastre. Am avut un restantier "profesionist" care a acumulat restante de peste 200 mil lei vechi in 2 ani prin 2000-2002. A fost dat in judecata iar procesul a durat inca vreo doi ani. Asociatia a castigat procesul si restantierul a achitat cei 200 mil lei dar intre timp (2002-2005) a acumulat iar vreo 300 mil lei vechi. Iar a fost dat in judecata si iar a recuperat asociatia cei 300 mil lei dat in 3 ani de judecata. Prin 2008 avea iar peste 300 mil lei debite si asociatia iar.... In 2011 a fost executat silit, apartamentul vandut la licitatie...
Dar niciodata furnizorii nu au oprit apa, gazul, energia... pentru ca asociatia achita facturile la termen sau cu mici intarzieri suportand unele penalizari. Aceasta pentru ca asociatia avea un fond de rulment consistent, fond de reparatii la fel, colecta in permanenta sume din penalizari (pentru ca mai erau si alti restantieri cu sume mai mici), colecta lunar sume din exploatarea proprietatii comune s.a.m.d.
Daca e o asociatiei pe o scara cu 20 de apartamente si exista un restantier asa cum am descris mai sus, este aproape sigur ca asociatia nu va avea apa, energie...
Dar daca e o asociatiei pe mai multe scari sau blocuri, cu 100-200 apartamente si exista un restantier ca cel descris mai sus, asociatia are forta sa suporte si nu se pune problema sistarii utilitatilor.
va multumesc pentru raspuns...asociatia are mai multe scari deci sunt vreo 60-80 apartamente...din pacate asa cum spuneti ca era si la dvs. exista o familie cu restante de peste 210 mil.lei vechi data deja in judecata si care nu plateste nimic in nici-o luna,doar consuma pur si simplu...din pacate procesul este de durata si s-a mai prelungit cu inca 6 luni...in principiu nimeni nu doreste sa le ia casa dar nici sa consumi apa,gaze,caldura fara sa dai nimic nu se poate!in plus sunt si alti "mici "restantieri ,3-4 -5 familii cu cate 20 mil.vechi datorii!dar ...am inteles asta e traiul la comun...sufera si cel corect si bun platnic!cel mai bun lucru ar fi o contorizare individuala la orice serviciu,dar nu stiu daca se poate la un bloc vechi de 60 de ani!

Alte discuții în legătură

Apa calda oprita din cauza restantierilor Titirez69 Titirez69 Buna ziua, Am o problema si nu stiu de unde sa incep. In urma cu 2 saptamani a fost oprita apa calda din cauza unui numar de 7 restantieri pa scara ... (vezi toată discuția)
Penalizari la penalizari marinanicolae marinanicolae Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati, In 2007 s-a schimbat administratorul la bloc, bloc comunist cu 100 apartamente. Eu am avut ceva restante pe care le-am ... (vezi toată discuția)
Fara apa rece ContSters266113 ContSters266113 Avem o problema legată de rău platnici. Asociaţia de proprietari a fost anunţată că datorită sumelor restante furnizorul de apă potabilă va opri ... (vezi toată discuția)