avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Penalizari abuzive
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Penalizari abuzive

In lista de plata curenta a intretinerii unele apartamente figureaza cu restanta 0 dar cu sume cu titlu de penalizari corespunzator anilor 2011,2012,2013.Asociatia nu a avut un sistem propriu de penalizari. Listele au fost intocmite de catre o persoana fara calitate care a exercitat activitate de administrator in afara cadrului legal reglementat si au fost semnate numai de aceasta adica nu poarta semnatura presedintelui sau cenzorului...Odata cu somatia furnizorulu de sistare a apei pentru neachitarea facturilor persoana a disparut .Cu aceasta ocazie presedintele si com. ex.al asociatiei au realizat ca asociatia inregistreaza debite importante si la alti furnizori. A fost convocata A.G. si s-a luat printre altele masura angajarii unei societ. de administrare imobile, adoptarea unui sistem de penalizari intern (0,2% pe zi ) cat si aceea ca ordinea stingerii datoriilor proprietarilor de pe liste sa fie intai penalizarile apoi, restantele si la urma cote curente.Avand in vedere acest ultim aspect cat si prevederile art.1506-1509 NCC,penalizarile mentionate mai sus vor fi imputate la plata in lista lunii urmatoare proprietarilor apartamentelor ,vor fi sterse partial (prescrise) se vor adauga alte penalizari ? Cum vor fi preluate datele de catre noul" administrator"?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 08:22, 8 August 2015
Este posibil ca penalizarile aferente anilor trecuti, respectiv 2011 - 2013 sa fie penalizari ale furnizorului si atata timp cat nu i-au fost platite la vremea respectiva, desi asociatia fusese instiintata, aceste penalizari nu pot fi prescrise, iar ele trebuie platite de restantierii din acea perioada.
In aceasta idee, ele n-ar intra in acceptiunea art. 1506 - 1509 NCC pentru ca sunt tot un debit restant catre furnizor.

Numai daca aceste penalizari ar fi ale asociatiei ati putea aduce in discutie aceste articole si, deci, ordinea de plata a restantelor.

Cat priveste sistemul de penalizare propriu asociatiei, penalizarile trebuie calculate din momentul in care a fost adoptat sistemul si la restantele facute dupa hotararea luata in AG.
Acelea nu sunt penalizari ale asociatiei, sunt redistribuite penalizari ale furnizorului.
Asadar, e legal. Daca asociatia nu le plateste, furnizorul cheama asociatia in instanta. Si tot acolo se ajunge: penalizarile furnizorului trebuie platite de bloc.
tomasso a scris:
Cum vor fi preluate datele de catre noul " administrator"?

Datele vor fi preluate de noul proprietar asa cum i se vor preda.

D-nei Elga: Admitem ca este vorba de distribuirea penalizarilor de la furnizor. Cum se poate verifica ca asa stau lucrurile si ca au fost repartizate penalizarile corect in cazul prezentat?.Am sa dau un exemplu un apartament figureaza pe liste cu 0 penalizari pana la lista lunii mai 2014 afisata in iunie 2014 cand apar cu titlu de penalizari sume aferente anilor 2009,2010,2011. Acestea raman pe liste pana in luna ianuarie 2015 cand este afisata lista lunii dec.2014. Pe lista au fost adaugate si sume cu titlu de penalizari aferente anilor 2012 si 2013 care au ramas pana in prezent alaturi de cele din 2009.2010si 2011 Am gasit undeva aceasta explicatie al dvs." penalizarile de la furnizori se repartizeaza pe liste proportional cu suma restantelor fiecarui proprietar restantier in luna in care factura la care s-au aplicat penalizarile nu a putut fi platita, cu alte cuvinte restantele existente la data scadenta + 30 zileperioada de gratie pe care furnizorii sunt obligati sa o acorde asociatiilor de proprietari pentru plata oricarei facturi".Considerand aceste precizari privind repartizarea pe liste a penalizarilor se poate aprecia corecta modalitatea din exemplu aratat.?
Este foarte dificil de verificat corectitudinea calculului acestor penalizari vechi.
Trebuie sa aveti la indemana toate dosarele din acesti ani si sa va uitati in fiecare luna:
- in fluturasul cu penalizari RADET, sa zicem, trebuie notat nr.facturii si suma penalizarilor.
- mers in dosarul in care se afla factura respectiva (deci cu 1 - n luni in urma)
- identificat cine si cu cat era restant la data scadenta a facturii penalizata ulterior si care nu a putut fi platita din cauza acestor restantieri;
- calculat cat revine fiecarui restantier, proportional, din penalizarea respectiva.
......
si tot asa pentru fiecare luna. E posibil ca pe fluturas sa aveti 2-3-n facturi penalizate si atunci trebuie sa mergeti in spate la dosarul care contine fiecare din aceste facturi, cu data scadenta si cu restantierii respectivi.....

Deci e ceva monstruos. Nu mai vorbesc de potentialul mare de a gresi si in acest caz toata zbaterea e ca si cum ati vrea sa aduceti lumina zilei in bordei cu ciubarul, asa cum voia Pacala sau altfel spus, munca lui Sisif.

Ce sa va mai spun cum trebuia procedat corect? E inutil, ca stiti si dv.
Apoi, trebuie sa-i convingi pe oamenii carora le-ai pus pe liste penalizarea aceea veche de atatia ani ca ai calculat mai corect sau la fel de corect ca vechiul administrator.

Macar verificati daca apartamentele respective carora le-a pus aceste penalizari au avut restante in aceasta perioada de timp 2009 - 2013. Pentru ca nu te poti supara prea tare daca acum esti curat, fara restante, dar stii ca in trecut ai avut luni de zile, poate ani de zile restante la intretinere.

Alte discuții în legătură

Penalitati intretinere Nea-Costica Nea-Costica Care este regimul penalitatilor ? Cand se aplica, dupa cate luni ca restantier, cand se poate actiona in judecata, cine o poate face, sunt mai multe feluri de ... (vezi toată discuția)
Restanta intretinere antonyc antonyc Buna ziua, As vrea sa stiu care este prioritatea si ordinea legala de achitare a restantelor catre asociatia de propietari , in fapt Am avut o restanta de ... (vezi toată discuția)
Cum se repartizeaza penalizarile aplicate de furnizor intr-o factura la proprietar apartament restantier Constanta Loga Constanta Loga Cum se repartizeaza penalizarile aplicate de furnizor pe factura pentru un proprietar de apartament restantier?Penalizarile sunt incluse in factura curenta.Se ... (vezi toată discuția)