avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 564 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... impozit pe venituri din chirii; sume neimpozabile
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

impozit pe venituri din chirii; sume neimpozabile

am avut un contract de inchiriere pe care chiriasul l-a reziliat inainte de termen. Cum in contract aveam o clauza de reziliere anticipata, asigurata cu scrisoare de garantie bancara. In consecinta chiriasul(o firma) a platit o suma frumusica84.000 ron pentru reziliere dupa 3 ani in loc de 5. La finante o doamna ne-a spus ca suma ar fi incasare exceptionala conf codului fiscal titlul III art 42. Un inspector de la control insa spune ca art respectiv se ref doar la sume din despagubiri din asigurari si ca despagubirea noastra este de fapt o suma impozabila, mentionand un ordin 2371/2007 si normele de aplicare ale codului fiscal pe 2010. Poate cineva sa-mi dea un sfat? Maine merg la finante
Ultima modificare: Joi, 23 Septembrie 2010
klimm, utilizator
Cel mai recent răspuns: klimm , utilizator 07:15, 24 Septembrie 2010
ce calitate are proprietarul imobilului ?
daca ati spus de titlul III ma gandesc ca e vorba de persoana fizica , dar mai bine spuneti dvs.
mersi
Magda Staicu a scris:

ce calitate are proprietarul imobilului ?
daca ati spus de titlul III ma gandesc ca e vorba de persoana fizica , dar mai bine spuneti dvs.
mersi

persoana fizica, scuze pentru omisiune. Sotia impreuna cu mine, suntem proprietari si am inchiriat imobilul respectivei firme. Ne-au cerut niste modificari pe care le-am facut cu conditia unui contract ferm pe 5 ani. ei au decedat la 3 ani dar aveam scrisoarea de garantie bancara respectiv banii erau blocati altfel...
klimm, utilizator
Cred ca inspectorul are dreptate .
Cu siguranta , suma nu este un venit neimpozabil.
Ca sa fi fost venit neimpozabil, doar aici ar fi putut sa fie incadrat :
ART. 42
Venituri neimpozabile
În înţelesul impozitului pe venit, următoarele venituri nu sunt impozabile:
b) sumele încasate din asigurări de orice fel reprezentând despăgubiri, sume asigurate, precum şi orice alte drepturi, cu excepţia câştigurilor primite de la societăţile de asigurări ca urmare a contractului de asigurare încheiat între părţi, cu ocazia tragerilor de amortizare. Nu sunt venituri impozabile despăgubirile în bani sau în natură primite de către o persoană fizică ca urmare a unui prejudiciu material suferit de aceasta, inclusiv despăgubirile reprezentând daunele morale;

dar nu este cazul ; asa cum ati prezentat suma provine din clauza de reziliere din culpa chiriasului .

Deci , am stabilit ca este venit impozabil .
Dar unde se poate incadra ?
Am gasit in omef 1815/2008 urmatoarele :

2. Venituri din cedarea folosintei bunurilor

Declaratia se completeaza pe baza contractului incheiat intre parti de catre contribuabilii care au optat pentru determinarea venitului net pe baza cotelor forfetare de cheltuieli sau pe baza datelor din evidenta contabila de persoanele fizice care au optat pentru determinarea venitului net in sistem real.

rd. 1. Venit brut - se inscrie suma reprezentand chiria/arenda prevazuta in contractul incheiat intre parti pentru anul fiscal de raportare, indiferent de momentul platii acesteia, majorata cu valoarea cheltuielilor ce cad, conform dispozitiilor legale, in sarcina proprietarului, uzufructuarului sau a altui detinator legal, daca sunt efectuate de cealalta parte contractanta.

In venitul brut se includ si eventualele daune platite potrivit unor clauze contractuale, in cazul rezilierii contractelor inainte de termen.

Prin urmare , suma este venit impozabil si se declara in declaratia cod 200 , asimilandu-se venitului brut .
Cred ca va trebui sa depuneti declaratie rectifictiva , plecand de la premisa ca venitul a fost incasat recent, respectiv dupa depunerea declaratiei pe anul acesta .
Ce nu imi este clar : ce se intampla cu cota de cheltuieli forfetare ( daca nu sunteti in sistem real ) - acea cota de 25% ?
Dupa mine, cred ca nu o sa va acorde 25% ch. forfetara pentru acest venit , dar merita intrebat si va rog sa ma tineti la curent .
Este interesanta speta .
~~~
cred ca 2371/2007 nu mai este valabil , dar nu pot verifica acum ;revin miine cu acest raspuns
Magda Staicu, Consultant fiscal
pentru chirie am fost impozitati scazandu-se suma forfetara de 25% . au afirmat ca si aceasta suma s-ar bucura de acelasi tratament fiind venita in completarea chiriei.
Va tin la curent, doar o noapte-i pana maineX-(
klimm, utilizator
klimm a scris:

pentru chirie am fost impozitati scazandu-se suma forfetara de 25% . au afirmat ca si aceasta suma s-ar bucura de acelasi tratament fiind venita in completarea chiriei.

Da , pentru chirie, e normal sa fie asa .
Dar pentru suma incasata cu titlu de despagubire ... discutabil .
Oricum, va urez succes !

Alte discuții în legătură

Se scade din impozitul platit la "fisc" asigurarea imobilului ( spatiu comercial) cosminani cosminani Sunt persoana fizica si am cumparat un spatiu comercial recent ,am reusit sa-l dau in chirie pe 2ani, cu 300 lei lunar (primele doua luni gratis pentru ... (vezi toată discuția)
Lmpozite pe despagubiri Aura2 Aura2 se plateste impozit pe venitul persoanei fizice obtinut cu titlul de despagubire de la statul bulgar? (vezi toată discuția)
chiria apartament iulica2009 iulica2009 buna ziua, dau in chirie un apartament si as dori sa stiu cat este impozitul care trebuie sa-l platesc la Finante pe chiria incasata (vezi toată discuția)